Home Spottet Polosporten lever flot i Danmark

Polosporten lever flot i Danmark

by Nicolai Klingenberg

For to år siden interviewede jeg Christian Mellentin, som har været med til at få polosporten til Danmark, og der er sket ting og sager på de to år. Blandt andet spiller Kokkedal Slot nu også en væsentlig rolle – og hvis du skulle være i tvivl, så kan alle være med til at spille polo. Kom med i sadlen!

Kokkedal Slot - her er der så sandelig også sket noget i løbet af de sidste år. Stedet passer fint til polosporten, og dermed er matchet også i hus. Foto: Christos Drazos

Kokkedal Slot – her er der så sandelig også sket noget i løbet af de sidste år. Stedet passer fint til polosporten, og dermed er matchet også i hus. Foto: Christos Drazos

Christian – du var med til at få polosporten til Danmark i 2013. Hvad er der sket på de to år?
– Vi fik de to første sæsoner 25 medlemmer, hvilket er noget nær rekord i ridesport. Vi startede på meget ydmyg vis med at finde en pro, købe nogle heste og bare at finde en mark, som vi kunne spille på – ligesom man gør mange steder i England. Vi havde således de tre essentielle dele der skal til: et spilleområde, gode heste og folk til at organisere det. Vi fik meget ros for vores kvalitet – også fra folk som kom fra udlandet. Jeg har lige besøgt verdens næstældste polo klub – Malta Polo Club – der spiller de stadig på inderarealet af en galopbane – så det behøver i al sin enkelhed ikke kræve så meget.

På tredje sæson (april til og med september – vejrafhængigt) træner vi polo hele ugen inklusiv tre ugentlige dage med træningskampe. Polo er for alle aldre og begge køn og meget forskellige niveauer kan spille sammen. Folk med vidt forskellige baggrunde og aldre er startet – og mange har aldrig redet før. Det er netop muligt at begynde at lære polo uden rideerfaring, da ridning er en integreret del af træningen – men det er fordel at kunne ride. En del medlemmer kommer til os for at tage ridningen op fra da de var yngre – bare ikke den ensomme normale ridning – nu vil de gerne ride socialt og med lidt mere intensitet og et cool boldspil.

Friske gutter

Friske gutter

Hestene er nøglen til, at du kan starte uden rideerfaring, da de er meget nervefaste samtidig med at de er meget styrbare. Hestene er heller ikke så store som eksempelvis jagtheste, hvorfor selv ikke-hestemennesker taber hjertet for disse skønne dyr.

Vores medlemmer er efterhånden også blevet tilpas rutinerede, at de deltager i internationale turneringer. Siden start har medlemmer vundet turneringer i England, Spanien og to gange i Tyskland – så vi har også gjort os bemærket på den internationale scene. Som Churchill sagde: ”A polo handicap is your passport to the world.” Personligt har jeg spillet polo i 10 lande. Alene sidste år var jeg i Spanien syv gange udenfor vores egen sommersæson, da man i den danske kolde og mørke tid på året kun er en flybillet til Malaga fra polo i sol og på græs.

Men vi fortsætter også træningen her i Danmark henover vinteren – det er bare i ridehus med en anden bold, og hvor man benytter banderne til spillet – ligesom squash kontra græstennis.

Der er nu noget elegant over det her..

Der er nu noget elegant over det her..

Nu skriver vi 2015 – og hvis jeg siger Kokkedal, hvad siger du så?
– I vores egen nuværende sommersæson spiller vi på græsset i slotsparken ude foran Kokkedal Slot Copenhagen. I det eksklusive samarbejde mellem Kokkedal Slot Copenhagen (spahotel; Small Luxury Hotels), Kokkedal Golfklub og Copenhagen Polo Club får man fornemmelsen af konceptet Country Club i bogstaveligste forstand: man kan ride, spille polo, spille golf, gå i spa, nyde skoven og havet, overnatte på hotel og spise på slottets og golfklubbens restaurationer på ét og samme sted – kun ca. en halv time fra København og lufthavnen.

Desuden har vi fået det ”œklubhus”, vi aldrig selv ville få råd til, mens parterne får en bemærkelsesværdig aktivitet med et yderst stærkt brand, der booster området og de respektive forretninger. Samarbejdet giver den optimale kombination af infrastruktur og faciliteter der helt unikt på dansk jord støtter op om polosporten.

Mere fra "klubhuset"... Foto: Christos Drazos

Mere fra “klubhuset”… Foto: Christos Drazos

Vi vil som sagt spille polo lige ude i slotsparken – ude foran slottes fine og store terrasse – herfra giver det rigtig mening at nyde terrassen, mens der trænes og spilles polo på græsset. Kokkedal Slot skaber de rammer, vi har savnet for at fuldstændiggøre polooplevelsen – vi har de forgangne to sæsoner spillet rigtig meget og god polo, men i meget ydmyge omgivelser som polospillet essentielt set kun kræver. Men polo er mere end selve spillet. Der er et stort potentiale for sociale aktiviteter, netværk mv. i naturlig forlængelse og omkring polospillet. Folk der kommer og prøver at spille såvel som de erfarne spillere vil endelig kunne nyde at sidde på eksempelvis terrassen bagefter og lade oplevelserne synke ind, dele oplevelserne med de andre spillere og tilskuere  – og ikke mindst vil hotellets gæster få en meget seværdig aktivitet, de kan nyde under deres ophold – sidstnævnte er der stor forventning til bliver en attraktion i sig selv. Og skulle man ikke nødvendigvis være interesseret i polospillet kan klubhestene også lejes til rideture såvel som rideundervisning – hvilket hotellets gæster har efterspurgt i lang tid.

Vi har meget store forventninger til at medlemsantallet stiger i år med den nye beliggenhed og de mange nye faciliteter.

Hvad har været den største udfordring?
– Økonomi. Den eneste, der får løn, er vores pro(træner) og groom(hestepasser). Mht økonomi er det en meget voksen opgave at formidle, hvad hesteaktiviteter koster til ikke-hestekyndige. Folk med hesteerfaring, og folk med erfaring fra golf, jagt og sejlads synes ikke at vores sport er dyr. Men nye folk skal lige forstå, hvilke omkostninger der ligger bag. Men polo koster ikke mere end at holde hest. Og Danmark er i top 3 i EU over lande med flest heste pr indbyggere (i alt ca. 200.000 heste), så der er ingen undskyldning.

Vi vil også gerne have lidt flere medlemmer og et lidt større commitment (forudbetalt aktivitet) for at få økonomien til stemme med den kvalitet, vi helst vil yde. Prisniveauet er netop en balancegang: både for højt og for lavt afskrækker folk. Men som vi blev anbefalet: Lad være med at gøre det til allemandseje ligesom golf, jagt og sejlads – polo har muligheden for at forblive den sidste eksklusive sport!” Men hesteomkostningerne i Danmark sætter nu et helt naturligt niveau for dette.

Action.

Action.

Og den mest positive overraskelse?
– Det er hver gang en stor oplevelse at se nye medlemmer blive hooked af polo. Personligt har jeg efterhånden prøvet en del forskellige sportsaktiviteter, men ikke andre der indeholder så forskellige motiverende aspekter og dybder til udvikling, som polo gør – polo er virkelig ”the king of sports”. Og det er det, der gør sporten så afhængighedskabende. Polo er horsemanship, boldspil og taktik. Det er adrenalin, fart, omstillingsparathed, beslutsomhed og godt kammeratskab i en skønsom blanding. Polo er som ishockey på hest: Når hesten går i ét med din krop og dit fokus er 360 grader omkring dig på banen, er det en helt ubeskrivelig følelse. Ligesom det er for ishockeyspilleren, når han og hans skøjter forenes på isen. I polo foregår det blot på græs og med en 500 kg tung hest som motor.

Hvordan ser det ud med samarbejdende virksomheder?
– Man kan stadig købe vores polo tøj mv med vores logo. Vi har desuden lavet samarbejder med Krenkerup Bryggeri, Neue Schule (hestebid i topklasse), Henley Business School (MBA) har inkorporeret polo lederskabstræning i deres undervisning, Garance Wine Merchant sælger rosé vin med vores logo på etiketterne, såvel som importerer den eksklusive rødvin ”10-goal” (bedste polohandicap), Luxury Aficionado Society laver events med os, og vi glæder os til at Schmeichel og Elkjær kommer og indløser deres Introlektioner, de købte på velgørenhedsauktion sidste år såvel som Brøndby fodboldholdet skulle komme forbi. Vi laver jo teambuilding, corporate events, polterabends mv., da polospillet er skabt til at ryste folk sammen og kræve samarbejde.

Hver man har 500 kilo motor under sig

Hver man har 500 kilo motor under sig

Hvad kan man som nysgerrig forvente i år?
– I samarbejdet mellem Kokkedal Slot, Kokkedal Golfklub og Copenhagen Polo Club kan man med fordel kombinere de enkelte aktiviteter og sammensætte helt unikke oplevelser – både for private og virksomheder. ”¨Søndag d. 23. maj kl. 15 vil der være Open Afternoon arrangement i slotsparken foran Kokkedal Slot Copenhagen – her vil du kunne se og prøve kræfter med polo i de smukke omgivelser. Det er samme dag som Kokkedal Slot Copenhagen officielt åbner slotsterrassen. Programmet for dagen kan ses her: cphpolo.com/events/opening-match-and-open-afternoon/  

Om aftenen d. 23. maj inviteres alle desuden til Season Opening cocktail party: cphpolo.com/events/cocktail-party/  

Kan du ikke vente, så har du allerede fra d. 1. april kunne se, lære og spille polo. Copenhagen Polo Club byder alle velkommen, ryttere som tilskuere. Polo er for alle aldre, begge køn og meget forskellige niveauer kan spille sammen. Poloklubben har gennem to sæsoner bevist, at du kan få oplevelsen af at spille polo første dag og uden at kunne ride på forhånd. De fine nye rammer giver specielt mulighed for at dyrke hele den sociale del omkring polo og golf og kombinationen heraf – hvorfor selskaber som corporate events, teambuilding mv. er helt oplagt. Sæsonen igennem vil man kunne se poloturneringer, træningskampe og alle niveauer træne i parken.”¨For at vise alt hvad de nye rammer kan, vil der d. 6. juni og 5. september 2015 blive afholdt hele ”polo-golf dage”, der begynder fra morgenstunden med polo for begyndere, derefter frokost i golfklubben, 9 hullers golf eller begyndergolf, omklædning og drinks på slotsterrassen samt afsluttende middag i slotsrestauranten med vinsmagning fra Garance Wine Merchants. Det er muligt for partnere, som ikke deltager i polo/golfdelen af arrangementet at booke tid i slottes spa og efterfølgende støde til selskabet inden middagen. Disse dage er flagship dage, der viser alt hvad vi samlet set kan – men du kan lave alle andre udgaver af det program og på den dag der passer dig.

Alle kan være - også selvom man ikke mestrer hesten som dyr på forhånd

Alle kan være – også selvom man ikke mestrer hesten som dyr på forhånd

For alle spørgsmål og bookings kontakt poloklubben via: cphpolo.com

Vejret er og bliver en pudseløjerlig størrelse i Danmark – er der muligheder for at spille indendørs?
– Ja, vi har mulighed for at fortsætte, hvis vejret skulle gøre, at vi ikke kan spille på græsset i slotsparken.

Der florerer rygter om Beach Polo i Hornbæk i juli måned”¦? Kan du løfte lidt af sløret?
– Jeg kan prøve. Det er ikke Danish Polo Association‘s eller Copenhagen Polo Club’s arrangement, det er det private eventfirma bag Copenhagen Polo Open (i Fælledparken i 2013), der er gået over til Beach Polo. Vi støtter arrangementet 100% med eks at finde partnere mv., såvel som vi vil stille med alle vores heste, og vi spiller også med selv. Vi glæder os rigtig meget – det bliver sommerens helt store oplevelse. Jeg har lige vundet 9. Beach Polo Masters i Tyskland, så vi håber dette har været medvirkende til promoveringen af Scandinavian Beach Polo World Cup på Hornbæk strand 23.-25. Juli. www.scandinavianbeachpolo.com

Hvordan med fremtiden og polo i Danmark?
– Vi håber stadig at polo vil sprede sig i Danmark og Sydsverige ved at andre starter op – det er noget, vi bestemt støtter. Specielt håber vi, at folk med større flade arealer, ridehuse, ridebaner mv eller ideer hertil vil tage kontakt for evt. hjælp og vejledning.

Desuden har vi just igangsat er dialog med Dansk Rideforbund, der også ønsker at polo skal sprede sig i Danmark. Dette så ridesporten ikke som hidtil taber talent, når de unge (primært drenge) stopper deres ridning omkring teenagealderen til ridesportens og forældrenes store frustration. I udlandet har polo vist sig at holde de unge i ridesporten grundet polo’s brand og sociale aspekter inkl. hold- og boldsportaspekterne, der naturligt har den rette appeal til de unge.

En dansker på stranden

En dansker på stranden

Men hvad er det polo brandet kan?
– Det er noget med autencitet at gøre. Sporten tog sin spæde begyndelse i Persien for mere end 2500 år siden, hvor krigsryttere brugte polospillet som træning, og som siden spredte spillet til de omkringliggende landes kavalerier – herunder det engelske, der var i Indien for at beskytte de engelske te-kolonister i området. Der er noget dragende ved en sport, der har så gamle og fine rødder. Fra det persiske storrige over det aristokratiske England til 1930’ernes USA, hvor de store kampe kunne tiltrække flere end 30.000 tilskuere. Det giver en stærk autencitet.

Og så er der det med grejet og ekviperingen, som er så karakteristisk for polo. Hvide slidstærke jeans, polo-shirts, kraftige ridestøvler af læder, en bredskygget hjelm, handsker, kraftige læderknæbeskyttere og en både bøjelig og robust bambuskølle. Råt og klassisk elegant på samme tid.

På sin vis er det en meget basic og simpel uniform, men på den helt fede måde. Afslappet, men alligevel med en masse koder indlejret. Og når patinaen og autentiteten rigtig viser sig, bliver det for alvor cool – alene det faktum, at tøj, sko og andre firmaer verden over længe har lukreret lystigt på Polo-brandet.

Sporten har 2500 år på bagen - og er vist kommet for at blive

Sporten har 2500 år på bagen – og er vist kommet for at blive

Brandet er ekstremt stærk, og kan virke meget eksklusivt, uopnåeligt og temmelig elitært. Noget, der er for de få og privilegerede. Og det er på sin vis ok, for det er altid sundt for en sport, at deltagerne kan aspirere mod noget. At de har nogen og noget at se op til. Men det er vigtigt at understrege, at polo altså også er for folk uden adeligt blod i årene. Mange tror, det er både farligt, dyrt og besværligt at dyrke polo. Men det er ikke tilfældet. For det første er poloheste ikke særligt store og meget nervefaste. De har et roligt gemyt og er trænet til at lystre meget fint. De behøver ikke koste alverden, og selv folk, der ikke i udgangspunktet er vilde med heste, taber hjertet til disse pragtfulde dyr. Og hvad ekviperingen angår, kan den fås i alskens mærker, varianter og kvaliteter, der ikke behøver at tære synderligt på budgettet.

Polo er – trods sit eksklusive og dekadente image – en sport, alle, uanset alder, køn og forudsætninger kan få glæde af. Det er en sport, man konstant kan udvikle sig i, og man bestemmer helt selv tempoet, det skal foregå i. Desuden kan forskellige niveauer fint spille sammen, og der går ikke lang tid, før man kan gøre sig gældende i kamp. Så det er bare med at komme i gang – eks. som et værdigt alternativ til at investere i dyre cykler og tætsiddende lycratøj.

Lycra be gone...

Lycra be gone…

Links:

danishpoloassociation.com // facebook.com/danishpoloassociation // cphpolo.com // facebook.com/polocph

Klap My Pleasure på mulen her

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk