Home Living Pop-Up Contemporary – dansk samtidskunst nu og her

Pop-Up Contemporary – dansk samtidskunst nu og her

by Nicolai Klingenberg

I dag skal vi gøres klogere på dansk samtidskunst. Det sker i forbindelse med et interview med Martin Bigum, som selv er kunstner. En kvik Q&A førte til interessante svar, og jeg fik set nogle værker. I første omgang i fotograferet form, men hvem ved. Vi begynder spørgerunden her – og faktisk med en misforståelse.
Martin – du står bag Pop-Up Contemporary, men hvad er det for en størrelse?
– Hov! Jeg står ikke bag POP-UP Contemporary, det gør kunstneren Pernille Egeskov! She´s the maaan. Det er en mobil udstillingsplatform, som skifter location fra gang til gang, hver gang i fornemme lejemål på Gl Mønt, i Bredgade og nu i Møntergade. Altid med stærke selvstændige kunstnere på programmet. Og en prægtig grafiker, Sille Koppel, som laver det mest cool i-d til hver nyt show. Jeg er denne gang bare blevet opfordret til at kuratere denne udstilling med de 11 danske samtidskunstnere, jeg synes er bedst.

Anne Damgaard - Look

Anne Damgaard – Look

Det er udstilling nummer seks, der er lige om hjørnet. Hvad har du lært af de første fem?
– Der er stadig krise i kunstverden- alle de hurtige spekulationssamlere er væk og en masse dårlige kunstnere er filtreret fra. Galleristerne kæmper med næb og klør om at være først med Det Nye og på at være internationale for enhver pris: Kunsten synes at være blevet glemt i en eller anden rus om hype og navne-dyrkelse, samtidig med at de rigtige samlere holder på pengene. Det skaber en mod-reaktion, man begynder selv at etablere mod det etablerede, som skælver i sin grundvold og orienterer sig usikkert. Hele POP-UP-fænomenet i disse år er jo et tegn på at undergrunden, og folks behov, ikke bliver tilgodeset på en tilfredsstillende måde. 

Pernille Egeskov - Elektrisk Billede #2

Pernille Egeskov – Elektrisk Billede #2

Dit motto lyder: Kunst er at skabe nyt nærvær. Hvordan skal vi forstå ”œnyt”? Og hvad er nærvær for dig?
– Indenfor kunsten at skabe denne meget sjældne kunstneriske oplevelse, som lige pludselig sidder på næsen af een, og forandrer ens perspektiver, ens verdensopfattelse. Der er – også for mig – ufatteligt langt mellem snapsene, og hvor mange værker vedbliver at være gådefulde og fascinerende? Det er et nærvær at servere ny erkendelse på et sølvfad. En gestus. Når det lykkes.

Louise Hindsgavl - Uden titel

Louise Hindsgavl – Uden titel

Hvad vil du mene, at de danske samtidskunstneres styrke er?
– De kunstnere, der er med på denne udstilling, er meget stærke i deres fundamentale “greb” i det kunstneriske materiale. De kan lave ting med deres hænder, som vi andre ikke kan. Og dét er faktisk en interessant facet, for de er også stærke i ånden, stærke i poesien. For mig er kunst, når form og indhold sammenfalder, og det sker her. Efter hårdt arbejde. Og det er også vigtigt: Disse kunstnere har hænderne så meget nede i bolledejen, at kun ved den lange insisteren når de frem til et resultat ingen kunne have forudset.

Bjørn Poulsen - Ghost

Bjørn Poulsen – Ghost

Hvad er det sidste værk, du har købt?
– Pernille Egeskov og jeg har netop købt et ultracool installationsobjekt af den danske kunstnerinde Maiken Bent. Det er ligesom en sø-bøje, på den sirligste måde syet ind i et patchwork af eksotiske stoffer, der hænger på en vandslangeholder, der…nej, vent, jeg kan ikke forklare det, det skal opleves.

Bigum himself. Portræt af Heidi Lerkenfeldt

Bigum himself. Portræt af Heidi Lerkenfeldt

Og solgt? 
– Jeg oplever et kæmpe ryk-ind af interesserede samlere for tiden, hvilket sikkert skyldes Kunstquiz. Men hele den maleri-serie, jeg er ved at bygge op, sælger jeg ikke ud af endnu, for hvis jeg gør det, har jeg ikke til den næste udstilling. Og det skal være i udlandet, for det er det bedste jeg endnu har lavet.

Martin Bigum - Sirene

Martin Bigum – Sirene

Slutteligt – hvordan arbejder du typisk?
– Hver dag fra 7.30- ca. 16.15. Mine malerier maler ikke sig selv, jeg skal være der og holde dem i hånden, de kan ikke finde vej uden mig.

Her sker det:

POP-UP CONTEMPORARY #6

Fra den 3. oktober – 26. oktober 2014

Lokation: Møntergade 3, 1116 København K.

 

Vær kreativ på My Pleasures Facebookside her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk