Home Ure Oris Carl Brashear – limiteret dykkerur af bronze

Oris Carl Brashear – limiteret dykkerur af bronze

by Nicolai Klingenberg

I denne skrivelse skal det handle om en urnyhed fra Oris – og der er tale om et ur, der henvender sig til dem, der er på dybt vand, eller som blot har hang til ure af den maskuline slags. Uret er limiteret og hylder ydermere en mand med stort M. Tag vel imod uret Oris Carl Brashear…

Det er det ur, du bliver klogere på lige straks

Det er det ur, du bliver klogere på lige straks

Før vi kommer til den egentlig historie, er det på sin plads med lidt faktuelle sager. Vidste du for eksempel, at Oris har rumsteret med ure i over 100 år? Produktionen begyndte nemlig i 1904, og siden da har firmaet blandt andet landet et par patenter og indgået i en række professionelle partnerskaber. Det første partnerskab blev til for ti år siden, da fridykkeren Carlos Coste fra Venezuela lagde navn til en limiteret serie Oris dykkerure i titanium (carlos Coste Cenote) – og selv samme mand har i øvrigt også indskrevet sig i Guniess Rekordbog for sin kunnen under vand.

Det er det ur, du bliver klogere på lige straks

Mørkeblå urskive, rødguldbelagte visere samt time- og minutmarkeringer med Super-LumiNova. Voila!

I 2009 kom endnu et partnerskab på banen, og denne gang var det den schweiziske dykker, Roman Frischknecht, som Oris trykkede hånd med. Roman har jobbet professionelt som tekniker og professionel off-shore dykker i over et årti, og han var “plopset” i de fleste verdenshave gennem sit virke. Roman fungerer i øvrigt som dykkerekspert hos Oris, hvor han er en vigtig samarbejdspartner, når det kommer til blandt andet udvikling af Oris ProDiver modellerne, som kort fortalt kan kategoriseres som Oris’ mest professionelle og sikre dykkermodel.

Et andet og væsentligt tiltag går under mantraet Real Watches for Real people, og i denne “sektion” hædrer Oris mennesker, som i den grad har gjort en forskel. Det er netop her, at dagens nyhed kommer i spil, for Carl Brashear var den første sorte mand, der fik sig en karriere som dykker i US Navy. Udover at bøvle med datidens fordomme som sort, mistede han sit ene underben under en mission i 1966 – alligevel lykkedes det ham at blive uddannet MasterDiver i førnævnte “navy”, hvor han arbejde frem til 1979.

Carl Brashear anno 1954 hvor han blev uddannet ved U.S. Navy Diving & Salvage School. Dengang var dykkerhjelmene i øvrigt lavet af bronze ligesom det nye ur er i dag

Carl Brashear anno 1954 hvor han blev uddannet ved U.S. Navy Diving & Salvage School. Dengang var dykkerhjelmene i øvrigt lavet af bronze ligesom det nye ur er i dag

Brashear døde i øvrigt 2006, og hvis du synes, der er en (dykker)klokke, der ringer, når du hører hans historie, så er det ikke helt galt – da filmen “Men of Honour” rullede over biograflærrederne i år 2000, spillede Cuba Gooding Jr. rollen som Brashear.

Omend den legendariske dykker i dag er en afdød legende, lever hans ånd på sin vis stadig – blandt andet i det limiteredeOris Carl Brashear ur, som er skabt i 2.000 eksemplarer. Uret måler 42 mm i diameter, og er skabt af bronze (med stålbagkasse), og dermed vil hvert af de 2.000 eksemplarer blive patineret på hver sin vis, når uret bliver brugt og patineret.

Og således ser uret ud i sin helhed med boks og før ibrugtagning

Og således ser uret ud i sin helhed med boks og før ibrugtagning

Uret byder desuden på et mekanisk urværk med automatisk optræk, datoangivelse, mørkebrun læderrem med bronze-spænde, drejelig bezel samt bagkasse med urets nummer og Brashears “mantra”: ”œIt’s not a sin to get knocked down, it’s a sin to stay down”.

Bagkasse-mantra

Bagkasse-mantra

Uret forventes leveret til april/maj måned, og rygterne lyder, at der er afgivet en hel del bestillinger allerede. Yderligere information fås hos Staehr på telefon 45 26 91 20

Dyk ned i My Pleasures andet univers her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.