Home Pindemadder Tre retter på The Standard – Restaurant Almanak

Tre retter på The Standard – Restaurant Almanak

by Nicolai Klingenberg

Engang var det et toldhus. Dernæst en flyvebådsterminal. Men Havnegade 44 har også huset Custom House. I dag er den smukke bygning omdøbt til The Standard, og her findes både jazzklub og flere spisesteder – blandt andet Restaurant Almanak, hvor vi skal til bords.

Kom med til Sverige... Eller - sådan var det engang

Kom med til Sverige… Eller – sådan var det engang

Det begyndte faktisk lidt sløjt. Man har valgt at beholde “velkomstcentralen”, som plejer at være bemandet med en smilende M/K, men en højhellig lørdag klokken 20.15 var der tomt. Og ingen til at tage overtøjet. Men skidt pyt. Vi fortsætter til baren, hvor vi venter lidt – uden at nogen kommer og byder velkommen eller foreslår en drink i baren. Jeg kan fint tænke selv, men jeg mindes en restauratør engang fortalte mig, at det virkelig var en god idé at få gæsterne til at begynde i baren inden middagen. Altså set med indtjeningsbrillen på næseryggen.

Hallo?

Hallo? Kan man få en Ekkodal on the rocks?

Nå. Vi ender ved bordet efter et par minutter, og vi befinder os i det, det tidligere var “grillen” hos Custom House. Man har rumsteret lidt ved indretning og gjort den lysere og mere nordisk. Lidt vilde, men fine lyng-lignende planter i vinduet mod vandet, en blålig farve på nogle nye vægpaneler og vist nok også mere lys. Det klæder stedet – og matcher det, da man kigger efter lokale råvarer. Og hvad årstiden har at byde på. Her er i øvrigt plads til 100 gæster, og her er flot besøgt.

1 af de cirka 100

1 af de cirka 100

Der er afdæmpet opdækning uden dug, men med fint træskærebræt og ditto kniv. Der fristes med en tre retters menu, og fristelsen bliver gjort til bestilling. Det skal også nævnes, at den manglende velkomstkomite er erstattet af sød og nærværende betjening.

Simpelt & fint

Simpelt & fint

Vi bestiller en omgang vin. Hverken rød eller hvid, men rosé. Kortet frister med to – en økologisk og en biodynamisk, og valget falder på førstnævnte, da vi mener, at denne vil smage af mere. Den er desværre udsolgt, og inden du tænker, at det er et gammelt salgstrick, så skal det siges, at vi får den biodynamiske til samme pris som førstnævnte. Vinen er – som jeg forventer – ikke fuld af overraskelser og karakter. Mit kendskab til vin er begrænset og endnu mere begrænset, når det kommer til det biodynamiske. Jeg har dog hørt om, at der virkelig er gode løjer at komme efter i det biodynamiske univers, men jeg bliver ikke overrasket her. Til gengæld er jeg glad for, at vinen placeres i spand og stand ved bordet.

Spand og biodynamik

Spand og biodynamik

Men hovsa. Der er også brød på vej. Faktisk er brødet kommet til bordet. Vi er ude i en omgang Ølandshvedebrød med overordentlig sprød overflade og masser af smag. Selv samme brødtype er i øvrigt brugt i flæskestegssandwichen hos Meyers Deli, og det er ingen tilfældighed, da Meyer himself også har en grydeske med i spillet hos Restaurant Almanak. Brødet kan iklædes en omgang pisket og svært fluffy omgang smør, som du for alt i verden ikke behøver at være nærig med. Et svært, lækkert “sæt”. Dog undres jeg over, at brødet kommer i en “brown paper bag” – den er overflødig.

Brød i pose og pisket smør

Brød i pose og pisket smør

Det er blevet tid til en forret. Årstiden er i spil, og retten byder på stenbiderrogn med østers, glaskål og rug. Således lyder det på menukortet, men der er også peberrodsfløde og velsmagende krydderurter. Det smager sublimt. Rognen er muligvis sæsonens big thing, men den smager ret beset ikke af ret meget. Jeg ser ikke den egentlige østers, men smagen og retten i sig selv er sublim. Smagen minder mig om at stå på ved Vesterhavet som barn i stiv kuling og med svært, vindblæst coiffure. Super frisk, masser af smag og saltvand. Og så med fine nuancer og “brydninger” fra krydderurterne.

Friskhed så det stormer

Friskhed så det stormer

Vi snupper lige et kig i køkkenet.

Restaurant Almanak The Standard-7

Kort før det foto blev knipset var alle dybt optaget af at lave mad. God mad.

Midten er nået, og det betyder hovedret. Dansk Jersey okse med Meyers æblecider, spinat og løg, lover menukortet. Du får dog også løvstikke, talrige krydderurter og en “salat” med Vesterhavsost. “Salaten” smager grillet, og igen er vi ude i en vellykket ret. Kødet har fået en rum tid i ovnen ved “nogle og halvtreds grader”, hvorefter den har fået en stegeskorpe på en pande (det med panden er jeg ganske sikker på – men ikke 100 procent). Igen er det de små detaljer, der vidner om, at man ikke bare får en traditionel ret. Masser af “twist” i form af slå detaljer, der gør en stor forskel.

Sig Jersey til dit kød

Sig Jersey til dit kød

Jeg spadserer udenfor en kort stund. Blandt andet for at titte på skiltning, men også for at nyde et stykke tobak. Da jeg returnerer til bordet, er servietten foldet pænt og lagt på bordet.

Tobakspause

Tobakspause

Finalen er desserten. Og nu bliver det pinligt, for jeg fik ikke anvendt fotografiapparatet til denne ret. I stedet for du et foto af en osteanretning, som du kan vælge i stedet for isen. Isen er af fløde, med kaffecreme og æblesirup og ej iskold – det er bevidst. Og det er helt fint med en “musji” konsistens, og så ligger den og lader sig på en mandelbund.

Osteskud qua det mentale og fotografiske fravær

Osteskud qua det mentale og fotografiske fravær

Begejstringen er stor. Ovenstående tre retter har kostet 350 kroner. Der har for mit vedkommende ikke været noget at udsætte på maden – alt har smagt frisk, lækkert og nyt – og alt er serveret i flotte “støjfrie” omgivelser. Giv stedet en måneds tid eller to mere, og så har du oven i købet en sublim, solbeskinnet havudsigt (all right, det er et havneløb, men altså…). Du har også mulighed for at købe billet til jazzmusik (der er live musik i huset), at spise på de andre restauranter, og mon ikke udendørsserveringen er lige om hjørnet? Jeg skal gerne lægge vejen forbi for at undersøge det.

Cortado som afslutning

Cortado som afslutning

Bilagsomslag

Omslag til bilag

 

Få en virtuel tre retters med My Pleasure på Facebook her

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk