Home Living Bag om fænomenet BANKSY – Peter Hvidberg fortæller

Bag om fænomenet BANKSY – Peter Hvidberg fortæller

by Nicolai Klingenberg

I dag gør kunsthandler – og samler – Peter Hvidberg os klogere på en kunstner, der går under navnet Banksy. Du vil kunne glæde dig over, at denne kunstner er nem at “name-droppe”, for det er faktisk begrænset, hvad man ved om Banksy. En ting er dog sikkert – han er ikke billig. Og han kan give auktionshusene grå hår.

Og så handler det i øvrigt ofte om street art...

Og så handler det i øvrigt ofte om street art…

Peter Hvidberg har forfattet nedenstående – og til sidst spørger jeg ind til et og andet…

Navnet BANKSY kender de fleste. Også selvom de ikke interesserer for kunst udover det almindelige. BANKSY er pseudonymet på en engelsk Street artist hvis værker sælger for millioner. Senest postede han forleden en række værker som han har lavet i Gaza i sidste uge. Værkerne er alle udført på sønderskudte bygninger og specielt billedet af en stencil malet kattekilling har vakt opmærksomhed. Banksy udtaler selv om værket at han har malet en kat i skyggen ag krigens rædsler. Folk vil se kattekillinger på internettet så derfor har han placeret en kat midt i en krigszone for at fange folks opmærksomhed. Og opmærksomhed det får Banksy hver gang han laver værker. CNN, BBC, ABC og alle de store mediehuse rydder ofte forsider når han entrerer med nye værker.

Mis-mis..

Mis-mis..

Men hvem er han så ham der Banksy ? Jeg (Peter Hvidberg) har en speciel interesse i Banksy. Ikke mindst fordi jeg sidste år købte et stort vægmaleri af Banksy, som måler mere end 2 x 3 meter. Værket blev for en del år siden savet ud af en mur i Betlehem og fragtet hertil. Det vakte stort postyr og gav ikke mindre end tre helsider i Politiken som kørte historien. Værket anslås at have en markedsværdi på over 6 millioner kroner.

Men tilbage til hvem Banksy egentlig er? Internettet flyder over af gode bud. Og i virkeligheden syntes jeg slet ikke det er så interessant hvem manden egentlig er. Det ikke at vide det er en del af gamet og en del af Banksy brandet. For et brand det er han om man vil det eller ej. Men et meget anderledes brand. Han er uden tvivl verdens bedste kendte ukendte person. Filmstjerner som Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law og sangeren Robin Williams betaler millioner for hans værker. Og misunder ham måske hans anonyme berømthed der er helt på niveau eller større end deres egen. En Engelsk avis mente for nogle år siden at have fundet frem til en vis Robin Gunningham som angiveligt skulle være identisk med Banksy. Også Robin Banks er et bud og der er masser af andre mere eller mindre opfindsomme teorier og hvis man gider bruge en dag eller to på det kan man måske komme det hele lidt nærmere. Men hvorfor skulle man egentlig det. Nyd værkerne, så længe de er på gaden. Mange bliver desværre ødelagt af grafittimalere og ofte ganske få dage efter de er lavet.

Donkey & Soldier – fra Politiken

Donkey & Soldier – fra Politiken

Hvis hans person er ukendt, hvordan ved man så, at man har med ham at gøre, når et nyt værk dukker op?
– Million dollar spørgsmålet. For det ærlige svar er, at det gør man i princippet ikke. MEN der, hvor man er helt sikker, er de tilfælde, hvor han lægger billeder på sin hjemmeside af de street works, han har lavet. Men på trods af at han gør det, så nægter han fortsat at “authenticate” nogen af dem overhovedet. Han fastholder, at hvis han gjorde det, ville det svare til at han meldte sig selv til politiet for grafittihærværk. Nu er virkeligheden så vendt, for hvis Banksy maler på en mur nu og lægger det på sin side, så er det værk hurtigt mellem 500.000- 1.200.000 USD værd. På tords af at han ikke vedstår, at det er ham. Med andre ord: Det er kompliceret. Han har et kontor (men han er der ikke), som hedder Pest Control Office, som “authenticater” lithografier med et certifikat. Men selv det er en meget speciel proces, hvor mange ikke tør sende værkerne ind – simpelthen fordi der ikke er styr på tingene. Derudover findes der en del mindre street works – specielt af rotter – som han har lavet og fortsat laver i London området. De bliver snuppet af folk og handles til store summer. Men ingen kan være 100 % sikker på, at det rent faktisk er en Banksy. Og auktionshusene aner ikke, hvilket ben, de skal stå på. Alt med Banksy er kompliceret, men også anderledes og interessant.

”Laugh Now” unika værk”¦fra Peter Hvidbergs samling. Hirst spot tegning til højre.

”Laugh Now” unika værk”¦fra Peter Hvidbergs samling. Hirst spot tegning til højre.

Banksy er kunst til folket. Folket forstår hans simple og alligevel politiske og ofte humoristiske værker. Der er masser af plads til ens egen fortolkning og det er kun et spørgsmål om tid før også museerne får øjnene op for hans værker og så bliver de rift om dem. Se mere på www.banksy.co.uk hvor der også ligger en dugfrisk trailer fra hans ophold i Gaza.

Hvornår “opstod” fænomenet Banksy?
– Det menes, at Banksy er født i 1974 i nærheden af Bristol UK. Han gjorde sig først bemærket i de sene 90’ere ved at lave street art med såkaldte stencils; altså skabeloner lavet i forvejen, som man så tapede op på en mur eller lignende og sprayede maling på og omkring. Banksy gjorde det ofte efter indtagelse af eurofiserende stoffer. Ideen til stencils opstod, fordi man kunne lave dem hurtigt of dermed undslippe politiet som havde nul-tolerance. Banksy var en del af den britiske hip-hop kultur, som også var inspirerende kræfter til både Blur og Massive Attack og andre musikgrupper, som han hang ud med. Banksys enkle værker fangede hurtigt den almindelige englænderes opmærksomhed på grund af værkernes hurtige genkendelighed, der altid tager afsæt i noget politisk med et tvist af humor.

Et strejf af politik. Værket er kreeret i Gaza

Et strejf af politik. Værket er kreeret i Gaza

Hvordan ser fordelingen ud på “offentlig kunst” og værker, som kommer til salg?
– Der er et stort marked for street works blandt private handlere og samlere. Auktionshusene tør kun handle med de “verificerede” værker, men det er stort set udelukkende litografier, samt værker der kommer direkte fra hans studio med certifikat. Men det er ALDRIG street works. På Pest Control Offices hjemmeside står der, at man kan spørge efter tilgængelige værker. Men der står også konsekvent, at der intet er til salg. Det, man i stedet gør, er at kontakte dem via e-mail, hvor man fortæller, hvem man er, og hvad man vil spendere. Så overvejer herren, om han vil lave et værk, men det koster nok fra 300.000 USD og opefter. Med certifikat forståes.

Kort om Peter Hvidberg:
Peter er kunstsamler og kunsthandler og er måske mest kendt for sit kontroversielle køb af en Banksy mur fra Betlehem i 2014. Se mere på hans hjemmeside www.multiplesinc.com

Følg med på Facebook

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk