Home Medier med mere Gamle København – historie og nostalgi i fotoform

Gamle København – historie og nostalgi i fotoform

by Nicolai Klingenberg

Der findes et hav af grupper på Facebook. En af dem giver et helt særligt indblik i Købehavns historie – det handler om bygninger, årstal, sporvogne og andet godt. Og ikke mindst et hav af gode fotos, som folk bruger til at blive klogere. Gruppen hedder Gamle København, og manden bag – Christian Shannon – gør os herunder klogere på tiltaget.

En baggård i Bredgade blev spottet i gruppen

En baggård i Bredgade blev spottet i gruppen

Christian – du står bag gruppen Gamle København på Facebook, men hvordan kom du på den idé?
– Jeg har altid haft interesse for historie og havde læst en del bøger om Københavns- og Danmarkshistorie igennem tiden. En dag sidste år faldt jeg over et billede af det gamle National Scala som jeg ikke kunne stå for, og fra da af begyndte jeg dagligt at poste billeder og historier på min egen wall. Men det blev for irriterende, da jeg begyndte at få rigtig mange venne-requests. Så var der en, der forslog mig, at lave en gruppe og resten er så bare historie”¦ og en masse arbejde. Vi er over 13.000 medlemmer, der poster lystigt. Interessen er enorm.

Det var omtrent sådan her, det begyndte...

Det var omtrent sådan her, det begyndte…

Beskæftiger du dig med noget københavner-relateret til daglig?
– Jeg arbejder med software design og produktudvikling. Historie er bare min hobby, men jeg ville melde mig til historie på universitetet for et par år siden, men så læste jeg op på forløbet og tanken om at skulle sidde og holde mig vågen igennem forlæsninger om studieteknik, videnskabelig teori og metode satte ligesom en stopper for den plan. Det var for omfattende ved siden af jobbet.

Er der noget ”œmål” med Gamle København?
– Ja, vi skal være større end Esbjerg. Det vil sige, hvis gamle københavn var en by, ville vi lige nu være nummer 50 på listen over danske byer, lidt større end Nakskov, men mindre end Varde. Ambitionen er at vi skal op på over 71.491 medlemmer for at passere Esbjerg.

Fyldte bænke

Fyldte bænke

Hvilke(n) mindeværdige opdagelser eller historier husker du bedst fra gruppen?
– Da jeg læste om Peder Madsen gang, fik jeg lidt af et chok: I 1860erne blev man opmærksom på en ubehagelig tendens i kønssygdoms-statistikken blandt Gangens børn, og i 1868 fandt politiinspektøren det derfor magtpåliggende, at nedlukke de offentlige huse i Peder Madsens Gang, da det formodedes, at disse havde direkte forbindelse til børnenes kønssygdomme, så i 1869 blev prostitution forbudt i Peder Madsens Gang.

Pete

Peter Madsens Gang

Hvad har overrasket dig mest i gruppen gennem tiden?
– Hvor stor den kombinerede viden er i gruppen. Ikke mindst hos tog-, bil- og sporvogns-nørderne.

Sporvogne i Hovedstaden

Sporvogne i Hovedstaden

Er der noget spændende på programmet for siden?
– Jeg har længe gerne ville have et samarbejde op at stå med bymuseet og Københavns stadsarkiv – men det er ikke så let, som man skulle tro, bare mere arbejde. De er tunge at danse med, selvom vi kommer med en masse nye kildemateriale gratis.

Er der nogle uløste mysterier eller noget, I efterlyser for tiden?
– Der er altid noget, der bliver efterlyst eller noget, der spørges efter. Om det er et billede af Tante Oda, som man gerne vil have fastslået, hvor et billede er taget eller et årstal, man er i tvivl om, og her bliver jeg nogen gange helt paf over viljen og evnen i gruppen. Den sidste spørgsmål, jeg har haft, handler om hvorvidt Palads bygningen på Axeltorv er den anden hovedbanegård, fra 1864 til 1910, men det er det selvfølgelig ikke. Men under min eftersøgning af billeder og dokumentation, opdagede jeg at Palads bio faktisk havde ligget i en del af den gamle banegårdsbygning.

Bio-banegård

Bio-banegård

Tre københavnske til Christian:

Hvor ynder du at spise i København?
– Det er mest Shawarma house no.1 på Strøget eller burgere fra Greasy Spoon og Hallifax .. Er ikke den store feinschmecker – mad er for mig bare noget fødekæde, der skal til for ikke at kollapse.

Og dit foretrukne sted at spadsere?
– Mine favorit gader er klart Store Kannikestræde og Lars Lejstræde, her kan man godt glemme, hvilket år, man er i, og fornemme at Søren Kierkegaard godt kunne komme omkring hjørnet, når som helst. Men jeg spadserer faktisk ikke så meget, du vil oftest se mig komme cyklende igennem Pisserenden på vej til eller fra arbejde, efter mit morgen skud kaffe på Next Door Café i Lars Bjørnstræde. Det er kun folk fra provinsen og turister, der spadserer.

Christian Shannon himself. Foto: Michella Schmücker

Christian Shannon himself. Foto: Michella Schmücker

Hvad mener du, at enhver M/K bør vide om København?
– Hvor Floss ligger – meget vigtigt at vide, hvor man får sin næste skud autenticitet og alkohol.

Bliv en del af Gamle København her

Følg My Pleasure her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk