Home Tryksager Et ur gik i udu, og en mand blev Omega samler

Et ur gik i udu, og en mand blev Omega samler

by Nicolai Klingenberg

Et foto kan nemt skabe dialog, og det var, hvad der skete for knapt så længe siden. Jeg stødte på et opslag fra Thomas og flere fulgte. Fælles for dem alle var, at de handlede om gamle Omega ure. Min nysgerrighed blev til dialog, som så blev til dette interview. Har du selv en samling? Eller et særligt ur, der betyder noget for dig? Alle tiders! Lad mig få historien – dialogen begynder via nk@my-pleasure.dk.

Thomas – du er en begejstret Omega samler, men hvornår og hvordan opstod din interesse?
– I december 2009 gik mit daværende ur i stykker. Jeg havde aldrig interesseret mig for ure, men skulle jo finde en erstatning og kiggede lidt efter et nyt, men havde ikke fundet noget endnu. På et besøg hos mine forældre nævnte jeg, at jeg skulle have fundet mig et nyt ur, og min far sagde, jeg kunne kigge i skrivebordsskuffen, hvor der lå nogle gamle ure. Jeg fandt et par slidte no name 1950-1960’er ure, der ikke gik mere, og så sagde min far, at der også lå et Omega ur et sted deroppe. Jeg fandt det, og min far fortalte, at han havde arvet det efter en af hans gode venner, der døde alt for tidligt, omkring 1980. Uret havde været ved enken indtil omkring 1990, hvor hun syntes, at min far skulle have det. Min far var vant til små dressure og syntes, det var et stort skrummel at gå med, så det fortsatte sit liv i en skuffe, indtil jeg fandt det frem. Jeg fik overtalt min far til, at jeg skulle have det, og da jeg syntes alle Speedmaster lignede hinanden søgte jeg hjælp på urforum.dk, hvor jeg oprettede en tråd med billeder af uret, hurtigt fandt jeg ud af, at det var et fint skrivebords-fund – mere konkret var der tale om et meget velbevaret Speedmaster Pro ref. 145.012-67, cal. 321.

Det begyndte med en Speedmaster...

Det begyndte med en Speedmaster…

Tråden kan ses her

Hurtigt fandt jeg ud af, at jeg ville anskaffe et Omega mere for at passe på Speedmasteren, hvorfor fik jeg et Seamaster 30 fra 1962. Herfra er resten historie.

Blandede godter

Blandede godter

Hvad har du lært gennem tiden om Omega?
– Meget! Starten var famlende, og jeg brugte meget tid på at spørge andre, men når man efterhånden lærer at bruge de rigtige søgemuligheder, er der meget hjælp at komme efter. Omega er i forhold til mange andre mærker utroligt veldokumenteret, hvilket appellerer til min ordenssans og forkærlighed for systematik. Det også er stadig muligt at skaffe reservedele – enten ved Omega eller på nettet – til de fleste Omega ure, modsat andre samtidige mærker. Omega har arkiver, der går meget langt tilbage, hvor de har stort set alle ure registreret på serienummeret, og man kan mod betaling få lavet et udtræk fra deres arkiv. De har desuden en online vintagedatabase, hvor man kan slå den reference op, der står i uret og finde oplysninger om den pågældende model. Man kan indenfor cirka et år tidsbestemme uret ud fra serienummeret.

Sub-seconds

Sub-seconds og arabertal

Det er også spændende at se udviklingen gennem tiden -både på udseendet af uret, størrelsen ogurværkerne. Omega har lavet så mange forskellige modeller, at der er noget for enhver smag, og jeg er også meget imponeret over kvaliteten af urene og ikke mindst urværkerne. Det er en fornøjelse, hver gang jeg åbner et af disse gamle ure og glædes over håndværket fra en tid, hvor håndværket og kvaliteten var i højsædet.

Dynamic-sag med boks

Dynamic-sag med boks

Og hvad rummer din samling?
– Min samling er meget ustruktureret, jeg køber med hjertet, men har nogle Omega temaer.

Sverige havde under anden verdenskrig fået Omega til at lave to specialmodeller, Omega Suverän og Officer som kun blev solgt i Sverige. Jeg synes, at historien omkring dem er spændende og prøver at samle alle de skive varianter, der blev solgt og finde historik på dem. Læs eventuelt mere her

Ældre Omega Officer annonce

Ældre Omega Officer annonce

Omega har en lang historie for tidtagning ved Ol og andre sportsbegivenheder, og de har faktisk lavet utroligt mange forskellige stopure til at alt fra diverse sportsgrene, til industri, medicinal m.v. Jeg har en større samling af disse stopure i alle mulige forskellige varianter fra forskellige perioder. Der findes utal af varianter, og der er gået lidt sport i at finde dem.

Stopure

Stopure

Samlingen indeholder også en del lommeure. Især de art deco/bauhaus inspirerede fra 1930-40 er jeg vild med.

I øjeblikket er jeg vild med de gamle hammerautomatic værker også kaldet bumpere, på grund af det bump, man kan mærke, når optrækket går i mod yderpunkterne. Jumbo-modellerne har jeg også fokus på, de er blevet eftertragtede på grund af deres størrelse, for dem der vil have et vintageur, men ikke vil have de små ure.

Derudover er der alt muligt i samlingen, en del Seamaster både dressure og sports/dykkerure, En del Constellations og nogle Ranchero’er, Genéve m.v., men også et 8 dages Omega ur til instrumentbrættet i en bus eller lastbil fra 1930’erne.

Tre gange Omega Constellation med pie-pan skive

Tre gange Omega Constellation med pie-pan skive

Jeg savner dog tit at kunne tage dem frem og nyde dem, men som tiderne er, har jeg de sidste år ikke turdet at have dem hjemme mere, og så skal det planlægges med at huske at få dem hentet i bankboksen.

Hvad betragter du som det ypperste, Omega har lavet?
– De fine 30 mm. RG Chronometer værker står højt på listen, men Omega har lavet mange spændende og fantastiske urværker, så det er svært at pege på et bestemt urværk eller model.

fd

Nydelig Constellation – chronometer certificeret i øvrigt

Og hvis du så skulle pege på et ”œgrail watch” i Omega regi?
– Det vil nok være en fra “the holy trinity” ref. 2913 (Seamaster 300), 2914(Railmaster) og 2915(Speedmaster) Alle er grail, men et Railmaster står højt på ønskesedlen.

Hvordan synes du, at Omega har udviklet sig gennem tiden?
– Jeg synes Omega udviklet sig rigtigt meget gennem tiden, de har aldrig været bange for at ændre design og have et bredt produktsortiment, men også på det tekniske har de udviklet sig, hvilket også gør det interessant for samlere. Der har så været perioder gennem tiden, som ikke er så interessante for samlere, så mange vintagesamlere har et skæringspunkt primo 1970’erne, hvor nye generationer urværker og efterfølgende quartzkrise fulgte.

Annonce og ægte vare

Annonce og ægte vare

Vintage Omega – hvad har du erfaret på dette område de sidste par år?
– Det er blevet klart sværere at lave de gode fund, stigende interesse og dermed priser. Jeg oplever en klart stigende interesse om vintage Omega og modtager dagligt beskeder og mails fra folk, der ønsker råd og vejledning med at finde et vintage Omega. Jeg tror folk vender tilbage til basic og i stedet for at bruge en smartphone som ur, ønsker de et godt mekanisk ur med historie og kvalitet og som oven i købet også er flot. Det er måske som et statement i mod alle de elektroniske gadgets.

Et udpluk af en flot samling

Et udpluk af en flot samling

Og hvad mener du, vi kan forvente fremadrettet?
– Omega som mærke bevæger sig opad, og den samme vej går priserne. I gamle dage var Omega mere folkeligt, og de fleste kunne få råd til et Omega, hvilket gjorde, at de solgte rigtigt mange ure. Den voksende interesse for vintageure betyder også stigende priser og især Omegas sportmodeller som Speedmaster, Seamaster dykkerurene og Ranchero’er stiger voldsomt i øjeblikket.

Ranchero

Ranchero

Hvad mener du, at enhver M/K skal vide om Omega som brand?
– At de har en spændende historie, god kvalitet og der er modeller for enhver smag blandt nye som gamle ure.

Et par gode bud på et ”œstart-ure” i vintage segmentet fra Omega?
– Et Seamaster 30 er et dejligt ur med de berømte 30 mm. urværker og har en fin størrelse på omkring 35-36 mm., hvilket er i den større ende for disse vintage dressure. Ellers et Omega fra 1950’erne også med et 30 mm. urværk, de fandtes med mange flotte skivevarianter og er typisk større i urkasserne end Omega’er fra 1960’erne.

En Semaster 30 helt til højre...

En Semaster 30 helt til højre… 

To hurtige til Thomas:

Hvad byder 2015 på?
– Jeg vil satse lidt mere på Omega sportsmodellerne, og et vintage Seamaster 300 står højt på ønskesedlen, men det er lige det at finde et godt og helt originalt eksemplar. Ellers lader jeg mig bare rive med og køber, når jeg finder noget, jeg kan lide. Det er svært at planlægge, da der lige pludseligt kommer en mulighed for at anskaffe sig noget.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– På MASH. Jeg elsker deres bøffer, og sidst spiste jeg der med en flok arbejdskollegaer.

Der er jævntligt flotte ure i spil på My Pleasures Facebook side her

 

 

 

You may also like

1 comment

Heidi Lykke Vielsted 21. juni 2015 - 16:42

Hej jeg et gammelt 18 karat guld ur og kunne godt tænke mig at få det vurderet er det noget i kunne hjælpe mig med. Vh Heidi lykke Vielsted

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk