I den famøse uge niogtyve tog Jannick Gram til Skagen. Han er indehaver af Copenhagen Cocktail Academy samt bartender på Balthazar Champagne Bar. Han har ydermere vundet en flot pris i Diageos verdensmesterskab for bartendere, men det er en helt anden historie. Lad os komme direkte videre til hans seneste eventyr med Skagen Bjesk.

Jannick Gram i sit rette element. Jobmæssigt i hvert fald.
Jannick – du har netop været i Skagen for Skagen Bjesk. Hvad gik det nu ud på?
– I bund og grund top jeg op for at lave cocktails på Skagen Bjesk. Målet var at åbne folks øjne for, hvor godt deres produkter fungerer og smager, og når jeg ser tilbage, så lykkedes missionen.

En del af anledningen til Jannick Grams tur nordpå: Skagen Bjesk
Der siges et og andet om uge 29 – hvad var dit indtryk af stedet og ugen?
– Uge 29 er ”œfestugen” – det er her alle de smarte københavnere – og jyder for den sags skyld – invaderer Skagen med et formål: At have en fantastisk fest, uden at der spares på noget, og folk er forholdvis hæmningsløse, hvilket giver en meget oprigtig stemning. Den slags smitter jo positivt af på andre, når alle er i godt humør, og det ser man ikke så tit. Jeg var i dén grad henrykt.

Copenhagen Cocktail Academy er i øvrigt Jannick Grams virksomhed
Du kreerede nogle særlige drinks på stedet for Skagen Bjesk – men hvem er de?
– Skagen Bjesk består i menneskelig form af Mikkel Kongerslev og Jesper Winther. De er to fine herrer, som kører det – og med relativ stor success.

Flot line-up af både cocktails og hatte
Og kort fortalt – hvad er bjesk?
– Skagen Bjesk er en bitter, den nydes før eller efter et måltid, og som kommer i mange forskellige varianter. Derudover er den kun lavet på lokale råvarer fra Skagen

Line-up
Hvad skal enhver M/K så vide om Skagen Bjesk?
– At det nemt kan erstatte 1-Enkelt eller en Gammel Dansk, og at Skagen Bjesk fungerer fantastisk i cocktails.

Endnu et passionsfuldt jobskud
Lad os venligst få opskrifterne på de to bedstsælgende cocktails?
– Så gerne:
SUPERNØDDEN
4,5 cl Skagen Bjesk Valnød
3 cl Økologisk ACAI bær i friskpresset økologisk appelsinjuice
3 cl Hjemmelavet Citrongræssirup (3 citrongræsskud, 1 ltr vand og 1 kg sukker, koges i 15 min)
1 cl Friskpresset lime
2 cl Pasteuriseret æggevider
Shakes først uden is og derefter med is, dobbeltstraines over i martiniglas og garneres med appelsintwist

De to drinks: SUPERNØDDEN til venstre og CHOCOTORNEN til højre
CHOCOTORNEN
4 cl Skagen Bjesk Havtorn
2 skud Dild (muddles)
2 cl Hvid creme de cacao likør
1,5 cl Citronjuice
Muddles, shakes med is og dobbeltstraines over i et highballglas fyldt med knust is, garneres med et skud Dild samt stykker af mørk chocolade
Slutteligt – hvad tror du, vi kan forvente at se fremadrettet i Skagen Bjesk regi?
– Jeg tror og håber bestemt på, at flere bartendere vil benytte “bjesken” på diverse barer rundt omkring i landet. Som bitter har bjesk jo en direkte relation til mange klassiske cocktails, og det er efterhånden populært at bytte det klassiske førstevalg – eksempelvis vermouth – i de forskellige opskrifter ud med nye produkter. Derudover skal vi helt sikkert også op til Skagen næste år og lave mange flere cocktails i uge 29!