Home PindemadderBobler En opdatering på Hatt et Söner – årgang 2008, extra brut og sild

En opdatering på Hatt et Söner – årgang 2008, extra brut og sild

by Nicolai Klingenberg

Da jeg aflagde mine forældre et visit i sommerhuset, havde jeg en flaske med i bagagen. Det har jeg som oftest. Dels fordi champagnen ikke hænger på træerne i området (den skal hentes på Systembolaget, hvilket i sig selv er trættende), men også fordi rammerne er aldeles fine til at nyde champagne i. Jeg har skrevet om Hatt et Söner før – og nu er det blevet tid til en opdatering. Skål på det. Og det gode liv.

Således så det ud, da jeg smagte 2008 og blev begejstret uden for kameraets vinkel. Men nok om mig....

Således så det ud, da jeg smagte 2008 og blev begejstret uden for kameraets vinkel. Men nok om mig….

Christopher – for lidt over et halvt år siden, besluttede I jer for at bringe champagnehuset Hatt & Söner til Danmark. Hvordan er det gået siden?
– Champagnen er som et barn, der skal bæres/smages ind på markedet. Det kræver meget benarbejde at få et ukendt hus ind på det danske marked, når der ikke er en stor marketingkampagne bag. Dog har det unikke været, at restauranter selv kan være med til at sammenstrikke deres helt egen cuveé, og det har vakt stor interesse hos blandt andet sommeliers, men faktisk også hos private kunder.

Den nye årgang Hatt et Söner Grande Cuvée 2008.

Den nye årgang Hatt et Söner Grande Cuvée 2008.

Hvad har overrasket jer mest?
– Jeg tror, at det, som overraskede os mest, var den interesse, som “huset” har fået. Folk er blevet meget Champagne-glade (heldigvis!) og vil gerne smage champagne fra andre producenter end de store drenge. Og når man så har et lille hus som Hatt et Söner, der producerer høj kvalitet, kan det ikke næsten ikke være andet end sjovt og spændende for de mange champagne-elskere, som vi har i Danmark. 

Hatt et Söner Grande Cuvée Extra Brut.

Hatt et Söner Grande Cuvée Extra Brut.

Og hvad har champagne-drikkerne givet af feedback?
– Champagne-drikkerne har været meget positive, og jeg tror, det skyldes, den anden form for tilgang som Hatt et Söner har til deres Champagne. Og med det mener jeg, at deres ”standardchampagne” altid er en vintage. I øjeblikket er det en Grande Cuvée fra 2008 – og man skal i øvrigt vide, at al champagne, der forlader huset er vintage. Dog skiltes der ikke med det på alle etiketter endnu grundet reglementer i Champagne-distriktet.

Rosé & Vintage 2008 under catwalken i The Jewellery Room.

Rosé & Vintage 2008 under catwalken i The Jewellery Room.

Der har været modeuge, hvor I blandt andet har været på pletten med Champagne. Gav det noget interessant?
– Det er nu anden gang, vi har været med til Copenhagen Fashion Week. Første gang var i vinter, hvor vi havde Hatt et Söner med hos Dansk Design Center. Denne gang var vi i Radiohuset med Hatt et Söner. Begge gange har vi været repræsenteret hos The Jewellery Room, som er den eneste udstilling med danske smykkedesignere under modeugen. Det faktum har givet os mulighed for at koble Hatt et Söner sammen med modeugen på en ny og innovativ måde, som dog stadig giver mening, da Hatt et Söner har rødder tilbage til Haut Couture i Paris.

Hatt et Söner Extra Brut - Vintage 2008 på vej.

Hatt et Söner Extra Brut – Vintage 2008 på vej.

I har netop fået en ung vintage 2008 hjem. Hvad skal vi vide om den?
– Hatt et Söner Grande Cuvée 2008 er en Blanc de Blancs som altid, da huset er placeret i hjertet af Coté de Blanc. Den er udelukkende lavet på Chardonnay fra Premier Cru & Grand Cru marker. Og kun det første pres af druerne har været anvendt. Derudover er der ingen malolaktisk gæring udført, hvilket resulterer i god syre og fremragende lagringspotentiale. Årgang 2008 er i sig selv en storartet årgang. Og den menes at være den bedste årgang siden 1996. Dette giver Hatt et Söner anno 2008 også udtryk for, da den – efter vores mening – er elegant med en masse fine citrus- og pære noter. Forvent også fine lette hvide blomster i næsen. Grande Cuvée 2008 er lige pt. meget raffineret, jeg vil dog mene, at den har lang tid foran sig.

The Jewellery Room & Hatt et Söner under Copenhagen Fashion Week.

The Jewellery Room & Hatt et Söner under Copenhagen Fashion Week.

Kolde bobler bliver skænket af Kokkens Vinhus under Copenhagen Fashion Week.

Kolde bobler bliver skænket af Kokkens Vinhus under Copenhagen Fashion Week.

Vi nærmer os så småt efteråret – hvad byder det på i Hatt & Söner regi?
– Huset er kendt for den mere elegante stil og har derfor ikke brugt fade til deres vine. Dette kommer dog til at ske her i den nærmere fremtid, da Francois, vinmageren bag Hatt et Söner, vil lave nogle limiterede udgaver af deres Champagner, hvilket vi ser stærkt frem til.

Kølige bobler på tagtarassen af det gamle Radiohus.

Kølige bobler på tagtarassen af det gamle Radiohus.

Hvornår er det tid til kold champagne? Der er altid tid til kold champagne.

Hvornår er det tid til kold champagne? Der er altid tid til kold champagne.

Har I erfaret noget fra champagnens verden, som I gerne vil dele?
– Det er nu ikke så lang tid siden, vi var en tur på Koefoed for at spise frokost med winemakeren, hans kone og en af familierne bag Hatt et Söner. Under denne frokost havde jeg taget en flaske Hatt et Söner Grande Cuvée Extra Brut med til at starte på. Og da maden så kom, og vi stadig have vinen i glasset, prøvede vi den af på det klassiske danske køkken. Overraskende nok passede Extra Brut fantastisk til vores klassiske danske marinerede sild. Syren og sødmen fra silden, med det tørre og elegante med den lette fedme gjorde, at det passede perfekt sammen.

Smykker, modeller & Champagne - Hvorfor skulle de ikke ville ind

Smykker, modeller & Champagne – Hvorfor skulle de ikke ville ind

Besøg Kokkens Vinhus, som sælger Hatt et Söner her

 

Skål med My Pleasure på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk