Home EkviperingKluns Jens Stokholm tager os rundt om Oxford skjorten

Jens Stokholm tager os rundt om Oxford skjorten

by Nicolai Klingenberg

Jeg fik en venlig skrivelse fra en ungersvend, der brænder for tøj. Han er ved at etablere sit eget, men han begejstres ved historierne bag nogle af de beklædningsgenstande vi ofte går med – men måske ikke ved så meget om. Tag venligst godt imod Jens Stokholm, som har skrevet nedenstående.

I dag handler det om lidt historisk fakta...

I dag handler det om lidt historisk fakta…

Oxford skjorten er en klassiker uden lige, og som Nicolai har nævnt i sit post med tankerne bag en hver mands basis garderobe (basisgarderoben), bør der hænge en Oxford skjorte i blandt ens væld af skjorter.

Oprindelsen
Det er egentlig sjovt, hvordan Oxford skjortens brug i dag, både casual og mere formelt, har en del tilfælles med dens oprindelse. Til gengæld har navnet bag metervaren udelukkende ordet Oxford tilfælles med skolen Oxford i Oxfordshire, England.

Oxford skjorten stammer faktisk fra Skotland og kom frem i det tidlige 1900-tal. Det var på daværende tidspunkt i Skotland, hvor der skete store ting på skjortefronten. Oxford skjorten blev lanceret i selskab med fire forskellige metervarer af skotske producenter under navnene Yale, Cambridge, Harvard og Oxford. Det var dog kun Oxford metervaren, som for alvor blev til noget, og de andre er desværre gået ud af produktion i dag.

Button-down (hvis du skulle være i tvivl)

Button-down (hvis du skulle være i tvivl)

Skjorten blev introducerede som en formel skjorte i begyndelsen af 1900-tallet og blev oftest set – og båret – med slips og habit. Den blev en form for uofficiel uniform for tilskuere af polo kampe, hvilket gav skjorten et form for aristokratisk islæt. Den blev så senere adopteret af studerende på de såkaldte Ivy league skoler, som så begyndte at bære skjorten uden slips og udenpå bukserne – eller blot generelt mere casualt.

Du kan finde dig en række Ralph Lauren Oxford skjorter her

Udseende
Oxford skjorten ses ofte med en button-down krave og kendetegnes yderligere ved en skjortens vævning. Den bliver lavet i en lærreds binding (som kan ses på billedet nedenfor), som består af en kraftig hvid tråd, som skiftevis går over og under to tynde tråde (for eksempel blå), og denne “opskrift” giver skjortens dens helt karakteristiske udseende.

Vævning

Vævning

Den moderne Oxford skjorte
I dag fås Oxford skjorten i et væld af farver og mønstrer, oftest ensfarvet eller stribet og som historien bag den lyder er den ideel til både casual og mere formel brug.

Lige til sidst vil jeg nævne at den også er et ikon indenfor Preppy stil, som er rygraden bag mange af de store amerikanske designer såsom, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger og Gant.

En stribet sag fra Gant

En stribet sag fra Gant 

Her kan du erhverve dig et par herlige Gant skjorter 

Et par ord fra skribenten, Jens Stokholm
– Min baggrund er en uddannelse som salgsassistent samt indkøber med tekstil som speciale. Derudover har jeg en stor passion for klassisk herremode. I dag arbejder jeg med etablering af eget “kludefirma”, hvor vi finder små, danske leverandører af beklædning til mænd, rundt omkring i det danske. Derudover bliver weekenderne tilbragt i en tøjbutik for at holde faget ved lige.

Jens Stokholm - og tak til ham for dagens indlæg

Jens Stokholm – og tak til ham for dagens indlæg

Jeg vil i løbet af det næste stykke tid komme med nogle indlæg her på My-pleasure.dk, som blandt andet vil byde på historierne bag mange af de beklædningsdele, vi bærer dagligt. Jeg vil forsøge at forklare, hvad nogle af alle de fag-termer, som folk benytter sig af i dag, egentlig betyder, men også se nærmere på nostalgien bag et smukt stykke håndværk.

Jeg håber, at ovenstående og fremtidige inputs vil falde i jeres interesse!

Artiklen indeholde affiliate links.

Kør botton down på Facebook

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.