Home Living LivingWood – en mand og hans begejstring for træ

LivingWood – en mand og hans begejstring for træ

by Nicolai Klingenberg

Mød en mand, der blev lidt træt af sit job. Og gjorde noget ved det. Han hedder Lars, og han er dagens træmand. Læs om hans fascination for træ, få et par tips, nyd nogle lækre møbler, og lad dig inspirere og motivere. Tag godt i mod Lars og hans firma: LivingWood.

Lars, du har en fortid i rejsebranchen, men står nu bag LivingWood. Hvad drejer det sig om?
– Efter mere end 20 år i rejsebranchen var lysten til at prøve noget nyt, blevet for stor til at det kunne ignoreres. Så efter et par dages betænkning tog jeg springet og startede firmaet med nogle venner, der i forvejen handlede med import/eksport af råtræ. Derudover så har jeg altid arbejdet med træ på hobbyniveau. En simpel bænk i Blackwood til en fødselsdagsgave, blev starten på eventyret.

Drømmen blev til realitet

Drømmen blev til realitet

Hvad gjorde, at du skiftede fokus fra rejser til træ?
Grundlæggende var det lysten til nye udfordringer. Jeg havde brugt mere end 15 år i store internationale rejsekoncerner og trængte til et pusterum fra rapporteringer, møder og andet der følger med. Når man så med venners hjælp, kan få fat i det absolut bedste og flotteste træ, så er det jo altid en fornøjelse at skabe noget nyt.

Det lader til, at du begejstres ved træ – hvad er årsagen til dette?
– Træ er jo ærligt materiale. Behandler du det godt, holder det hele livet (og lidt til). Udseendet, lyden, lugten, farven, åretegningerne giver jo møblet dets karakter. Og så er efterbehandlingen af træ stadig minimal, hvis møblet er ordentligt behandlet fra starten.

Men alting fås snart i plastic. Haveborde planker mv. Træ i forfald er ikke pænt. Men afbleget slidt plastic er heller ikke kønt.

Længe leve træet - og det færdige produkt

Længe leve træet – og det færdige produkt

Du er oppe at køre med LivingWood – hvad tæller sortimentet pro tempore?
– Udover spiseborde, så har vi lavet en del haveborde, bord/bænkesæt i ædeltræ. Forvent ogsp bænke indendørs/udendørs, individuelle køkkenbordplader lavet af én planke. Med og uden den naturlige kant. Man kan også bestille skærebrætter/serveringsbrætter i op til tre meters længde, og derudover så hjælper vi andre med en række trærelaterede opgaver

Hvad kan vi forvente at se fremadrettet?
– Nye træsorter, nye bordben og så en ny række hylder i rå træ. Måske sniger der sig også et sofabord med i programmet.

Forsøg at gøre os klogere på din designproces?
Jeg forsøgte mig selv i starten. Men ret hurtigt stod det klar, at det krævede professionel hjælp. Så vi har et godt samarbejde med Michael H. Nielsen omkring designet. Læs eventuelt mere her http://www.livingwood.dk/#!designeren/cu1f

Designeren Michael H. Nielsen

Designeren Michael H. Nielsen

Den grundlæggende ide er at skabe et ærligt produkt. At vise træets karakter og bruge de bedste egenskaber. Vi arbejder med træet og ikke omvendt. Men vi gør også meget for at fortælle, hvad der skal til for at få det optimale ud af et plankebord.

Hvordan lyder missionen ?
– Der fangede du mig! Jeg må genbruge det ærlige produkt og WYSIWYG  ”What you see is what you get”

Og hvordan vil du beskrive LivingWood for en person, der står med ryggen til dine kreationer?
– Dansk-producerede plankeborde i absolut bedste og smukkeste stil. Træet er det bedste, som jordkloden pt kan levere. Vi har selv importeret træet, skåret dem på dansk savværk og høvlet plankerne lokalt. Og så bliver de samlet ude i Farum.

Råt, smukt og med masser af sjæl

Råt, smukt og med masser af sjæl

Hvad er den største misforståelse, når det kommer til møbler af træ?
Årh”¦ der er da et par stykker. Men lad os for eksempel begynde med røget eg, som er meget populært for tiden. Vi snakker om egetræ, der kommer i kemikalier under tryk. Og vupti så er træet ”røget”. Men træets struktur/egenskaber bliver kraftigt forringet og eventuel efterfølgende limning af træet besværliggøres også. Der findes rigtig mange træsorter, der kan erstatte røget eg.

Detaljerigdom

Detaljerigdom

Og så den klassiske”¦. Jeg har små børn, jeg venter med at købe nyt bord, til de bliver store”¦ Vælg et bord i hårdt træ, der kan tåle dagligdagen. Når børnene ikke længere hakker i bordet mv, så høvler man 1-2 millimeter af bordet, og så har man et nyt bord igen. Hvorfor vente ti år på drømmebordet?

Hvilken træsort begejstres du mest ved?
For tiden er det de mørke træsorter Wenge og Blackwood. Fantastiske egenskaber og smukke åretegninger. Men en friskhøvlet Douglas Fyr-planke er også svær at overgå. Det kommer selvfølgelig også an på, hvad træet skal bruges til..

Rå kanter

Rå kanter

Det bedste tip til vedligehold af træ?
– Pleje – det vil sige masser af sæbe eller olie. Især i begyndelsen. Og se på træet – ofte kan man tydeligt se, om bordet ser lidt ”træt” ud. Og vær ikke bange for at bruge en klods og et stykke sandpapir (med årerne naturligvis).

Hvad skal enhver M/K vide om træ?
Det samme som venskaber. Hvis du behandler det godt, varer det hele livet ! Vær ikke bange for at bruge det, for træ tilgiver mange ting, hvis venskabet er startet godt”¦

I brug

I brug

Tre hurtige til Lars:
Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
El Celler de Can Roca i Girona (nummer to efter Noma) på den årlige golftur med vennerne!

Hvad byder din sommer på?
Afslapning i Spanien krydret med rigelige mængder af Pata Negra og god vin. Måske bliver der også tid til lidt golf!

Lars - dagens (træ)mand

Lars – dagens (træ)mand

Hvad drømmer du om for tiden?
Næste års sommerferie, hvor det kunne ende med tre-fire uger i Argentina/Chile. Og så måske et lille økonomisk opsving.

Besøg LivingWood her

Træerne vokser ind i himlen på My Pleasures Facebook side her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk