Home Living 100 år i Rusland – fotokunst af danske Keen Heick-Abildhauge

100 år i Rusland – fotokunst af danske Keen Heick-Abildhauge

by Nicolai Klingenberg

Jeg modtager nyheder af meget blandet art – nogle bliver arkiveret, mens andre andre bliver til historier. I dag handler det om danskeren Keen Heick-Abildhauge, som brugte to et halvt år på at skabe en serie fotografier af russere i alderen 1 til 100 år. Hvorfor kan du blandt andet læse her – og du får selvsagt også en række af hans fantastiske fotos.

Anna, 3 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Anna, 3 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Anastasia, 31 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Anastasia, 31 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Du tænker nok dit, når du hører ordet Rusland, og har man ikke besøget riget, så kan det nemt tænkes, at opfattelserne at landet er noget snævre og klichéfyldte. Efter Keen Heick-Abildhauge flyttede til Rusland med sin kone, som skulle udstationeres, fik han fin succes med sin rolle som art director, men han følte, der manglede noget. Da han er glad for at fotografere, kunne han pludselig se en mening med at bruge sin kunstneriske interesse til at formidle sit ønske og budskab:

Dmitri, 40 years. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Dmitri, 40 years. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Alexander, 51 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Alexander, 51 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

– Jeg ønskede at vise, at russerne er helt almindelige, stolte mennesker, der som nation og enkeltvis har gået ufatteligt meget igennem, men alligevel holder hovedet højt og smiler. Jeg besluttede mig for at tage portrætter – og hundrede af dem! Jeg ville tage billeder af mennesker i alderen ét til hundrede for at illustrere Ruslands fortid, nutid og fremtid i én og samme serie – fra mennesker bliver født – og ikke til de dør – men deromkring.

Anatoliy, 62 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Anatoliy, 62 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Efter to og et halvt års fotografering, som blandt andet bød på udfordringer i forbindelse med at finde folk i de ældre segmenter, blev udstillingen etableret og vist på museet Rosphoto i Sankt Petersborg. Begejstringen blandt de stolte russerne var i den grad til at spore, og det forlød sig, at russerne fandt det bemærkelsesværdigt, at en anonym, dansk kunstner var i stand til at dokumentere russerne så fint.

Maria, 87 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Maria, 87 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Udstillingen fandt også vej til Den Røde Plads i Moskva og har gået sin gang “Russian wide” via fjernsynet. Nu? Der liver udstillingen op igen efter den har fået et nyt liv online – blandt andet på My Pleasure.

Petr, 97 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Petr, 97 år. Foto: Keen Heick-Abildhauge

Godt gået, Keen. Og flot fotograferet. Du kan se hele udstillingen og læse om personerne her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk