Home Living True North Designs – en mands gensyn med møbler

True North Designs – en mands gensyn med møbler

by Nicolai Klingenberg

Martin Colberg har jeg kendt i et par år. Jeg bryder mig aldeles fint om ham, og selvom jeg ikke ser al verden til ham, så spærrede jeg øjnene op, da han sendt mig en mail og et nyt projekt, som han er en del af. Colberg har længe holdt af møbler, og det har han nu gjort noget ved. Få et herligt – og ganske langt – interview med ham her.

Det er manden her, der taler ud i dagens historie

Det er manden her, der taler ud i dagens historie

Martin – du og to andre står bag True North Designs. Hvad er I for en størrelse?
– Det mig, som er ejer af True North Designs, men på sigt er det meningen, at min kæreste Britta skal arbejde i firmaet sammen med mig, så det bliver et godt gammeldags familieforetagende.

Asger Soelberg, som har designet de første produkter for os, er ikke en del af ejerkredsen og har jo aktive produkter hos både Paustian og DK3, men Asger og jeg er gode venner og har et fantastisk samarbejde, hvor jeg tror vi begge ville sige til dig, at vi gør hinanden bedre. Her i prototype-fasen har vi arbejdet sammen med Martin Weiss fra Weismark for at få faglighed ind under huden. Når vi producerer i skala, er det dog en større snedkervirksomhed som tager over for at klare kapaciteten.

Her er det Asger, der rumsterer med skitser

Her er det Asger, der rumsterer med skitser

Martin

Martin

Der er masser af møbler på markedet – hvad kan I?
– Ja, hvad kan vi… Sandheden er den, at True North Designs ikke er opstået på baggrund af hverken markedsanalyser eller segmenteringsøvelser, men snarere på baggrund af min kærlighed til smukt design og godt håndværk. Vores tilgang er jo langt fra den New Nordic bølge, som gør det rigtig godt for den danske møbelbranche i øjeblikket, men at vi er eksponenter for en lidt mere klassisk tilgang til den Nordiske designtradition. Dog er både Asger og jeg meget bevidste om at benytte moderne produktionsmetoder, hvor det giver mening, og vi tænker allerede dette ind i produkterne fra de første streger slås.

Martin - det er ham, der svarer på det hele

Martin – det er ham, der svarer på det hele

Jeg vil egentligt bare gerne lave nogle møbler, som jeg godt selv kan lide. Det handler for mig om stille og roligt være med til at forny den Nordiske Designtradition fremfor ligefrem at revolutionere den. Min gravhund hedder i øvrigt Hans, og han er faktisk opkaldt efter Hans Wegener – det siger vel det hele: Jeg respekterer virkelig de gamle gutter. 

Og hvordan opstod idéen?
– En stor del af mit arbejdsliv har handlet om møbler. Egentligt kom jeg som ganske ung ind i branchen ved en tilfældighed, da jeg – efter at have afsluttet det korsteste studie jeg kunne finde i bogen (markedsøkonom) – fik ansættelse som chauffør i et møbelhus i Roskilde. Det viste sig, at jeg var god til at sælge en skammel, når jeg var ude at levere en lænestol, og så var min skæbne i en eller anden forstand beseglet.

Indtil 2012 var jeg medejer af en forhandlervirksomhed i møbelbranchen, og da jeg trådte ud af den, troede jeg egentlig, at jeg skulle holde mig væk fra møblerne, men sandheden er, at det ikke var muligt i længden. Branchen var simpelthen for svær at vende ryggen.

Salon Chair & True Table

Salon Chair & True Table

Asger, som jeg hele tiden har holdt kontakten med, prikkede til mig, og der har også været nogle andre gamle kontakter i branchen, som har spurgt, om jeg ikke skulle tilbage igen, men i sidst ende var det nogle tanker, som jeg gjorde mig efter en diskussion med Asger, som fik mig til at indse, at jeg faktisk var nødt til at gøre det her. Det er det, der gør mig glad rent arbejdsmæssigt, og glæde er vigtigere end penge, når alt kommer til alt.

I forener på sin vis job og privat, når det kommer til møbler. Hvad har været vigtigt at have in mente her?
– Jo altså, selvom der ikke ligger nogen markedsanalyser bag konceptet her, så har vi jo gjort os nogle tanker om, hvad det er, vi tror på helt personligt – og hvad det er, vi kan se, der får en vis kommerciel succes i markedet. På den baggrund har vi opstillet 3 “grundregler” for os selv i True North Designs.

For det første skal alle de møbler vi laver kunne bruges både i hjemme og på arbejdspladsen. Det vil sige at en spisebordsstol også skal kunne anvendes som konferencestol, og at kantinestolen også skal kunne bruges i køkkenet eller stuen. I de her år skelner folk mindre og mindre mellem arbejdstid og fritid, og det betyder også, at man indretter arbejdspladser mere “hjemlige”. Den tanke vil vi selvsagt gerne tilbyde produkter til, og det gør jo også vores marked meget større.

Snedkermesteren Martin Weiss

Snedkermesteren Martin Weiss

For det andet så har vi defineret, at vores primære materiale er træ. Vi betragter træ som særligt besjælet og i selve sin natur som bæredygtigt. Jeg elsker træ – duften, gløden og den patina, det får med tiden. Det er noget af det bedste, jeg ved.

Den tredje “ledestjerne” er helt enkelt at producere møbler i en sådan kvalitet, at de principielt kan overleveres fra den ene generation til den anden-  eller finde et nyt liv på second hand markedet. Jeg kan ikke lide forbrug og smid væk mentaliteten og håber i stedet på at kunne motivere folk til at købe færre, men bedre ting.

Hvad tæller sortimentet for tiden?
– Her i begyndelsen af det nye år lancerer vi Salon stolen, som er en smuk spisebords- eller konferencestol med polstret sæde og ryg samt stel og armlæn i træ. Den kommer fra begyndelsen i naturlig bøg, sortlakeret bøg og olieret eg.

Hvad siger du så?

Hvad siger du så?

Lige efter, hvis ikke samtidig, kommer vi med et spise- eller konferencebord, som rent designmæssigt har sit afsæt i nogle af de linjer, som også er på Salon stolen. Asger har været i stand til at efterkomme mit ønske om at understøtte en stor serie af bordplader, både hvad angår form og størrelse, med meget få komponenter

Og hvad regner I med at udvide med?
– Senere i 2016 kommer Salon stolen i en lounge version. Egentligt var det ikke tanken at lave en systemstol. Det er der mange, der gør, selvom de som regel har en skal støbt i plastik af en eller anden art, men vi legede med ideen og efter en enkelt revision af designet, sad den bare lige i skabet. Det bliver et super fedt produkt, ligesom som sin lillebror.

Vi har også lavet en prototype på en stol, som vi kalder for pantry stolen. Et pantry er jo køkkenet på en båd, og stolen er også tænkt som en enkel kantine- eller spisebordsstol, som ved første indtryk er über simpel i sit design, men som ved nærmere eftersyn kan en hel masse. Hvis jeg lyder en smule kryptisk nu, er det fordi det er meningen… Vi har et par ting mere i pipelinen, men de er ikke færdige endnu. Tanken er, at vi skal ende med at have 15-20 produkter i vores samlede sortiment. Ikke flere end det, for så ville jeg være bange for at miste fokus.

Snedkermesteren Martin Weiss

Snedkermesteren Martin Weiss

I er på vej til første messe – er det ”œmake it or break it?”
– Jeg tror faktisk ikke rigtigt på hele “make it or break it” ideen. Jeg tror på, at så længe man bliver i kampen, så har man en mulighed for at vinde. Med hensyn til messen så begynder vi helt low key. Jeg har en rigtig god veninde og gammel studiekammerat, som producerer lamper, og hun har været så sød at invitere mig med på hendes stand på Stockholm-messen. Det er virkeligt enormt fint af hende at hjælpe os sådan på vej, for det havde ikke været muligt rent økonomisk selv at tage en stand på Stockholm i 2016 for os. Jeg glæder mig bare til at kunne vise konceptet til en masse mennesker og forhåbentligt få nogle aftaler i bogen med potentielle forhandlere her i Skandinavien.

I har skævet til det nordiske – hvordan kan det ses i jeres møbler?
– Nu har jeg tænkt mig rigtig godt om, og det er faktisk sindssygt svært for mig at svare på det spørgsmål. Helt ærligt så er produkterne mere følte, end de er tænkte – og de repræsenterer virkelig det, som jeg selv kan lide og synes er smukt og fint ved den Nordiske designtradition. Om den store brede offentlighed synes det samme, ved jeg jo ikke endnu. Jeg har fået nogle rigtig fine tilkendegivelser fra nogle mennesker, som jeg respekterer højt, men ja, vi må se hvordan det bliver modtaget derude, ikke?

Et flot line up...

Et flot line up…

Det uundgåelige spørgsmål: Hvornår synes du, et design er godt?
– Jamen det er godt, når jeg personligt kan lide det, og det kan der jo være flere gode grunde til. Smukke materialer som DK3 bordene med deres store tykke planker eller smukke svungne former som Jaime Hayons sofa for Fritz Hansen. Eller en god teknisk tanke, som en anden god ven René Hougaards ostehøvl, som vi har set på TV her på det sidste. Hvis det kan folde sammen på en smart måde eller sige klik, så er vi godt på vej allerede!

Og et møbeldesign i særdeleshed?
– Hvis jeg skal forsøge at være alvorlig, så skal et møbel opfylde sit formål. Hvis det er en stol, skal den have en komfort og funktionalitet, som matcher det miljø, den er tænkt i. Altså en spisebordsstol skal man kunne sidde i længere end en kantinestol, og en loungestol skal være passende tilbagelænet. Når de ting er på plads, så handler det for mit vedkommende om, at møblerne har en æstetik. At de er smukke simpelthen. At formerne siger mig noget. At mit øje kan lide dem. Jeg kan ikke lide, når ting bliver fortænkte, og formen overtager funktionen, så det holder op med at give mening. Jeg er ikke minimalist, så jeg kan godt lide detaljer på møbler såsom samlinger, syninger og den slags.

Tilllykke med den forhåbentlige succes!

Tilllykke med den forhåbentlige succes!

Tre hurtige til Martin:

Hvad byder din vinter på?
– Altså ud over mit arbejde med møblerne, så har jeg en gammel sejlbåd, som jeg skal lave en masse af træværket på nede i mit værksted. Derudover så tegner jeg i min fritid, og jeg går og arbejder lidt med en tegneserie, som langsomt er ved at tage form.

Må vi se et ikke møbel-relateret foto fra din telefon og høre lidt om det?
– Det her billede er taget fra vores venner Lars og Bentes båd og viser mig og min søn Stefan ombord på vores gode skib Pandora på vej fra Sejerø til Hundested. Det var en dag med fem-seks sekundmeter, og vi skød rigtig god fart for forsejl alene. Vi er på vej hjem fra tre uger rundt i Danmark i vores gamle skib. Stefan er ved roret, og om jeg så havde befundet mig på selve Nordkaperen med Troels Kløvedal ved min side, så tror jeg ikke jeg kunne være lykkeligere end jeg var lige der!

Sommerferie på båd

Sommerferie på bådHvor og med hvem har du sidst et mindeværdigt måltid?
– Det må være her sidst på sommeren, hvor familien og jeg var med Asger i hans forældres ødegård oppe i Sverige. Stefan, Asger og jeg var ude at fiske og fangede et par gedder, som jeg konverterede til fiskefrikadeller hjemme i køkkenet. Asger hev en dunk pap rosévin frem fra køleren, og det blev en lang eftermiddag med hyggesnak om, hvordan vi ville erobre verden. Det har jeg i øvrigt også et billede af…

Det blev en god dag....

Det blev en god dag….

Og endnu bedre aften

Og en endnu bedre aften

Besøg True North Designs her

My Pleasure hilser dig velkommen her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.