Home Living Arne Jacobsen genopstår i form af Grand Prix stolen

Arne Jacobsen genopstår i form af Grand Prix stolen

by Nicolai Klingenberg

Har der lige været Melodi Grand Prix? Ja. Skal vi lade den sag ligge. Det synes jeg. Men lad os dvæle lidt ved navnet “Melodi Grand Prix”, for i 1957 kom en stol til verden. Navnet var dengang Model 3130, men de fire cifre blev omdøbt til Grand Prix kort tid efter…

N Foto: Ditte Isager

Grand Prix – uden skæg og efter min opfattelse til at se på i længere tid uden at blive træt.
Foto: Ditte Isager

Det var Arne Jacobsen der i sin tid slog stregerne til Grand Prix, og han præsenterede sit design på Kunsthåndværkernes Forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum. Det var her, at tæppet blev løftet for Model 3130, men da de fire ben røg til Milano og vandt prisen Grand Prix, fik stolen sit nye (vinder)navn.

Så blev det ganske nordisk. Foto: Ditte Isager

Så blev det ganske nordisk. Foto: Ditte Isager

Jeg har været så heldig at erhverve mig en omgang Grand Prix stole, og jeg er svært tilfreds med dem. De er dog købt brugt, og de rummer med garanti gode historier, som jeg ikke har gjort noget for at opstøve. Nogle historier sidder bare bedst i træet, men har du mod på at starte din egen historiefortælling, så er der godt nyt, for Fritz Hansen har netop meldt ud, at de relancerer stolen i denne måned.

Aftensol på en Grand Prix stol

Aftensol på en Grand Prix stol

I dag hedder stolen (også) model 4130og findes i to forskellige finér typer: Eg og valnød, begge med klar lak, samt i farvet ask i ni forskellige farver. Alle stole er lavet af formpresset, knivskåret finér. Forsidepolstring og fuldpolstring fås i et stort udvalg af stof- og lædertyper. Underdelen fås i to variationer – forkromede stålrør (som kan stables) eller træben. Sidstnævnte kan ikke stables, men jeg vil nu alligevel mene, at stængerne skal være af træ. Som jeg forstået det, har det i længere tid kun været muligt at købe stolen med stålben, men det er der nu rådet bod – og træben – på.

Nu med stål. Hvis man er til den slags. Foto: Egon Gade

Nu med stål. Hvis man er til den slags. Foto: Egon Gade

Du kan faktisk også få polstrede udgaver af Grand Prix stolen – i læder står sådan en sag til 13.907 kroner, mens den i stof står til 5.765 kroner. De føromtalte “gængse” relanceringer uden polster ståhej koster fra 3.845 kroner.

Farverige nyheder Foto: Ditte Isager

Farverige nyheder
Foto: Ditte Isager

I øvrigt skal du vide, at Grand Prix stolen oprindeligt havde sine ben limet direkte på siddestykket, men da dette gjorde møblet noget ustabilt, ændrede man siden hen konstruktionen, så benene blev monteret i et samlet kryds underneden.

Og så blev konstruktionen mere stabil

Og så blev konstruktionen mere stabil

Skulle du ønske at vide, hvorfor der blandt andet står Grand Prix stole de private gemakker, så skyldes det, at jeg selvsagt bryder mig fint om designet, men også fordi det er en stol, man ser langt sjældnere end for eksempel andre Arne Jacobsen stole, som har gjort sit indtog i både mødelokaler og kantiner. Derudover er opbygningen i træ med til at skabe den danske famøse hygge, og så sidder man desuden aldeles udmærket på stolen.

FØLG MED PÅ FACEBOOK

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk