Home Ure F.P. Journe – verdens bedste urmager?

F.P. Journe – verdens bedste urmager?

by Nicolai Klingenberg

Claus F. Nissen er ikke blot en dansker, der er bosiddende i Amerika. Han er også bejgestret for ure. Den kombination er alt andet end tosset, og faktisk har Claus være så venlig at formulere en skrivelse om urmærket F.P. Journe. Mange tak, Claus. Det er ham, der tager over herfra.
Hvem er verdens bedste ur-mager? Er det dem, der står bag Rolex, der producerer ca. 1.000.000 ure om året – de må da være ganske dygtige. Er det, dem der arbejder hos Hublot, der kan finde ud af at lave utallige variationer af ure? Eller er det måske dem, der kan lave uforlignelig finish – som f.eks. Patek Philippe eller Lange & Söhne. Der er kort sagt mange muligheder, alt efter hvilket perspektiv man anlægger.

Hvis man spørger ur-magerne selv, så er François-Paul Journe et af de navne, der helt sikkert dukker op. Han leder og ejer firmaet F.P. Journe, der laver et sted mellem 8-900 ure om året fra deres værksted i Geneve.

Et skud, som er taget af Claus F. Nissen - forfatteren til dagens artikel

Et skud, som er taget af Claus F. Nissen – forfatteren til dagens artikel

Han er ikke ur-magernes valg, fordi han er en flink fyr. Han er tvært imod berygtet for ikke at behandle potentielle kunder pænt, hvis de ikke ved noget om ure, han vil og kan kun tale fransk, han vil selv bestemme alt fra urets design til hvilke bøger, der skal stå på hylderne i de eksklusive butikker. Og han stræber hele tiden efter det ypperste.

FPJ 01-2

@abukalb93 (Instagram)

Han er kort sagt deres valg fordi hans ure er kompromisløse. F. P. Journe fokuserer på præcision og unikke løsninger, der ikke kun omfatter ’maskinrummet’  i uret, dvs. værket – men også urkasserne, skiver, materialer, betjeningen af urenes funktioner osv. Han er også kompromisløs på kvalitet – et eksempel herpå er, at han vil holde sin virksomhed så lille, at ure der kommer retur til eftersyn eller fejlrettelse ender hos den urmager, der har bygget og samlet uret til at begynde med. Alle de ca. 30 ansatte urmagere står til ansvar for, hvad de hver for sig har sendt ud til kunderne. Derfor laver de kun ca. 850 ure om året.

Et andet aspekt af F.P. Journes kompromisløshed er, at han bygger ure som stadig skal virke om 200 år – ligesom man i dag ser 200 år gamle ure, der virker, som de skal. Det betyder, at han ikke bruger moderne materialer som f.eks. silikone og teknikker som andre ur-magere bruger i deres moderne produktion. F. P. Journe mener ganske enkelt ikke, at ur-magere vil kunne reparere disse ure om 200 år.

At han selv er stolt af sine ure, kan man se allerede på forsiden af klokkerne. Udover hans eget navn står der også ’Invenit et Fecit’, hvilket ikke er den mest mundrette måde at skrive ’Jeg opfandt og byggede dette ur’. Kan han tillade sig det – tja, vi har at gøre med en mand, der som 25-årig byggede sit første ur – med tourbillon – helt på egen hånd. På det tidspunkt var han et af ganske få mennesker i verden, der overhovedet kunne gøre det.

Lad os kigge på to eksempler af hans ure, hhv. det billigste ur i kollektionen og et af de nyeste og mest komplekse. Det billigste og mest enkle ur i hans kollektion hedder Chronomètre Bleu. Som kronometer-betegnelsen antyder, er der et fokus på præcision. Den blå del af navnet hentyder til skiven og det metal, der er brugt til kassen.

FPJ 02-2

Herligt skud fra internettet

Skiven ser umiddelbart nem nok ud – timer, minutter og en separat angivelse af sekunderne. Hvor svært kan det være? Når man taler med F.P Journe om denne skive, så får han trækninger i ansigtet og fortæller, at det er en af de vanskeligste dele at fremstille bl.a. på grund af skivens 16 lags lakering, hvor man kan se selv de mindste fejl med det samme. I starten måtte de kassere ca. 90% af skiverne – i dag er han glad, hvis de kun kasserer 60%.

Urkassen er også speciel. Den grå-blå tone viser, at der er tale om metallet Tantalium. Det er normalt et metal, der bliver brugt til medicinske instrumenter – det er meget hårdt og har et ualmindeligt højt smeltepunkt. Begge dele gør det meget vanskeligt at arbejde med.

Igen har F.P. Journe valgt ikke at skyde genvej – og han fortæller grinende om vanskelighederne med at finde maskiner og udstyr, der kunne arbejde med metallet. Resultatet er en urkasse, der har meget af den samme tyngde som en guld- eller platinkasse, hvilket er med til at give uret den helt rigtige følelse af luksus.

Foto: @craniotes (Instagram)

Foto: @craniotes (Instagram)

Vender man uret, ser man et sjældent syn. Et urværk lavet af 18 karat guld. F.P. Journe har – fra 2004 – produceret alle sine værker i guld, som den eneste urproducent i verden.  Kigger man yderligere på værket, kan man se at det har to ’barrels’, hvilket er med til at give uret præcision, der er bedre end de officielle schweitziske krav til kronometre. Endelig har F.P. Journe valgt at skjule enkelte dele af værket af rent æstetiske hensyn – fordi han kan.

FPJ 03-2

Herligt skud (også) fra internettet

Dette ur bliver ofte udpeget som et af de bedste køb man kan lave i den pågældende prisklasse. Se f.eks. Hodinkee’s test af tre ’time only’, hvor konkurrenterne er fra Vacheron Constantin og Lange & Söhne.

http://www.hodinkee.com/features/three-on-three-manual-dress-watch

Det andet ur fra F. P. Journe, der er med til at underbygge hans position i branchen er hans Chronomètre Optimum, et ur i den helt tunge oligark-klasse.

FPJ 04-2

Foto fundet på Hodinkee.com

Dette ur er tænkt som det ultimative indenfor mekanisk præcision. Det er et ur, som han fik ideen til i 1980’erne, hvor han dog ikke teknisk var i stand til at bygge det. Han begyndte at forberede det i den første del af år 2000, og de første eksemplarer af uret er først nu ved at komme på markedet.

FPJ 05-2

Foto fundet på Hodinkee.com

Uret samler teknik fra andre af hans ure – de to ’barrels’ til at sikre stabil mekanisk energi, en såkaldt ’remontoir d’égalité’ fra hans tourbillon-ure, der sikrer en jævn aflevering af den mekaniske energi til resten af værket samt en specialdesignet ’escapement’. De tre ting tilsammen giver den rige køber et ur med 70 timers’power reserve’, og samtidig er uret et af de mest præcise mekaniske ure, der kan købes på markedet i dag.

Kompromisløsheden er her, at F.P. Journe formår at samle noget af det mest komplicerede indenfor mekaniske ure i et ur, der ikke råber og skriger ’se mig, se mig’. At der samtidig er tale om et ur lavet af de fineste materialer – skiven er lavet af guld ligesom værket med en kasse af guld eller platin – er på mange måder blot prikken over i’et.

Bagsidelækkerier. Også skudt af Claus F. Nissen

Bagsidelækkerier. Også skudt af Claus F. Nissen

Der er kort sagt tale om ure, som du ikke bare lige køber, fordi du har glemt din mobiltelefon hjemme. Det er også ure, som du for det meste lige skal vænne dig til – både mht. udseende og kompleksitet. For mit vedkommende er jeg blevet dybt fascineret af F.P. Journe’s kompromisløshed i alt hvad han gør – det er alt eller intet – hele vejen, hver dag. Det giver mig inspiration i min dagligdag.

FPJ 06-2

Foto: @abukalb93 (Instagram)

Se mere på f.eks.

http://www.fpjourne.com/index-en.html

http://www.hodinkee.com/blog/in-depth-the-fp-journe-chronometre-optimum

 

Skal du følge spændende ur-folk på Instagram, så prøv

@craniotes – en super cool fyr, der er IWC og Blancpain fan. Han er medstifter af Red Bar Crew, en gruppe mennesker der mødes jævnligt for at vise hinanden de mest sindssyge ure.

@_howardparr – en af de flinkeste mænd jeg kender. Han er fotograf, maler – og moderator på JLC-forummet på timezone.com. Han arrangerer desuden jævnligt rundture til urbutikkerne i New York.

@hodinkee – det siger vel sig selv”¦

@abukalb93 – F.P. Journe fanatiker

@the_watch_adviser – en dreng på 14-15 år, som er ved at skabe sig en karriere som ur-handler mv. her i New York.


Forfatteren bor p.t. på Manhattan i New York.  Han har været ur-interesseret i efterhånden mange år – det hele startede med at han fik lov til at låne sin fars Jaeger-LeCoultre ur som dreng – og siden er det gået ned ad bakke. Kan følges på Instagram under navnet @cfnissen.

 Følg My Pleasure på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk