Home Jeppe Bentzen Jeppe Bentzen og hans tanker om årets Oscar-uddeling

Jeppe Bentzen og hans tanker om årets Oscar-uddeling

by Nicolai Klingenberg

Han er tilbage. Altså Jeppe Bentzen. Du ved ham den lidt yngre gut, som både har tippet til kaffe og fået fast spalteplads her på My-Pleasure.dk. Denne gang skal det handle om en kommende prisuddeling og om kulør – eller mangel på samme. Tag flot i mod Jeppes ord.

Det er tid til endnu et kig på Jeppes tanker. Og ord.

Det er tid til endnu et kig på Jeppes tanker. Og ord.

Under hashtagget #OscarsSoWhite har årets Academy Awards mødt stor kritik fra alverdens filmfolk og –elskere. De nominerede i de 24 priser, der tildeles d. 28. februar, tæller kun hvide skuespillere, og således ingen med mørk hudfarve. Det har vakt ramaskrig i filmindustrien, og flere prominente navne som Will Smith, Michael Moore og Spike Lee med flere har allerede meldt sig under boycuttens faner. De møder simpelthen ikke op til showet. Spørgsmålet er, om det er den rigtige tilgang at have. Er det nødvendigvis Academy Awards, der skal bebrejdes?

I år er det for andet år i træk et hvidt felt af nominerede, der pryder Oscar-tavlen. Flødeartisten The Weeknd er dog nomineret for sit nummer ’Earned It’ fra filmen Fifty Shades of Grey, men det er der tilsyneladende ingen, der tager notits af. Det siger måske lidt om, hvor mange der egentlig tager stilling på baggrund af andet end en overskrift eller måske et hashtag. Ikke desto mindre vækker det undren, at ingen skuespillere endsige skuespillerinder med kulørte ansigter er nominerede. Nuvel, det ér noget af et sammentræf, men hvor ville jeg ønske, at folk slog koldt vand i blodet.

Jeg er af den holdning, at det altid bør handle om talentet. Det er så ligegyldigt, hvilken minoritet, vedkommende tilhører – der bør altid vurderes på baggrund af talentet eller præstationen i sig selv. Vi må gå ud fra, at de nominerede i de 24 kategorier er dem, der har skilt sig mest ud fra mængden og præsteret bedst. Uden at have en dybere indsigt herom, går jeg ud fra, at folkene bag har visse algoritmer, de vurderer ud fra. Hvorvidt det så er en indspist skare med vennetjeneste og det, der er værre, er så en hel anden snak. Problemet ligger i virkeligheden i uvidenheden herom. I alle tilfælde synes jeg dog, at det netop ville være forkert at forfordele skuespillere med en bestemt type hudfarve. Det er vel i bund og grund dét, kritikerne protesterer imod. Hvis x antal procent af de nominerede i 2020 skal tilhøre en etnisk minoritet (som der har været tale om), hvem gør det så godt for? Den unge mørke skuespiller, der inderst inde ikke ved, om han er nomineret på baggrund af sin præstation eller sin hudfarve, eller den unge hvide skuespiller, der må nøjes med klap og skulderen og ”Better luck next year”, fordi hans hudfarve tilhører den ildesete norm. Det er en utrolig ensidig tankegang.

Når alt kommer til alt, starter det hele på manuskriptforfatternes skriveborde og til de forskellige castings. Det handler om, hvilke roller der skrives, og hvem der castes. Der er bestemte roller i større film, der nærmest på forhånd er favoritter til at blive nomineret, og hvis størstedelen af disse går til store hvide skuespillere, har Academy Awards da intet ansvar efterfølgende. Det samme gælder, når det er omvendt. For få år siden løb filmen 12 Years A Slave med tre Oscars – herunder den store pris for årets film. Her bliver den blegfede, hvide amerikaner om nogen udstillet. Filmen vandt ikke de tre priser, fordi de mørke trængte til et par priser. Den vandt, fordi den er rørende, flot og vigtig – og det er sådan, det bør være.

Jeg tror ikke på, at Academy Awards har racistiske issues. Ej heller amerikanerne. TV-serien Modern Family, der har været nomineret i et utal af priser og vundet mange af dem (dog ikke Oscars), hylder minoriteter og sætter fokus på moderne sociale samfundsmønstre. Her er den 60-årige hvide mand gift med den storbarmede, unge latino, mens han søn er gift med sin elskede mand, der sammen har adopteret en lille vietnamesisk pige. Serien samler det amerikanske folk, fordi alle føler sig inkluderet – og fordi minoriteternes tilstedeværelse netop ikke bliver udstiller. De lever og bliver behandlet som enhver anden. Alle – også hjemme i stuerne – føler sig inkluderet.

Årets Oscar-vært er den mørke komiker Chris Rock. De seneste to år har værtsrollen tilhørt Neil Patrick Harris og Ellen DeGeneres, begge to homoseksuelle. Det bliver kun det hvide folks klub, hvis minoriteterne begynder at blive væk.

Følg Jeppe Bentzen på Instagram her

My Pleasure er på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk