Home Ure Halda Watch Co. – fra lommeure til toolwatches

Halda Watch Co. – fra lommeure til toolwatches

by Nicolai Klingenberg

Jeg blev inviteret til et møde på Østerbro. Det var alle tiders. Og det handlede om ure. Ure med relationer til Sverige og med over 100 år på bagen. I dag? Der lever Halda Watch Co. i aller bedste velgående. Vi taler om professionelle tool watches til brug i rummet. Og i Formel 1. De private må også gerne være med – og en dansk urmager har sågar haft en finger med i spillet. Mødet blev til et interview, som du kan læse her.

Se det ser jo ikke helt tosset ud... Halda kan "klikkes" ud - og udskiftes. Og monteres andre steder...

Se det ser jo ikke helt tosset ud… Halda kan “klikkes” ud – og udskiftes. Og monteres andre steder…

Først og fremmest – kan I beskrive, hvad Halda er for et type urmærke? Og hvilke historiske højdepunkter vil I fremhæve?
– Halda blev grundlagt tilbage i 1887 af Henning Hammarlund i Svängsta i det sydlige Sverige. Henning blev uddannet fra Geneva Academy of Horology i Schweiz, hvorefter han begyndte hos Halda, som er den første urfabrik i det nordlige Europa. I 1889 lanceres det første ur – et lommeur som tog ti måneder at producere, og som kostede i nærheden af syv månedslønninger. Lommeuret gennemgik i øvrigt omkring 3000 forskellige produktions- og testpunkter…

I 1893 bliver Halda tildelt en guldmedalje ved verdensudstillingen i Chicago, hvor man var i skarp konkurrence med de bedste urhuse – blandt andet Patek Philippe. I år 1900 passerede man 6000 producerede ure.

Halda Watch Co. har været startskud til en række andre virksomheder – blandt andet ABU Garcia med fisketudstyr i verdensklasse, Halda Taxameter, som blandt andet leverer firehjulsdrift til nogle af verdens fineste bilmærker såsom Lamborghini, Porsche og Bugatti. Her kan du se et besøg hos Halda, som mortorprogrammet Gran Turisme har lavet:

Henning Hammarlund arbejde efter mottoet “Hvis du vil være blandt de bedste, kan du aldrig gå på kompromis” – et motto, der i øvrigt stadig bliver arbejdet efter.

Vi har også lavet en video om vores historie, som du kan se her:

Da Halda genopstår, er der fokus på en ny type ure. Forklar endelig hvordan I kom hertil?
– Det “nye” Halda bliver etableret af ur-ingeniøren Mikael Sandström. Sandström har tidigare stiftet mærkerne Sjöö Sandström og Epoch Stockholm, men har også udviklet flere unikke ure såsom det officielle ur til Volvo Ocean Race, ure til flere kongelige samt et ur, som findes på det prestigefyldte museum i Le Chaux de Fond, Schweiz. Læg dertil flere vundne priser såsom Red Dot Design Award samt en nominering til German Design Award.

Da det nye Halda blev etableret, samlede Sandström et team med kompetencer fra forskellige områder, som sammen var med til at lægge vejen for det nye Halda. Det skete under mantraet: “Vi skal udvikle et ur med den bedst mulige mekanik, som står for historien og passionen i kombination med unikke funktioner, som fungerer for forskellige kundegrupper, og dette skal ske uden kompromiser”.

Udviklingen af det nye setup tog seks år, og der blev skabt et nyt og unikt koncept. Det første ur, der blev udviklet, skete i samarbejde med astronauter fra Nasa/Esa astronauter, og de forskellige tests foregik i rummet. Det blev til det mest avancerede ur, som er lavet til astronauter, og uret bruges i dag af astronauter, som arbejder på ISS. Uret har desuden vundet priser.

Halda i rummet...

Halda i rummet…

Hvordan lyder jeres mission i dag?
– At blive en niche-firma, som fremstiller ure på internationalt højt niveau, og som leverer ure uden kompromisser og med brugbare funktioner.

Og hvad sidder der inde i jeres ure?
– I Halda Space Discovery finder du et New Old Stock (NOS) ”High Beat” mekaniskt urverk.  Den har en frekvens på hele 5hz, eller 36,000 BPH, har 25 rubiner og en Power Reserve på cirka 43 timer. Det urværk er et vintage-værk fra 1970’erne, og som var et af de første “high beat” værker, som blev fremstillet. Urværket blev testet af den verdenskendte, danske urmager Svend Andersen, som har dekoreret værket smukt og modificeret værkerne – blandt andet med en forgyldt rotor. 

Svend Andersen. Ikke forstyrre - han arbejder...

Svend Andersen. Ikke forstyrre – han arbejder…

I Halda Race Pilot har vi været så heldige at få lov til at bruge urværker fra Zenith. Urværkerne er blevet dekoreret efter vores ønsker, og vi har ydermere designet vores egen rotor. Urværket har et sviningstal på 4 Hz 28.800 BPH og er ekviperet med 38 rubiner samt en power reserve funktion.

Jeres ure anvendes også professionelt – hvordan?
– I dag bruges Space Discovery af flere professionelle astronauter – de bruger uret aktivt som et værktøj, når de er på opgave i rummet. Vi har også udviklet unikke funktioner til astronauterne – og så har vi en finger med i spillet til de kommende Virgin Galactic Astronauter. Funktionerne tæller blandt andet:
–  COUNT DOWN, nedtælling til start efter NASA’s protokoll 101

–  G-FORCE, måler G-kraft som astronauten udsættes for før og under start og landing
–  EVENT LOG, MET og UTC Alarm, funktioner som bruges til forskning
– EARTH TIMER, viser tiden i samtlige lande på jorden
– Chronograph
– Lyssensor, som automatisk tænder, når det bliver mørkt

Halda Space Discovery

Halda Space Discovery

Race Pilot urene har in-house værk og funktioner, som er et hjælpemiddel til ingeniørerne i de forskellige racing teams – blandt andet i Formel 1 regi:

– RACETRACK,  viser vigtig information om verdens racing baner
– RACE CHR,  viser omgange, omgangstider, men også bilens gennemsnitshastighed 
– FIA COUNTDOWN, nedtælling, som står mål med FIA’s reglement for Formel 1
– Auto Light Sensor som automatisk tænder baggrundsbelysning, når det er nødvendigt.*
– Night Race Indicator – en rød indikator viser, når en af teamets biler er ved at overhale
– Auto Display Function – displayet tænder automatisk, når man kigger på det

Race Pilot

Race Pilot

Men I kan også tilbyde Halda ure til private”¦? Hvem er jeres typiske kunde?
– Udover astronauter og Formel 1 kørere, hvilket i sig selv er en lille kundekreds, så er den typiske kunde en person, som allerede har en række eksklusive ure, og som ikke behøver at læne sig op af et velkendt varemærke, når det kommer til håndledet. Personen har en interesse i at være et unikt ur, som ingen i omgivelserne har…

Boks & ur

Boks & ur

Hvad kan vi forvente at se fra jer fremadrettet?
– Ure til forskellige kundegrupper med funktioner, der kan har et brugbart formål – og uden kompromisser. Derudover tillader vores koncept, at en kunde kan opdatere sit ur med nye modeller, men alt det – og vores kommende model – kan man kan kontakte os for at høre mere om.

Hvor kan man få fat i jeres ure?
– Lige nu er vi i gang med at opbygge en international distribution, men vi har endnu ingen repræsentant i Danmark. I stedet tilbyder vi noget, vi kalder Halda Special Delivery Service, hvor vi kan levere et ur via en repræsentant fra Halda Watch Co. Dermed bliver uret overleveret personligt til kunden af en repræsentant, som forstår og viderebringer urets funktioner til kunden.

Kig til værket...

Kig til værket…

Besøg Halda her

 

Find My Pleasure på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.