Home PindemadderBobler Krug og Kokkeriet – med fokus på Krug Vintage 2003

Krug og Kokkeriet – med fokus på Krug Vintage 2003

by Nicolai Klingenberg

Det var den sidste dag i april, og en kalendernotifikation afslørede, at en frokost ventede på Kokkeriet. Anledningen var dekadent: En lancering af Krug Vintage 2003 og en genialitet udi elektronik.

Velkommen til Kokkeriet

Velkommen til Kokkeriet

Et par raske tramp i pedalerne bragte mig frem til Sammy Shafis restaurant Kokkeriet, og den tohjulede blev parkeret foran den fine restaurant, som jeg haft  fornøjelsen af at besøge et par gange tidligere. Et hurtigt goddag-goddag bliver afløst af et glas Krug Grande Cuvée, som er husets bestseller. Og selvom den er uden årgang, så er det ingen nem sag at kreere. Husets ”bibliotek” har langt over 150 basis vine og over 10 årgange, som blandes til netop Krug Grande Cuvée.

Velkomstglasset

Velkomstglasset

Og når nu vi er ved blandinger, så skal du da lige møde Eric Lebel. Han er sommelier og kældermester hos Krug, og han har taget turen til Kokkeriet for en stund, hvor han fortæller et og andet om huset.

Monsieuer Eric Lebel. Og en reminder om hans egne fortræffeligheder i glasset.

Monsieuer Eric Lebel. Og en reminder om hans egne fortræffeligheder i glasset.

Mens der fortælles et og andet kommer køkkenchef David fra tid til anden ind med snacks. Jeg må understrege, at vi hverken taler selleristave med dip eller saltstænger ad libitum, men derimod svært delikate og smukke løjer. Jeg mindes blandt andet kål i selskab med blandt andet løjrom og persillepulver, østers med fløde og en smuk syltet kartoffel med noget krabbeværk, som dog ikke var helt i min smag. Til gengæld gik tatar-i-blad rent ind.

Rødgrød med fløde? Niksen. Prøv en østers med fløde.

Rødgrød med fløde? Niksen. Prøv en østers med fløde.

Den ikke så foretrukne snack med krabbe

Den ikke-så-foretrukne snack med krabbe

Vi springer lynhurtigt tilbage til 1843, hvor Joeseph Krug stifter huset af samme (efter)navn. Han havde forinden været en tur forbi et andet champagnehus, men da han kom frem til devisen, at han ville lave den bedste champagne hele tiden og hvert år, valgte han at stifte sit eget. Denne devise blev til, da han mente at champagne er til højtider (eller til at glemme på dekadent vis), og til disse formål ville han kreere det ypperste: Således blev Krug Grande Cuvée til – samme smag hver gang og uden at skulle på de bedste årgange.

Joseph Krug. Sakset fra Krugs internethjemmeside

Joseph Krug. Sakset fra Krugs internethjemmeside

Der er sket et og andet siden da. Man blander stadig den famøse Cuvée, men man har slået et slag for et nyt tiltag. En særlig Krug er for nylig lanceret til iPhone (Android brugere får adgang til sagen i denne måned), hvor man nu kan slå sin pågældende flaske op via et identifikationsnummer, som sidder på flasken.

Alt om indholdet.

Alt om indholdet.

Indholdet er nemlig vidt forskelligt fra cuveé til cuvée, og det er her app’en kommer i spil. Du indtaster eller scanner blot koden, hvorpå al info om den pågældende flaske dukker op. Det er nørdet – og det holder. Og selvom hele bagkataloget ikke er indtastet, så sker der noget løbende, og du kan indtaste koder fra flasker, der går tilbage til 2011. Det elektroniske virak stopper dog langt fra her, for app’en er også så venlig, at den giver dig bud på, hvad du kan spise til de pågældende dråber, men også hvilke musikalske toner, som huset vil anbefale. I øvrigt er lyden også i spil hos Kokkeriet, hvor man har fået designet et særligt lydtapet, men det er old news i denne skrivelse.

Forvent desuden tekst og musik

Forvent desuden tekst og musik

Vi skal til bords i the dark room. Her er pyntet op til dagens løjer med særlige dekorationer og forskellige stole. Det er aldeles gennemført og smukt.

Dark room siger du?

Dark room siger du?

Vi begynder med kaviar og macadamia nødder i sublim symbiose. Og nyder i øvrigt stadig Grande Cuvée. En svært delikat mundfuld at begynde på.

Kaviar

Kaviar

Næste anretning er pighvar med brunet smør, hvide, danske asparges og masser af grønt. Saftig flot fisk og sprøde asparges. Det bliver ikke meget bedre, og jeg skal gerne beklage, at jeg ikke har mere dybdegående smagsnoter, for jeg var lutter øren, da champagnen blev præsenteret.

Pighvar

Pighvar

Det er stadig en Grande Cuvée, men denne gang afslører koden på flasken, at det er en ældre sag – altså en non vintage, der har ligget på ”lager”. Og det kan den nemt bære. Den ældste vin (man blander som sagt af og til en Grande Cuvée af over 100 vine) er i dette tilfælde over 20 år, men det er lagringen på flaske, man kan smage – en non vintage med vintage smage kan man med rette sige.

Indbydelsen lovede, at vi skulle smage 2003, og det er nu. Den bliver serveret til and af to omgange.  Først en omgang pocheret og glaseret bryst med karamelliseret sauce og fennikel. Og grønt i rigelige mængder. Der er natur på min tallerken.

And - runde I

And – runde I

And nummer to er med strejf af vanilje og appelsin, og vi taler i øvrigt confiteret and. Det er tung kost, men portionen er ikke for voldsom. Og dog – det er jo frokost, og vi har fået talrige retter inden.

And - runde II

And – runde II

Vi er efter sigende dem, der smager de første flasker Krug Vintage 2003 på dansk jord denne dag. Flasken er en årsberetning fra 2003, hvor temperaturerne var høje i Champagne. Det udløste tidlig og hurtig druevækst, men en pludselig frost i april gav en lille smule skade på Chardonnay druerne. Høsten var den tidligste i årtier, og det blev en lille høst. Kældermester Eric fra Krug ville ikke vise det varme år i Krug Vintage 2003, men i stedet de skæve vejrforhold fra årets lave høst, forlyder det.

Krug Vintage 2003

Krug Vintage 2003

Om end der er tale om en vintage, så er 2003 faktisk noget af det yngste Krug, du kan få – tænk på, at de andre har basisvine, der er langt ældre end 2003. Det smager yngre og adskiller sig fra de tidligere Grande Cuvée. I øvrigt er det kun syv til ti procent af Krugs produktion, der får en vintage etiket på flasken.

Vi runder af med svin og rosé. Det lyder nærmest tarveligt, når man tænker på, det er på Kokkeriet, og der er Krug i glasset. Men nogle ting skal altså opleves på egen hånd – for eksempel denne fine sammensætning.

Filet af gris med karotter og urter

Filet af gris med karotter og urter

Krug Rosé

Krug Rosé

Du almægtige for en oplevelse. Det bliver næsten for overvældende – jeg har tidligere været til højbords til lignende seancer, men denne gang tager jeg mig selv i at nyde mere end at tage noter. Jeg håber, jeg er undskyldt. Tak for en flot oplevelse til både Krug & Kokkeriet.

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk