Home Living Den Spanske Stol – et afkom fra Fredericia og Mogensen

Den Spanske Stol – et afkom fra Fredericia og Mogensen

by Nicolai Klingenberg
Pin It

Ti år efter Anden Verdenskrig endte, begyndte et samarbejde i Danmark. De to parter var Fredericia (Furniture) og Børge Mogensen, og selvom Mogensen for længst er rejst til de evige jagtmarkeder, er alliancen stadig i live”¦

Her er vi på bar i København, hvor Den Spanske Stol huserer. Selv samme stol bliver du klogere på i dagens artikel

Her er vi på bar i København, hvor Den Spanske Stol huserer. Selv samme stol bliver du klogere på i dagens artikel

Om end samarbejdet begyndte i 1955, så skulle der gå tre år, før Den Spanske Stol blev tegnet af Børge og præsenteret på den årlige møbeludstilling for Snedkerlauget i 1958. Der blev gjort store øjne, og noget kunne tyde på, at Mogensen havde tegnet noget overordentligt godt for Fredericia – stolen passede nemlig aldeles glimrende i flere miljøer, hvorfor den fandt vej til både private hjem, hoteller over hele klode – i hvert fald internationalt – samt i restaurationsbranchen.

Hola.

Hola.

Tidsperioden var ydermere forbundet med rejseri for familien Danmark, og det var netop på en familierejse til Spanien, at Børge Mogensen fik øjnene op for spaniolernes (det måtte man godt sige dengang) produktionsmetoder. Han lod sig begejstre at en officerstol, som var udstyrret med brede armlæn samt et stel med herlige udskæringer.

Mere Lidkoeb

Mere Lidkoeb

Stolen virkede dog for gammeldags i Mogensens øjne, hvorfor han satte sig for at modernisere møblet – væk med pynten, men frem med de brede armlæn. Derudover fik kvaliteten en overhaling i form af en nærmest uforgængelig omgang kernelæder til ryg og sæde – og det blev gjort ud af et stykke læder. Han fik i øvrigt ytret, at det stunt også var relateret til Spanien, da læderet og spændet skulle være en hyldest til en tyr i en arena.

To gange tyre-hyldest

To gange tyre-hyldest

I 1972 går Børge Mogensen bort, men produktionerne fortsætter. Og for ganske nylig har man valgt at tilbyde folk med hang til Solkysten eller i hvert fald Den Spanske Stol et nyt look. Nu fås stolen nemlig med cognacfarvet (Soberano-farvet lyder nu mere spansk i min bog) kernelæder i kombination med enten røget eller olieret eg. I øvrigt har stolen fundet vej til baren Liedkøb, hvor du passende kan slænge dig i stolen og nyde ”noget godt” fra de kyndige bartendere.

Jeg er nok mere til en mørkere udgave, men smuk er den

Soberano, senor?

Stolen er på charmerunde rundt i verden og vil blandt andet være at finde i ”nøje udvalgte designbutikker i Skandinavien, Europa, Japan og USA”. Prisen for stolen ligger på omtrent det samme som en charterferie for fire: 23.823 kroner. Jeg snupper dog gerne stolen. Vi runder af med et foto af manden bag, Børge Mogensen.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Sæt dig til rette på Facebook

Pin It

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk