Home Rejser Papirfabrikken – luksusoplevelse i det midtjyske

Papirfabrikken – luksusoplevelse i det midtjyske

by Nicolai Klingenberg

Peter Christiansen er både berejst og aktiv. Og så har han skrevet for My-Pleasure.dk flere gange. I dag gentager vi succesen, for Peter har været en tur i Silkeborg for at være aktiv, men også for at bo og spise godt på “Papirfabrikken”… Tak til Peter for ordene, som tilhører ham herfra.

På de varme dage serveres udendørs med Gudenåens rindende vand lige ved siden af

På de varme dage serveres udendørs med Gudenåens rindende vand lige ved siden af

Midt i en af Jyllands mest attraktive byer, Silkeborg, har man omdannet en historisk bygning til luksushotel. Samtidig har man skabt en hip restaurant med et køkken, der både overrasker og er ambitiøst.

Scenen er næsten som taget ud af en James Bond-film, også selv om jeg ikke ankommer i dykkerdragt, som jeg nonchalant krænger af, inden turen fortsætter i kasinoet iført smoking og laksko. Til gengæld parkerer min kone og jeg hver vores kajak ved Radisson Blu Hotel Papirfabrikkens bådebro, åbner kajakkernes lastrum og tager festtøjet frem – en kort cocktailkjole samt højhælede sko for fruens vedkommende og et diskret jakkesæt for mit eget.

Fire græskarvariationer gør forretten til en nydelse

Fire græskarvariationer gør forretten til en nydelse

Flot komponeret forret
Vi er kommet til det jyske søhøjland, hvor Gudenåen dovent slynger sig af sted gennem et kuperet terræn. Flere steder, for eksempel ved Himmelbjerget samt skianlægget ved Gjern, rager bakkerne markant op, og en række smukke søer fuldender billedet af et landskab, der besidder stor skønhed.

På første parket i Silkeborg – matrikelnummer 1a – finder man Radisson Blu Hotellet i Papirfabrikken, der ligger helt ud til Danmarks største å. Hotellet rangerer som et af Jyllands bedste, og efter at have parkeret kajakkerne finder vi værelset, hvorfra der er uhindret udsigt over vandet, byen og de omkringliggende bøgeskove. Det er derfor med en vis forventning, at vi senere på aftenen sætter os til bords i hotellets Restaurant Michael D, hvor man jævnligt har fint besøg. En uge før vores ophold var kronprinsen forbi, og internationale kunstnere samt sportsstjerner gæster ligeledes restauranten, når de bor på Radisson Blu.

Tjeneren præsenterer aftenens menu, mens et par fartøjer glider forbi på vandet, og kort efter kommer den første ret på bordet. Vi får serveret en anretning af lange, som er en af de største fisk inden for torskefamilien, og kødet er hvidt og fast i konsistensen. På tallerkenen ligger desuden fire variationer af græskar, og det strækker sig over nogle bidder næsten rå græskar samt et par skiver, der er syltede, og i bunden ligger græskarpuré samt kerner. Det er overraskende, hvor mange forskellige smags- og konsistensoplevelser kokken har fået ud af den samme råvare, og faktisk er det lige før, tilbehøret stjæler opmærksomheden fra fisken.

En mager fisk som lange kræver normalt en let og tør hvidvin, men der kommer en toscansk chardonnay i glasset. Hvidvinen er dog ikke udelukkende lavet på chardonnay, for toppet op med trebbiano- og vermentino-druer har vinen et tilpas forhold mellem det fyldige og det friske. Helheden – den sarte smag fra fisken, de forskellige græskarvarianter og den kolde vin – er en klar vinder.

Også loungen er elegant indrettet

Også loungen er elegant indrettet

Industrieventyr
Tre forskellige faktorer udgjorde for omkring 150 år siden grundlaget for et stort midtjysk industrieventyr. Fremsynede entreprenører besluttede i midten af 1800-tallet at bygge en papirfabrik i Silkeborg, og mens man hentede råmaterialet i de omkringliggende skove, foregik transporten til og fra Silkeborg ad vandvejen, samtidig med at energien kom fra de turbiner, der blev drevet af Gudenåens kraftige gennemstrømning. Fabrikkens grundlægger, Michael Drewsen, var både dygtig og driftig, og fabrikken producerede papir af så høj kvalitet, at man i halvtreds år fremstillede pengesedler for Nationalbanken. Da produktionen blev indstillet i 2000, stod nutidens Silkeborg med en række solide bygninger, der alle bød på unik beliggenhed i første parket til Gudenåen.

I dag er der skabt et luksuskoncept med sans for detaljerne og ikke mindst en portion godt jysk værtskab i de historiske rammer.

Køkkenet anvender gode danske råvarer

Køkkenet anvender gode danske råvarer

Spansk vin smager ikke altid af eg
Det er hovedrettens tur, og der kommer rødvin i glasset – en spansk Petalos, som er fyldig og har en god eftersmag. Personlig er jeg lidt forsigtig med spanske vine, der har lagret på egetræ, men i dette tilfælde er vinen så forsigtigt krydret, at man stadig fornemmer den fine duft af blomster, brombær og blåbær. På tallerkenen ligger en anretning af kalveinderlår på selleripuré ledsaget af pastinak og kartofler. Hvor sidstnævnte grøntsag giver fylde, giver pastinakken syrlighed, og begge dele passer fint til det møre, rosastegte kød. Tjenerens valg af vin har både været overraskende, men også perfekt. Mad og vin spiller fint op til hinanden.

Aftenen sluttes af med te og petit fours, og som helhed betragtet har måltidet været en nydelsesfuld kulinarisk oplevelse. Vi har fået mad baseret på gode danske råvarer, vi har smagt både fisk og kød, og vi har fået et par vinøse input, der har rokket ved vores fasttømrede traditioner. Køkkenet kan sit kram, og vi har nydt de mange smagsindtryk.

Enkelhed præger de forskellige serveringer

Enkelhed præger de forskellige serveringer

To restauranter
På Radisson Blu i Silkeborg finder man to restauranter – Michael D og Restaurant 1a – og begge navne har rødder i historien. Michael Drewsen var yngste søn i en københavnsk familie i midten af 1800-tallet. Han blev sendt til ”Det mørke Jylland” for at grundlægge papirfabrikken, og da Silkeborgs størrelse på det tidspunkt var meget beskeden, blev Drewsens fabrik anlagt på byens første matrikelnummer – 1a.

Restaurant Michael D ligger i gulvplan lige ud til vandet, og på de varme dage serveres udendørs få meter fra Gudenåens løb. På Michael D tilbydes a la carte-retter, og lokalet er smagfuldt indrettet med højt til loftet, og på væggene hænger kunst af blandt andre Lise Malinovsky. Hotellets panoramarestaurant, 1a, ligger et stykke fra hotellets hovedbygning, men man har løftet 1a op i første sals højde, så der er uhindret vue over Silkeborgsøerne. Også her er interiøret enkelt og elegant, og restauranten, der primært bruges til selskaber og møder, råder over Silkeborgs måske smukkeste udsigt.

Moderne design kombineret med en 150 år gammel klassisk bygning

Moderne design kombineret med en 150 år gammel klassisk bygning

Driftig by
Der sker hele tiden noget i Silkeborg. Med en status som ”Bilernes By” arrangeres masser af løb på Jyllandsringen samt vintage- og luksusbiltræf. Adskillige sportskonkurrencer afvikles i den smukke natur, og byens bryllupsrate er tårnhøj. Hotellet tilbyder bryllupspakker med sejltur på søerne inklusiv bobler og bryllupskage samt efterfølgende fest på Restaurant 1a.

De fleste kommer til hotellet i bil, men der er alternative måder at ankomme på. Har man lyst til en utraditionel kombination af luksus og god motion, arrangerer Silkeborg Kanocenter pakketure, der inkluderer leje af kano eller kajak samt overnatning på Radisson Blu. Den prøvede vi, og det kan klart anbefales!

Kajakkerne parkeres i kælderen

Kajakkerne parkeres i kælderen

Links:
Hotel Radisson Blu Hotel Papirfabrikken i Silkeborg

Luksusture med Silkeborg Kanocenter

Restaurant 1a har Silkeborgs måske smukkeste udsigt

Restaurant 1a har Silkeborgs måske smukkeste udsigt

Få virtuelt hav-vue på My Pleasures Facebook side

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk