Home PindemadderBobler Tre danskere er videre i Diageo World Class

Tre danskere er videre i Diageo World Class

by Nicolai Klingenberg

Det er blevet tid til en omgang kreativitet udi cocktails. Omdrejningspunktet hedder World Class, og verdensmesterskabet i cocktails, som Diageo står bag, tæller nu tre danskere, som har kvalificeret sig til næste runde. Disse tre gutter, skal du i dag præsenteres for. De kan deres kram, de svarer på et og andet, og så er de videre i dysten. Stort tillykke til Bastian, Nikolaj og Réne.

Der er en grund til, at de tre i midten ser svært glade ud...

Der er en grund til, at de tre i midten ser svært glade ud…

Vi kaster os direkte ud i en omgang spørgsmål til de tre danske vindere…

Fulde navn?
– Bastian Leander Andersen

Bastian

Bastian

Hvor er du bartender?
– Jeg har været bartender og tjener på St. Pauls Apothek i lidt over to år.

Hvordan og hvornår fandt du ud af, at du ville være bartender?
– Min kærlighed til cocktails opstod i sommeren 2012.  Jeg var taget på et bartenderkursus i København med min ven i håb om, at vi med et kursusbevis kunne få et rungende ja, når vi ansøgte et bar-job og ikke et rungende nej som tidligere. Vi tog på cocktailbarer, som vores instruktør havde anbefalet, og min verden blev fuldstændig vendt på hovedet. Jeg vidste, at der ikke var nogen vej tilbage. Jeg jagtede de få cocktailbarer, som der nu er i Århus, da jeg kom hjem og heldigvis for mig, tog det nyåbnede St. Pauls Apothek en chance med en uerfaren knægt.

Du er udvalgt til at være med i World Class – hvad kommer det til at betyde for dig?
– En af de helt store glæder jeg har ved at deltage i den prestigefyldte World Class konkurrence (såvel sidste år som i år) er, at jeg bliver grebet af den helt samme følelse, som da jeg for første gang steg ind bag baren. Det er et kick. Derudover giver World Class nogle helt simple, men unikke muligheder, såsom at opbygge et godt netværk af branchefolk, både nationalt og internationalt, i et forum, hvor vi alle har det samme mål: At hæve barens niveau. Den mest essentielle betydning for min deltagelse i World Class – på nuværende tidspunkt – er den personlige udvikling. At lære og lade sig blive inspireret af andre. Det er alfa og omega – især set i lyset af, at jeg er 21 år og med en beskeden restaurationserfaring på to år stadig har alt at lære omkring dette håndværk og denne forunderlige verden.

Fra Bastians deltagelse

Fra Bastians deltagelse

Kan du beskrive det perfekte cocktail moment?
– Det perfekte cocktailmoment er, når man får det skeptiske øje til at smile.

Hvor ligger din stærke side i World Class?
– Min stærke side i World Class er historiefortællingen. Jeg lader mig inspirere af film, når jeg laver cocktails, og mit mål er at skabe overraskelsesmoment under min cocktailpræsentation, da jeg mener, at det er en lige så stor del af en cocktailoplevelse. Noget uforudsigeligt. Sidste år inspirerede Willy Wonka mig til at lave en punchbowl ud af bolsjemasse, og til Burst 1 i år inspirerede Mary Poppins mig til at lave en drage, som først kom til syne da nummeret “Let’s fly a kite'”fra filmen begyndte at spille ud af højtalerne.

Og din egen foretrukne cocktail?
– Hvis jeg skulle vælge en klassisk cocktail, så ville mit valg være en Sazerac. Dog er jeg mere til de cocktails, som cocktailbaren selv har kreeret, gerne serveret med en god historie og/eller tankerne bag cocktailen.

Slutteligt: Hvad skal enhver M/K vide om dit job?
– Det er et fuldtidsjob – for de dygtigste 🙂

Tre hurtige:

Hvor og med hvem har du sidst nyt en mindeværdig cocktail?
– Altså den næste gang bliver den 24. december. Et par venner og nogle naboer kommer i vores traditions tro på besøg om eftermiddagen, hvor vi i år vil nyde en Fish House Punch med konfekt og andet godt, inden familien kommer til julemiddag.

Hvad byder din vinter på?
– Opstart af kaffebar på Ingerslev Boulevard i januar, derudover en masse fokus på alle aspekter i cocktail-håndværket.

Og der er en kaffebar på vej

Og der er en kaffebar på vej

Hvad drømmer du om for tiden?
– Hvis jeg skulle prøve at nævne noget andet end cocktails, så drømmer jeg om at arbejde med film. Jeg bliver forhåbentlig optaget på et ni måneders ophold på Film-højskolen i Ebeltoft til august, så jeg kan få prøvet kræfter med det håndværk.

Fulde navn?
– Nikolaj Brøndsted

Nikolaj

Nikolaj – i baggruden

Hvor er du bartender?
– Primært MASH i Bredgade, men er jævnligt på de øvrige MASH restauranter i Danmark og London samt på UMAMI. Derudover laver jeg cocktailcaterings samt undervisning og konsulentarbejde i mit firma, Good Spirits, både til private og virksomheder. 

Hvordan og hvornår fandt du ud af, at du ville være bartender?
– Mens jeg var i praktik fra hotelakademiet på et Hilton Hotel i London i 1996. Jeg var på dansk SU og i ulønnet praktik. Jeg blev lokket til at hjælpe konference afdelingen på hotellet med et par store selskaber og røg ved et tilfælde bag baren en aften. Det gav lidt ekstra på kontoen, de mente, at jeg gjorde det godt, og jeg var helt solgt. Det var mit første ”fix”, det er 17 år siden, og jeg er stadig afhængig.

Du er udvalgt til at være med i World Class – hvad kommer det til at betyde for dig?
– Masser af arbejde, muligheder og oplevelser. En del af dem er oplevelser, man ikke kan få andre steder. Både på scenen under konkurrencerne med den eksponering og, indrømmet, det pres der trods alt følger med og ”efter fyraften”, hvor alle slapper af. Undertiden på ret festlig maner. Muligheder for at møde og netværke med ligesindede kolleger, bartendere, Guruer og nørder fra hele verden. Oplevelser ”bag scenen” på destillerier, hos producenter og til arrangementer. Steder man ellers ikke ville have adgang til. Og arbejde. Masser af arbejde! Det er en konkurrence, og det er toppen af poppen, der deltager. Hvis man skal gøre sig håb om en placering i ”Verdensklasse”, kræver det en massiv indsats, hård træning både praktisk og teoretisk og oftest en ned-prioritering af andre ting. De seneste års finalister fra de forskellige lande har alle brugt betydelige ressourcer til at forberede sig til finalerne. 

Fra Nikolajs deltagelse

Fra Nikolajs deltagelse

Kan du beskrive det perfekte cocktail moment?
– Som mange af de bedste ting i livet er det de simple ting, der tæller. En god cocktail er essentiel, men den behøver ikke blive serveret i antikke krystalglas med pynt og tilbehør, der kræver flere timers forberedelse. Det er stemningen, der er vigtig. Og den, eller de personer, man er sammen med. Om det er jazzede toner fra en gammel vinylplade eller et steelband nede på stranden, der leverer lydkulissen, spiller ingen rolle – bare tingene passer sammen. Om det er i en bar eller privat er heller ikke afgørende. Nu hvor jeg tænker over det, så er der faktisk rigtig mange af mine ”perfect cocktail moments”, der IKKE er foregået i en bar.

Hvor ligger din stærke side i World Class?
– Som en af de, skal vi sige mere modne, bartendere i den danske cocktailverden, er det blandt andet erfaring. Jeg har været i branchen her i de sidste 17 år, og jeg elsker stadig at være ”p唝. Jeg afholder jævnligt kurser og foredrag på MASH og i mit firma, Good Spirits, og jeg er vant til at være i rampelyset og skulle levere varen. Derfor er jeg ofte mindre nervøs end mine kolleger. Men lidt nervøs må man godt være. Det holder en skarp og fokuseret – og de to fænomener er begge nødvendige egenskaber i World Class.

Og din egen foretrukne cocktail?’
– I øjeblikket en efterårs-Manhattan. Lidt mørkere, lidt sødere, lidt stærkere.. 

Slutteligt: Hvad skal enhver M/K vide om dit job?
– Det er hårdt, og arbejdstiderne gør det ofte svært at opretholde et ”almindeligt” forhold til familie og venner. Jobbet byder på lange vagter på 12-14 timer, skæve arbejdsstillinger og tunge løft. Og man skal altid være ”p唝. Der er ikke plads til ”en dårlig dag”. Men det er også fantastisk!  Bare det at kunne være med til at sætte stemningen for aftenen og give folk en oplevelse, de husker og sætter pris på. At kunne skubbe lidt til folks grænser og give dem det der ”Ahhh.. Så det er sådan, det der med cocktails kan være..”-øjeblik. Jeg kalder det at sprede det gode budskab.

Tre hurtige:

Hvor og med hvem har du sidst nyt en mindeværdig cocktail?
– Da jeg fandt den helt rigtige opskrift til ”Madame Collettes Winter Cup” (mit bud på en sæsonbaseret cocktail til World Class 2015) hjemme i mit køkken sammen med min kæreste. Den var så god, at den sikrede mig en plads i de nordiske finaler til juni.

Hvad byder din vinter på?
– Hård træning til World Class, en hel del undervisning og konsulentarbejde samt hygge med familien.

Der kreeres

Der kreeres

Hvad drømmer du om for tiden?
– Lidt mere tid til famile og venner, til research og fordybning i barfaget, planer om at gøre mere ved mit firma, Good Spirits, og selvfølgelig at vinde World Class 2015.

Fulde navn?
– René Jensen

Réne

Réne

Hvor er du bartender?
– På The Union Bar i København

Hvordan og hvornår fandt du ud af, at du ville være bartender?
– Det var for cirka tre år siden, da jeg lige havde færdiggjort min uddanelse som smed og havde gået arbejdesløs i halvt år. På daværende tidspunkt var jeg træt af ikke at have noget at tage mig til, men pludselig en dag fik to af mine venner taget mig med til åbent hus på en bartenderskole i København, hvor vi fik et foredrag om selve bartenderbranchen. Det fik vækket min interesse, og siden da har jeg arbejdet på forskellige diskoteker og cocktailbarer for at samle erfaring og selfølgelig udvikle mig på et personligt plan.

Du er udvalgt til at være med i World Class – hvad kommer det til at betyde for dig?
– Jeg satser på, det kommer til at betyde nye oplevelser, erfaring, nye venskaber og personlig udvikling.

Kan du beskrive det perfekte cocktail moment?
– Det perfekte? Hm, hver dag er forskellig – der er ikke en dag, der ligner en anden. Men i bund og grund er det en perfekt aften, når gæsterne er glade og tilfredse.

Fra Rénes deltagelse

Fra Rénes deltagelse

Hvor ligger din stærke side i World Class?
– Min stærke side må helt sikkert være min fantasi – engang i mellem kan jeg komme op med nogen sjove idéer.

Og din egen foretrukne cocktail?
– Personligt er jeg rigtig glad for mezcal og tequila, så en Tommys Margarita på enten mezcal eller tequila er fantastisk. Jeg er nu også rigtig glad for en aviation cocktail, så det bliver i en af de to lejre…

Slutteligt: Hvad skal enhver M/K vide om dit job?
– Så længe I er glade og tilfredse, jo mere inspirerer I os til at gøre det bedre og bedre for hvert besøg.

Tre hurtige:

Hvor og med hvem har du sidst nyt en mindeværdig cocktail?
– Det var en sommer dag på Brass Monkey på Vesterbro med min kollega, hvor vi smagte deres zombie, som blev serveret i et glas med form som et zombiehoved. Læg dertil et ildshow, som de også tilførte cocktailen – det var fantatisk!

Hvad byder din vinter på?
– Min vinter kommer til at byde på julehygge med familien og vennerne, men også en hel del træning og læsning for at blive 100 % klar til den nordiske finale i World Class.

Réne er i øvrigt at finde på Union

Réne er i øvrigt at finde på Union

Hvad drømmer du om for tiden?
– Mine drømme pt. er at udvikle mig dag for dag og lære alt det, jeg kan, fra alle de dygtige bartendere omkring mig – og så drømmer jeg selfølgelig om at vinde den nordiske finale i World Class.

Shake din yndling på My Pleasures Facebook side her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk