Home EkviperingGrej & grooming Svensk, tohjulet iværksætteri – Pilen cyklen

Svensk, tohjulet iværksætteri – Pilen cyklen

by Nicolai Klingenberg

Jeg blev kontaktet af en repræsentant fra en biks, der sælger cykler. Og som har gjort det længe. Kontakten blev til et møde i en hyggelig butik, hvor jeg fik øje på noget. Dette “noget” var en række cykler, som bliver lavet i det svenske. Man har ikke travlt på den andet side af Øresund, men til gengæld er man stolt over det, man laver. Vækst? Jovist. Men ganske roligt. Historien og cyklerne fascinerede mig, og dermed blev dette interview en realitet.

Et til årstiden særdeles passende foto. Blive klogere på de to hjul herunder...

Et til årstiden særdeles passende foto. Blive klogere på de to hjul herunder…

Jeg skal i øvrigt gerne stå ved, at jeg selv springer i sadlen, når turene er korte. Og når vejret tillader det. Det påstås, at “man bare skal klæde sig efter vejret”, men jeg er altså ikke begejstret for at tilbagelægge talrige kilometer på to hjul iført regntøj. Men det er en anden historie. Nu springer vi videre til Martin og Louise Avander, som er parret bag den tohjulede historie.

I står bag Pilen cyklen. Hvordan begyndte det eventyr?
– Jeg (Martin Avander) har arbejdet med cykler, siden jeg var en lille dreng. I mine unge dage købte jeg gamle militærcykler fra forsvaret og fra studenter og renoverede disse for siden at sælge dem videre til studenter. Jeg, min bror og en ven startede senere Kronan Cykler AB, eftersom vi mærkede, at behovet for enkle cykler var meget stort.

I 1998 var det på tide at skifte retning og starte mit eget – vores eget. Min kone Louise har været en solid støtte og opbakning hele vejen og er i høj grad med til at drive vores nuværende virksomhed Pilen AB. Vores vision med Pilen cyklerne er at lave den bedste brugscykel overhovedet til en rimelig pris – ikke at blive en kæmpe cykelproducent. Derfor bruger vi heller ikke mange penge på markedsføring – dem vil vi hellere bruge på vores cykler. En cykel i god kvalitet og til en god pris er den bedste markedsføring vi kan få, vi laver cykler for livstid til vores kunder.

Vores cykler er lavet med kærlighed og med kvalitet for øje i hvert mindste detalje og med en passion og stolthed omkring cykler. Min kone håndmaler stadig ”Pilen” bagageskiltene på vores cykler.

Hjemmemalet

Hjemmemalet

I har til huse i Sverige – hvad har det betydet for jeres design og produkt?
– Cyklerne finder sin inspiration tilbage til de gamle svenske cykler fra 50’erne til de tidlige 70’ere, og det er det koncept, vi har bygget videre på. Ligesom Danmark har vi i Sverige et meget omskifteligt klima med regn, sne, mudrede veje, så vel som blå himmel og høj sol. Dette har vi tænkt ind i vores design, nemlig at cyklen skal være stabil og robust, så den kan holde til lidt af hvert – også til de lange afstande i Sverige. Derfor lægger vi også nøje vægt på de materialer, vi udvælger og bruger.

Skitse-tegning og svenske ord

Skitse-tegning og svenske ord

Hvordan ser det ud med jeres materialer? Og garanti?
– Stel og gaffel er fremstillet af stål af høj kvalitet, og samtlige komponenter er rustfri i det omfang, det er muligt og hensigtsmæssigt. Derudover er stel og skærme pulverlakerede for at sikre en ekstrem lang holdbarhed og modstandsdygtighed overfor ridser.

Desuden er cyklerne fra start udstyret med både lys, lås, støtteben, Brooks saddel og reflekser samt cykelkurv på vores klassiske dame Pilen. Det, mener vi, er det bedste for vores kunder.

Angående garantien, så er forbrugere i Sverige beskyttet af købeloven, som gælder i 2 år. Samme garanti i henhold til købeloven gælder hos vores danske forhandler. På stel og gaffel yder vi derudover 20 års garanti. Vi har lagt et stort arbejde i at finde komponenter af høj kvalitet, hvilket gør, at vi har meget få reklamationer. Skulle det alligevel ske efter to år, er vi meget generøse med reservedele. En tilfreds kunde er den bedste reklame, du kan få. Det er imidlertid vigtigt, at kunden indser, at det faktisk er et køretøj de køber, der har behov for regelmæssig pleje og service. Det er noget som mange har glemt i dag. Før i tiden behandlede man sin cykel noget bedre.

Det er ret svensk, det her...

Det er ret svensk, det her…

Så hvordan ville I beskrive jeres cykler for en, der ikke har set dem?
– Pilen Lyx og Special er klassisk udseende cykler med inspiration tilbage fra 50’erne, og så kan man se på en Pilen cykel, at den er stabil og lavet i god kvalitet. Det håndmalede bagageskilt på vores klassiske Pilen model sætter prikken over i’et og afspejler en cykel lavet med kærlighed og omhu.

Pilen Sport er en hurtigere og lettere variant med inspiration fra slutningen af 60’erne. Den kan tåle ligeså meget som den klassiske Lyx, men den føles mere sporty at køre på. Pilen Supersport er inspireret af racercykler fra de tidlige 70’ere. Mange bruger den som pendler- eller træningscykel.

Leveres med luksuriøs sadel i læder

Leveres med luksuriøs sadel i læder

Hvad får man med andre ord, når man erhverver sig en cykel fra jer?
– Du får en robust og holdbar cykel i klassisk design og af høj kvalitet, der kan både ses og mærkes. Det unikke ved en Pilen cykel er, at du også kan tilpasse udseendet efter dit behov og dermed skabe din helt egen model. Vil du for eksempel have en anden farve, kan du fint vælge det. Det koster selvfølgelig lidt mere, men du kan få præcist det, du ønsker. Der findes et stort udvalg selv blandt dæk, håndtag, sadler og hjul. Det er noget, som flere og flere af vores kunder finder interessant.

Alle vores Pilen modeller har de bedste køreegenskaber, og sortimentet kan opfylde en bred vifte af behov hos vores kunder. Pilen Lyx er solid og stabil, og den er for eksempel meget velegnet til at have sit barn i barnesæde bagpå. Den kan holde til det hårde liv i byen, og den kan sagtens nå op på en ordentlig hastighed til de lidt længere distancer. Alternativt er der vores Pilen Sport og Supersport til dem, der ønsker en mere sporty model, til pendlerne der tager cyklen til og fra arbejde eller til cykelentusiasterne, der også gerne snupper en cykeltur i deres fritid. Vi mener, at Pilen er et sikkert valg -og en cykel du vil have i mange år fremover.

I er vokset siden begyndelsen – men med små skridt. Hvad jeres strategi?
– Vores strategi er og har altid været at producere kvalitetscykler vores kunder har råd til. Vi har ikke nogen ambitioner om at blive en kæmpe producent. Siden 2004 er vi vokset fra to personer til fem personer i produktionen, og det er nok. Dette giver os mulighed for at bevare kontrollen i forhold til at kvalitetssikre vores cykler, og det er vigtigt for os. Det betyder også meget for os at have en god kontakt med vores forhandlere og leverandører. Vi tilbringer så stor en del af vores tid på arbejde, at det ville være meget trist, hvis det kun var forretning.

Fås også i blå - eller hvilken farve du nu måtte drømme om

Fås også i blå – eller hvilken farve du nu måtte drømme om

Hvad kan vi forvente at se fra jer fremadrettet?’
– Vi prøver hele tiden at udvikle os ud fra vores kunders ønsker og behov. I 2011 kom vores Pilen Sport model på markedet for at kunne tilbyde vores kunder en lidt lettere cykel i samme gode kvalitet, som vores klassiske Pilen cykel.

For nylig har vi undersøgt mulighederne for at udvikle en Pilen elcykel, men dette bliver først, når vi finder de helt rigtige materialer, så vi fortsat kan sikre kvaliteten af vores cykler.

Vi går en mindre festlig cykeltid i møde – hvordan klarer man bedst efteråret og vinteren på cykel?
– Tja, det gælder jo om at klæde sig ordentligt på til vejret, så er man kommet et godt stykke. En Pilen cykel er jo netop lavet så robust, at den kan holde til vind og vejr, men det vil nok være en god ide at få kæde og lås smurt jævnligt eller at tage sin cykel til cykelhandleren og få lavet et eftersyn jævnligt.

I Sverige er det meget almindeligt at sætte pigdæk på sin cykel i vintersæsonen. Vi har konstateret, at Pilen er en af de få mærker, der også sælger godt i vintermånederne med den begrundelse, at den er designet og udstyret til at rulle i alt slags vejr.

Til ham og hende

Til ham og hende

Hvad mener I, at enhver M/K skal vide om et liv som cyklist?
– Et liv som cyklist giver frihed. Frihed til at vælge, hvornår man vil fra A til B, til at udforske nye veje og den kan bruges både til fritid og arbejde. Du får desuden gratis motion og slipper for at sidde i kø på motorvejen eller for at skulle lede efter en parkeringsplads, både før og efter arbejdet, hvilket, specielt i storbyer, er en udfordring. Det er altså en investering i dit helbred, i miljøet og så er det et særdeles økonomisk transportmiddel og derfor giver det også god mening, at investere i kvalitet.

Med transport enhed bagpå

Med transport enhed bagpå. Dog ikke fastmonteret, men det ser godt ud.

I Danmark forhandles Pilen cyklerne hos Saxil Cykler www.saxiloriginal.dk
Foto credit: © PILEN AB, www.pilencykel.se // © Magnus Tamelander, www.magnustamelander.se // © Daniel Nordenskjöld.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk