Home Ure Hornsleth Fuck You Art Lovers Rolex Project – bagmanden forklarer

Hornsleth Fuck You Art Lovers Rolex Project – bagmanden forklarer

by Nicolai Klingenberg

Nogle vil kalde det kunst. Andre hærværk. Men det er et Hornsleth-værk, når den nok så kendte dansker modificerer et Rolex-ur til nye højder. Men hvorfor? Og hvad er hans eget forhold til ure? Det får du svaret på i dag. Og det er ikke småting, Kristian Hornsleth har funderet over.
Kristian – i 1997 så det første Hornsleth Fuck You Art Lovers Rolex Project dagens lys. Hvordan opstod idéen?
– Ideen til ”Hornsleth Fuck You Art Lovers Rolex Project”, udsprang fra oplevelsen af at blive snydt af mine egne forventninger til livet som sådan. Mit eget første Rolex var en kær gave fra min moder i 1982, og jeg dengang, sølle 18 år gammel, var programmeret af min kultur til at tro, at livet ikke kunne leves uden sådan et ur. Livet gik sin gang i sejlersko, Pat Metheny, skiferier, universitet og smukke kærester af uafhængige midler, indtil den mørke novembernat, hvor Simon, min ven på geologistudiet, spillede Joy Division-nummeret, ”Passover” med teksten: ”This is the crisis I new had to come, destroying the balance I had”. Den lille oplevelse kastede mit liv ind i kunsten, og jeg tumler stadig rundt i den verden i jagten på mere forståelse og mere lindring.

Nummer

Nummer 09

Rolexuret blev senere et symbol på denne rejse og i min beskedne udforskning at menneskets løgnagtige omgang med kunsten som sådan, måtte jeg opfinde et begreb til at kommunikere dette dramatiske forhold mellem livet og kunsten. Begrebet kaldte jeg ”Fuck You Art Lovers”, et udråb, en opfordring, en vækkelse fra de hendøende og letkøbte vanetænkninger.

Rolex’et var et kunstværk, og passede perfekt til at beskrive denne dialog mellem kunsten som overfladisk overflod på den ene side og det aggressive udråb ’F.Y.A.L.’ på den anden side. Dialogen var igang og beskuerne fik et oplevelse, at der måske var mere på færde end blot et ur med et prestigefyldt omdømme.

Hvad er det helt konkret, du gør ved urene?
– Projektet er defineret ved at ’opgradere’ 99 Rolex ure såsom GMT/Submariner til kunstværker. Hvis en person har uret og ønsker at deltage, bliver kransen afmonteret og poleret til at fremstå i blankmetal. Dernæst bliver teksten ’Fuck You Art Lovers # XX , Hornsleth Årstal’, indgraveret nøjagtigt efter min tegning. Uret samles og fotograferes professionelt af en smykkefotograf, og en begrænset serie af fotos af uret på kun 5 stk produceres, indrammes, nummereres og indrammes. Køberen af opgraderingen får et af fotoværkerne med som en del af handelen. Foreløbigt er der lavet 16  ud af de 100.

Nummer

Nummer 99

Kommer kunden selv med et ur eller?
– Både og, jeg kan også skaffe kunden uret.

Projektet stopper, når du har lavet 99 ure, og pt. er der skabt 11 modeller, men hvordan er det gået med priserne?
– Priserne er steget langsomt i takt med priserne på mine malerier, jeg er ikke bekendt med gensalg, folk vil ikke af med dem!

Hvilke reaktioner er projektet blevet mødt med?
– Projektet er både mødt med måbende uforståelighed såvel som anerkendende glæde. Det er jo den ultimaive Hornsleth-test. Hvis folk har et Hornsleth-Rolex, er de ’med’ på Hornsleth-tankegangen, og hele cirkusset omkring kulturkritikken af vores egen samtid.

Spottet og skudt af mig for et par år siden. Og at finde som et af de 100 ure i min urbog.

Spottet og skudt af mig for et par år siden. Og at finde som et af de 100 ure i min urbog.

Hvert ur bliver desuden foreviget som fotokunst. Hvor mange af ur-ejerne køber også sådan et værk?
– Alle med ur har et foto, men ur-fotosene har jeg også solgt til folk uden ur.

Kan du fortælle om de personer, der har købt urene hidtil?
– Kunderne er er klassiske Hornsleth-kunder, anarkister i jakkesæt, sjove kloge mennesker, der levert livet farligt, og anerkender at verden er totalt fucked up, selvom vi kører derudad på businessclass, nogen af os…

Nummer 10

Nummer 10

Hvad er dit eget forhold til armbåndsure?
– Armbåndsure for mig er som lænker af glæde. De fede ure er emblemer på livskvalitet, og en slags avatarer for drømmen om en fuldendt verden, hvor alt er cool.

Og til tiden?
– Tiden? Ja, tiden er tortur. Nedtælling til døden. Hvem fanden vil mindes om at nu er de dyrebare mindre minutter og timer tilbage af vores usle liv? Eller hvem vil gerne vide, hvor længe der er til det aftalte tidspunkt, hvor ens elskede kommer hjem?

NUmmer

Nummer 12

Tre hurtige til Kristian Hornsleth

Hvilket ur – hvis noget – går du selv med?
Går meget gerne med ur, har forskellige, Swatch, Rolex, Linde Werdelin, Montblanc. Ole Mathiessen. På mit gymnasium i firserne blev man kun bedømt på ens ur og sko.

Hvad skal du bruge resten af din vinter på?
– Jeg skal male 50 nye kæmpe malerier til mit nye super-galleri ’Hornsleth & Friends Gallery’, Bredgade 8, Kbh.

Manden bag urene. Eller dekorationen af dem: Kristian Hornsleth

Manden bag urene. Eller dekorationen af dem: Kristian Hornsleth

Hvad drømmer du om for tiden?
– Jeg drømmer kun om penge. Penge til at realisere nogle nye monster-kunst-projekter ude i den store verden.
Qed.

Følg med på Facebook her

You may also like

7 comments

Daniel Vandborg 25. februar 2014 - 14:09

Hej Nicolai!
Jeg ville bare lige høre om du vidste hvordan man skulle forholde sig, hvis man gerne ville være nr. 12 der fik lavet sig en Hornsleth original urkrans…?
Er der en pris…? Hvor lang tid tager det, og hvem er Hornsleth’s Rolexpartner der afmonterer og sætter tilbage igen…?
Super spændende, og pudsig idé der forædler uden at forringe brugsværdien!
Mange tak!

//Daniel

Reply
nicolaiklingenberg 25. februar 2014 - 19:08

Hej Daniel! Jeg ville skrive direkte til Kristian – jeg har sendt dig en mail med hans “adresse”. Og tak for de venlige ord i øvrigt. 🙂

Reply
Philip Juul Pedersen 27. marts 2014 - 08:38

Hej Nicolai
Jeg har samme spørgsmål som Daniel og er ret inspireret af projektet.
Mvh Philip

Reply
nicolaiklingenberg 27. marts 2014 - 10:52

Hej Philip! Mail sendes om et minut. 🙂

Reply
Eske 1. september 2014 - 12:15

Hej Nicolai,

jeg er ligeledes som Daniel og Philip interesseret i både pris og selve projektet. kan du sende en mail til mig også?

Reply
nicolaiklingenberg 1. september 2014 - 20:48

Sådan! Jeg har sendt en mail til dig, Eske. Held & lykke.

Reply
Henrik Rahbek 3. september 2014 - 21:22

Hej Nicolai
Er lige vendt tilbage til denne artikel igen, da jeg så et billede med én af urene et random sted på nettet den anden dag. Jeg er også nødt til at vide mere. Kan det lade sig gøre? På forhånd tak.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.