Home Rejser Undervandsjagt – Jesper Kondo taler ud om sin passion

Undervandsjagt – Jesper Kondo taler ud om sin passion

by Nicolai Klingenberg

Vi lever i et land med kilometervis af pragtfulde kyster. Disse kyster rummer et spisekammer, som vi i dag ser nærmere på. Jeg kom i kontakt med Jesper Kondo, som brænder for undervandsjagt. Det blev til et interview, som du i dag kan læse her. Da jeg selv er begejstret for at fiske i både hav og sø, håber jeg også, at du kan blive inspireret af denne herlige artikel. God fornøjelse!

Jesper – du befinder dig fra tid til anden under vandet, hvor du jager. Hvordan opstod interessen?
– Jeg er opvokset I Tisvilde, hvor vi boede 700 meter fra stranden. Her dyrkede min far uv-jagt efter multer om sommeren. Imens han var på jagt, kravlede jeg rundt på høfterne og ventede på, han kom retur med et net fyldt med krabber, som jeg kunne lege med, samt aftenens måltid i form af friskfanget multe, som ofte blev serveret som sashimi eller a la sushi.

Nordkysten aka spisekammeret

Nordkysten aka spisekammeret

Og hvad er der så sket sidenhen?
– I en alder af 10 år tager jeg sammen med min familie af sted til Polynesien, hvor vi i to måneder rejser rundt på Fiji, Tonga og Western Samoa øerne. Her ligger jeg ude på de smukkeste koralrev fra solopgang til solnedgang og nyder synet af alverdens koralfisk. Det er også på denne tur, at jeg får mit første spyd i hånden, som er en Hawaii sling med elastik, så jeg kan skyde fisk frem for kun at stikke dem. Her oplever jeg, at skyde en papegøjefisk på cirka tre kilo, som jeg prøver at holde tæt ind til kroppen, hvorefter den sætter sine tænder i min brystkasse, hvorefter jeg giver et skrig og slipper fisken, hvilket min far hører inde på stranden. Efter hjemkomsten fra rejsen begynder jeg i den lokale dykkerklub, hvor jeg lærer flere grundlæggende færdigheder inden for fridykning og uv-jagt.

Efterfølgende har jeg bygget på med uv-jagten, for hvert år der er gået. Først var det at skyde en stor havørred, så en stor pighvar. Inden for de sidste ti år er jeg begyndt at stille op til lidt konkurrencer inden for uv-jagt.

I dag, i en alder af snart 35 år, er jeg stadig bidt af en gal uv-jæger og kan hele tiden finde nye mål, som holder mig til ilden omkring uv-jagt. Jeg tager af sted til den jyske vestkyst, som byder på et spændende uv-jagt muligheder efter havbars og multer. Jeg tager også til Norge efter helleflynder, torsk, havkat og havtasker. Og så har jeg meldt mig ind i tre forskellige uv-jagt klubber (Kallundborg, Regina Maris og Naknemo) for at kunne dække uv-jagt sæsonen fuldt ud med benyttelse af klubbernes både og tage med på diverse ture. Uv-jagt sæsonen begynder for mit vedkommede i april og slutter i slutningen af november.

Nedlagt bytte og stolt jæger

Nedlagt bytte og stolt jæger

Hvad kræver det at komme i gang?
– Det kræver et par gode  fridykker svømmefinner (lange), en maske ,snorkel (gerne lidt bøjelig), våddragt med hætte (gerne 7 mm, så man kan jage fra april til november, sokker 5 mm,  handsker 5 mm, blybælte med bly, hvor man som huskeregel benytter 1 kg pr. 10 kg du vejer, en bøje med med dykkerflag (signal flag A , som er blåt og hvidt). Til danske farvande benytter jeg harpuner med en rørlængde på 75-90 cm., som har en tilpas længde og kraft til at skyde multer og store havørred. Herudover benytter jeg ankelbly og vægtvest, så jeg kommer til at ligge mere neutralt i vandet og under neddykninger bedre kan få mine svømmefødder med ned i langsom og ubesværet bevægelse.

Det, at finde et godt uv-jagt område, er inden for de sidste par år blevet markant lettere. Da hjælpemidler som google earth, krak.dk giver et nemt og overskueligt overblik over bundforhold og de steder, hvor vi kan finde stenrev langs de danske kyster. Stenrevene er grobund for hele havets fødekæde og stedet, hvor vi finder alt fra tanglopper, kutlinger og krabber til havørred og til deres fjender som sæler og marsvin.

I Tisvilde, hvor jeg er opvokset og bor, er det sjældent, at man går langs stranden uden at se en flok marsvin jage, da bestanden i området er stærkt stigende. For en lille måneds tid siden oplevede en af mine dykkerkammerater, at hans fisk på dykkerbøjen blev taget af et marsvin tæt ind under land på et natdyk. Da han mærkede et ryk i hans bøje, lyste han over på bøjen, hvor han så rygfinne fra et marsvin, som stjal hans fangst.

På uv-jagt forummer, som www.naknemo.dk, www.uvjaegeren.dk og www.undervandsitetet.dk kan man læse om dykker-spots, som er godt afhængig af hvilken fiskeart, du gerne vil fange. Disse spots har uv-jægere brugt adskillige timer på at finde frem til, hvor du nu let kan finde frem til en godt havørred eller pighvar spot.

Gear og gevinst

Gear og gevinst

Og hvordan foregår en typisk “jagt”?
– Når jeg skal ud og jage, er første skridt, at tjekke www.dmi.dk eller www.ifm.fcoo.dk . Her er det vigtigt at tjekke bølgehøjde, strømretninger, og hvor kraftigt strømmen er. Næste skridt er kontakte en af mine dykkerkammerater, da det mest forsvarlige altid er at gå ud med en makker, hvis et uheld skulle opstå.  Når jeg dykker på nordkysten, er jeg altid nede og tjekke sigten i vandet inden afgang, da strømmen her ofte kan vende og medføre ændringer på sigten. Når vi så er blevet enige om tid og sted, er det så bare at komme i gang med at pakke bilen og komme af sted

Hvad er det, der er fantastisk ved at være “down under”?
– Når jeg tager ud og dykker – hvad enten det er om dagen eller om natten – giver det, at glide roligt rundt i havet, en følelse af indre ro, og hvor jeg tømmer hovedet for alle tanker om hverdagens stress og jag. Jeg vil sammenligne det med en meditativ oplevelse. Samtidigt har jagten et andet element, som er rusen af adrenalin, når du for eksempel har fundet et stor torsk eller havørred, som du stille og roligt lister dig ind på. De fleste fisk, man skyder, befinder sig 1–1,5 meter fra dig, så det gælder om at være rolig og vente til det helt rigtige øjeblik, hvor fisken har den rette vinkel, så du kan være sikker på at skyde den.

En jæger på jagt under havoverfladen

En jæger på jagt under havoverfladen

Hvad går der gennem dit hoved, når du er under vandet?
– Det, som ofte holder adrenalinen i gang i kroppen for mig, er tanken om, at der lige om lidt vil sig sig en stor fisk foran mig, så vejrtrækning, kropsholdning og min langefinger (trickerfinger) dirrer nærmest af parathed til det øjeblik, hvor fisken viser sig foran mig.

Det dirrer i "tricker-fingeren"...

Det dirrer i “tricker-fingeren”…

Hvilke skatte byder de danske farvande på?
– De danske farvande gemmer på et kæmpe spisekammer af skaldyr og fisk. I Øresund, Langeland og Storebælt finder vi torsk, mens nordkysten byder på havørred og alle slags forskellige fladfiskearter. På den jyske vestkyst finder vi taskekrabber, hummer og havbars. I sommerperioden kan vi fange multer, som er ufatteligt gode til grillen eller til sushi eller sashimi. På Bornholm kan du dykke ved klippeskråninger, hvor du finder er god bestand af havørred, torsk og fladfisk.

Når vi som uv-jægere er så privilegerede at kunne jage i dette spisekammer, skal vi også tænke bæredygtighed. Her tænker jeg specielt på ikke at tømme havet for fisk og skaldyr, men kun at tage det, vi har brug for til måltidet og lidt til fryseren frem for tage rub og stub.

En vigtig hjælp til at sikre fremtidens fiskeri er det fiskekort, man køber, som lystfisker og  uv-jæger. Af de 185 kroner, som et årskort koster, går en en del af beløbet til udsætningen af nye fisk, som er til gavn for alle.

Havørred

Havørred

Hvad er din drøm, når det kommer til undervandsjagt?
– Jeg har mange drømme som uv-jæger. En af mine drømme er at fange en stor tun i sydafrika eller ved en Stillehavs-ø. Papua New Guinea, New Zealand og Australiens vestkyst står højt på min ønskeliste. Men også ture til Norge eller Grønland, hvor man kan finde jomfruelige uv-jagt områder, står højt på listen.

Største nedlæggelse til dato?
– Af største fangster til dato og største oplevelse må jeg nok nævne min fangst en havørred på 7,3 kg, som jeg skød på en tur på nordkysten. Fisk sprang ud af vandet med min harpun og piskede igennem vandet i 20 minutter, indtil jeg fik et fast greb om dens gæller og spyddet. I udlandet har jeg fanget en barracuda på 8 kg, som jeg fangede på en lille ø i Grækenland, hvor de lokale ikke mente, det kunne lade sig gøre at svømme hele vejen rundt om øen på grund af kraftig strøm og bølger. Det lykkedes mig, og efter knap ti timers svømning kom jeg hele øen rundt og havde ved et strømfyldt område skudt en barracuda på 8 kg, som stod i strømmen. I Norge har jeg skudt en stor havkat på 10,3 kg samt en helleflynder og en torsk på omkring de 10 kg. Så de kæmpestore fisk har jeg stadigt til gode.

Største misser?
– Jeg har skudt forbi en kæmpe torsk på over 10 kg i Øresund. Et lidt for satset skud, hvor jeg ikke kom tæt nok på fisken…

Det er dog ikke alle torsk, der misses...

Det er dog ikke alle torsk, der misses…

Hvad mener du, at enhver M/K bør vide om undervandsjagt?
– Inden du går i gang bør du læse Dansk sportsdykkerforbunds uv-jagt folder. Her står alt om lovgivning, sikkerhed, etik og opførsel, mindstemål på fisk, og du finder også info dykkerklubber, der dyrker uv-jagt.

En flot fald

En flot flad

Tre hurtige til Jesper:

Hvad skal du bruge dit efterår på?
– Mit efterår skal  bruges på familien og uv-jagt. Jeg deltager i Sjællandsmesterskabet i uv-jagt, hvor jeg håber på en god placering, samt nogle ture efter torsk fra båd.

Hvor og med hvem har du sidsts spist et mindeværdigt måltid?
– Mit sidste minde værdige måltid var i begyndelsen af oktober måned, hvor jeg efter en Vesthavstur lavede et super måltid med hummersupper, grillet havbars og krabbeklør samt Ceviche (sashimi) af multe og havbars.

Hvad drømmer du om for tiden?
– Her for tiden drømmer jeg om at fange en kæmpe havørred over de magiske 10 kg, som kun ganske få uv-jægere i danmark har oplevet. Men, en ny personlig rekord på over 7,3 kg ville også være ok!

Tosomhed

Tosomhed

Jeg har desuden modtaget en række lækre opskrifter fra Jesper, som snarligt publiceres. Tak for gode ord og fotos, Jesper Kondo!

My Pleasure findes på Facebook – lige her

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk