Home PindemadderBobler Marie von Ahm – en kvinde der kan sin champagne

Marie von Ahm – en kvinde der kan sin champagne

by Nicolai Klingenberg

Det skal handle om store glas, en ny bil, en kvinde, der hedder Marie, men også lidt om at lære sin mor at sable champagne, lidt trøfler, at skabe sin egen samling champagne – og faktisk meget mere. Nemmest af alt er vel at sige, at det skal handle om det gode liv. Jeg har tidligere hørt tale om Marie von Ahm, og da hun sendte et wristshot til en kommende publicering, fik jeg anledning til at lave et interview, som du kan læse her.

Vi begynder med tre langstilkede. Eller fem alt afhængig af, hvordan du tæller

Vi begynder med tre langstilkede. Eller fem alt afhængig af, hvordan du tæller

Marie – du beskæftiger dig professionelt med vin – og champagne. Men hvad indebærer det?
– Mit liv er utroligt alsidigt, og jeg arbejder med vin på mange forskellige måder. Jeg er medejer af et champagnehus og ligeledes af en vingård i Danmark. Derudover er jeg ved at opbygge en eksklusiv vinklub/vingård/boutique-hotel på Mallorca. Dertil kommer et par større konsulentkontrakter for blandt andet Dansk Supermarked og Wine100, den største vin ”œchallenge” i Kina og soon-to-be online platform for salg og markedsføring af vin. Derudover hjælper jeg en god håndfuld top-producenter i Tyskland, Italien og Spanien med eksport til Asien og Skandinavien og hjælper importører i samme lande med at finde nye vine og lukke aftaler med producenter. Oveni det hjælper jeg flere kunder med at investere i vin og vingårde, holder smagninger, skriver om vin, underviser i vin og drikker en hel masse vin.. Har jeg glemt noget? Jeps, jeg smager professionelt på vin og rådgiver også EBRD (European Bank for Reconstruction and Development). Og ja, jeg rejser en hel del!

På vej til lufthavnen som medpassager...

På vej til lufthavnen som medpassager…

Hvornår og hvordan blev druerne din levevej?
– Vin – og især Champagne – har været min største interesse, siden jeg var omtrent 15 år. Smagen, universet, ja alt ved “det” tiltalte mig. Da jeg begyndte at læse om vin som 16-årig, åbnede der sig et komplet univers for mig. Det handler om økonomi, natur, mode, tradition, kultur, historie, landbrug og ja – det interesserer mig alt sammen, og så smager det ovenikøbet godt! Da jeg var 22, besluttede jeg mig for at arbejde med vin og har aldrig fortrudt det. Det er en branche med globale muligheder og mange forskellige sider, som min hverdag i dag fint afspejler. Jeg har arbejdet med både import og salg af vin i Danmark, eksport og produktion af vin i Spanien og nu de sidste snart syv år for mig selv. 

Marie på arbejde

Marie på arbejde

All right. Hvad sker der på champagne-fronten for dit vedkommende pt?
– Jeg har mine procenter i Champagne Boërl & Kroff. Et ultimativt luksusprojekt, der blev etableret i 1995 af mine to partnerne som en drøm om at skabe den ultimative Champagne. Jeg har været involveret i Boërl & Kroff siden 2009 – de første fire år intensivt med opbygning af markeder og brandbuilding og her de sidste par år mere strategisk og mindre ”œhands-on”. Det er en drøm at have været med til at skabe en af verdens mest eksklusive Champagner, og det er en verden, jeg i den grad føler mig hjemme i.  Jeg er en inkarneret Champagne aficionado og kan drikke god Champagne altid og for evigt. 

Kvinde i eget hus.

Kvinde i eget hus.

Og med markedet i almindelighed?
– Champagnemarkedet udvikler sig både heftigt og spændende i disse år. På den ene side har vi hele skoven af de mindre “growers” – eller huse om man vil – der kommer frem, og hvilket giver en smuk diversitet og dynamik i markedet. På den anden side buldrer de store brands frem og sælger som aldrig før. Vi ser en stigende interesse og konsumering af Champagne i mange lande verden over, og det glæder mig. Sidst, men ikke mindst, nyder jeg at se, at mange ”œforstår” Champagne bedre og bruger det til mad med mere – og ikke kun til velkomst/aperitif. Der findes ikke en mere versatil nydelse en god Champagne.

Bollinger i kasse

Bollinger i kasse

En af de mest mindeværdige champagnesmagninger til dato?
– Smagning (nok nærmere drikning) af Krug Collection i MG med en gruppe af med-Krug-aficionados på restauranten Les Amis i Singapore. Vi var fløjet derover specifikt for dette og havde sat et sublimt program sammen! Vi havde to hele dage i vores eget private room, hvor en top-kok lavede mad til vores smukke ældre bobler. Jeg glemmer det aldrig! 1961 og 1973 står som mejslet ind i min hukommelse. Total indulgence i noget at det bedste, der findes i selvskab med gode og ligesindede venner. Vi havde forberedt og glædet os til det i mere end et halvt år. 

Fra en anden smagning...

Fra en anden smagning…

Den ældste årgang, du har smagt til dato?
–  1921, men 1955 Philipponnat Clos de Goisses Vinothéque var bedre. Sublim flaske! 

Hvor går folk som oftest galt i byen, når det kommer til champagne?
– Forkerte glas! En god Champagne skal drikkes som en god Bourgogne: I store glas og ikke alt for kold. Man skal heller ikke sippe den, men drikke den i store slurke for at få hele nydelsen med. Derudover bliver Champagne tit opfattet som noget, man kun drikker til fest. At sable en flaske god Champagne er den så absolut bedste måde at peppe en kedelig mandag op på!

Musselet'er i stribevis

Musselet’er i stribevis

Hvordan kommer man i sving med at etablere sin egen champagnesamling?
– De fleste non vintage, vi køber, drikker vi umiddelbart efter af have båret dem hjem. Det er faktisk en nem genvej til store drikkeoplevelser at lade sine NV ligge nogle år. Det er en ”œbillig” måde at få mere modne Champagner, da de fleste NV modnes hurtigere end årgangs Champagner og special cuvéer. Mit råd er altid at finde 3-4 NV Champagner, man kan lide, og så købe godt ind hver cirka 6. måned – og hold styr på, hvornår de er købt. Efter et år har man allerede en ok samling. 

Disse sager tales der varmt om, og Marie spiller en væsentlig rolle hos Boërl & Kroff.

Disse sager tales der varmt om, og Marie spiller en væsentlig rolle hos Boërl & Kroff.

Man kan også være heldig at finde partier af NV flasker hos mindre vinhandlere, som allerede har et par år på bagen. Tjek degorgerings datoer eller LOT numre, de er ikke så svære at gennemskue med lidt træning – eller spørg løs hos forhandleren! 

Dertil vil jeg krydre med lidt special cuvéer og årgangs Champagner. En ting er de helt store berømte årgange, men faktisk får man meget ofte mere for pengene ved at vælge nogle lidt mindre hypede årgange – for eksempel 1997 i stedet for 1996. Så research lidt omkring dine yndlings brands, og du vil opdage, at der gemmer sig nogle smukke oplevelser bag ved ”œthe usual suspects”. 

Den røde sag? Det er en Taittinger fra 80'erne.

Den røde sag? Det er en Taittinger fra 80’erne.

Til allersidst for at gøre samlingen komplet dedikerer jeg 10-20% til leg og eksperimenter. Dette udgøres ofte af up-and-coming små producenter etc. Det holder en oppe på beatet i forhold til, hvad der foregår – og en gang imellem falder man over nogle super values. 

Et overset champagne-brand til en fin pris?
– Der er mange! Flere af de gode gamle brands, der slækkede på kvaliteten for 10-15 år siden, har siden strammet gevaldigt op og er et genbesøg værd. Selv Veuve-Cliqout smager godt igen! Charles Heidsieck er så absolut værd at prøve og ditto er Sous Bois fra Billecart-Salmon, der ellers er mest kendt for deres sublime NV rosé. 

Hvad fascinerer dig mest ved champagne?
– Hvordan det påvirker følelser og humør. Det er meget svært for de fleste mennesker ikke at smile, når de drikker Champagne! 

Man bliver i så fint humør

Man bliver i så fint humør

Har du en flaske, du aldrig vil åbne – og en du altid er på jagt efter?
– Nej, gode flasker er til for at drikke. Og jeg jagter altid endnu en flaske 1955 Philipponnat Clos de Goisses Vinothéque i god stand og alt det 1961 Dom Perignon, jeg kan opstøve. 

Slutteligt – hvad bør enhver M/K vide om champagne?
– At det er en unåde at drikke Champagne af for små, smalle glas, hvis det altså er en god flaske. 

Husk, det med glassene...

Husk, det med glassene…

Tre hurtige til Marie:

Hvad byder dit efterår på?
– En hel masse rejseaktiviteter. Sidder i skrivende stund i et fly på vej til Luxembourg. Af større projekter skal jeg have købt en tysk vingård til en af mine Kinesiske kunder. Så skal jeg have færdiggjort de web TV udsendelser, vi er ved at optage for Føtex ,og lancere et helt nyt vin-univers, jeg har hjulpet dem med at skabe. Mit projekt på Mallorca skal skydes afsted, og vi skal igang med at bygge vineri og hotel. Der skal planlægges beplantning af flere marker næste år og en mulig fase to af projektet i et andet land. Min gruppe af importører og vinproducenter skal passes – og så har jeg lige Villa d’Este Wine Symposium i november, som jeg er med til at arrangere. Men vigtigst af alt skal jeg nyde en masse Champagne og hvide trøfler i november i Piemonte. 

Så er der trøfler

Så er der trøfler

Må vi se et ikke-vinrelateret foto fra dine telefon og høre lidt om det?
– Jeg har ikke noget ikke-vinrelateret! Jo, min udsigt uden vin i forgrunden! Nej, min nye bil! Den er allernederst. Jeg har bestilt den og skal hente den 1. oktober! Jeg glæder mig!

Nye hjul på vej...

Nye hjul på vej…

Hjemme hos mig i sidste weekend”¦ havde mine elskede forældre på besøg og lærte min mor at sable Champagne til den store guldmedalje til at akkompagnere vores friskfangede hummere! 

Dekadent familiemiddag

Dekadent familiemiddag

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Også hjemme hos mig selv for nogle uger siden. Jeg elsker at lave mad, og en dag ringer en af mine gode venner fra Schweiz og siger, at han har fundet nogle flasker frem, som han gerne vil dele med mig. Hvis jeg har tid dagen efter, ville han flyve ned til mig”¦ Han havde taget 1997 Salon, 2006 Coche-Dury Mersault Les Perrieres, 1980 Dujac Bonnes Mares og 1980 Daniel Moine-Hudellot Musigny med. Jeg tilføjede 2006 Billecart-Salmon, 2004 J.J. Prüm Wehlener Sonnenuhr Auslese og 2010 Shäfer-Fröhlich Nahe Kabinett til og gik i køkkenet en hel dag”¦ Det var sublimt at kokkerede smukke retter til disse smukke flasker over 12 timer.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk