Home Pindemadder Muhuu – det er wagyu kød på menuen hos Sticks’n’Sushi

Muhuu – det er wagyu kød på menuen hos Sticks’n’Sushi

by Nicolai Klingenberg

Jeg blev gjort bekendt med en nyhed, som førte til en spiseinvitation. Middagen løb af stablen på 12. etage i Tivoli Hotel, hvor Sticks’n’Sushi troner. Det har de gjort i et par år (plus et par år mere), men det er først nu, at det dansk-japanske spisehus har fået wagyu kød på menuen. Det skal fejres. Og forklares.

Stemning

Stemning

Det er et pokkers blæsevejr, klokken er efter 18, og bilen er parkeret i parkeringshuset. Herfra går turen med elevator, gennem lobbyen og op igen med elevator. Min kæreste og jeg har taget vores søn med os, for lysten til sushi har længe været stor. Og ved sidste take-away seance, var skuffelsen stor, omend jeg kørte til Østerbro. Det er som om, at de uhyggelige mængder af sushi-tilbud har fået kvaliteten til at dale. Vi er i hvert fald færdigt med fine tilbud på take-away, hvor pang-prisen i øvrigt skulle have været indikator nok. Men jeg er lidt naiv. Eller var. Vi er til gengæld enige om, at der findes flere gode sushi-steder, som leverer varen hver gang – det koster mere, men er endnu mere værd.

En hvid forfriskning

En hvid forfriskning

Det skal handle om to stykker kød. Men først til sidst. Og jeg vil gerne fastslå, at det har været hele vores køretur og rejse værd. Men hvad i al verden er wagyu kød for en størrelse? Er det noget med, at det kun kommer fra Japan? Nej. Men det er der mange, der tror. Det meste af klodens wagyu kød kommer fra Australien, New Zealand og USA, men hos Sticks ‘n’ Sushi mener man, at det bedste wagyu kød kommer fra Japan. Og hvad er der nu så særligt ved det kød? For det første for dyret en helt særlig kost, og så lever de firbenede dyr i et absolut stressfrit miljø – det er dog ikke ren hokus-pokus, for det har vist sig, at ustresset kvæg gør både kød og fedt blødere (eller mørt om du vil).

Flammen og Laksen

Flammen og Laksen – det begyndte vi med

Jordskokker

Jordskokker

Jeg lader lige et par andre anretninger bryde kød-snakken, som jeg nok skal vende tilbage til. Først skal vi nemlig have lidt flammegrillet laksesashimi, makrel, jordskokker og tempura-rejer. Var det bare det? Nej. Der er også de sublime kammuslinger, som har været en lille tur i “fritten”. Min fascination for ris og fisk, er dog ikke, hvad den har været, hvorfor jeg helst undgår anretninger, hvor risen fylder for meget. Du skal i øvrigt også vide, at en af årsagerne til, at Sticks ‘n’ Sushi leverer varen (efter min mening), skyldes deres dressinger og pynt.

Makrel er også et nyt indslag og det mest "fiskede" stykke fisk, når det kommer til smagen.

Makrel er også et nyt indslag og det mest “fiskede” stykke fisk, når det kommer til smagen.

Frittten del 1

Frittten del 1

Fritten del 2 - det er og bliver en favorit.

Fritten del 2 – det er og bliver en favorit.

Alt godt fra havet

Alt godt fra havet

Vi skal tilbage til wagyu kødet. Vi har netop haft en lille pause i forbindelse med en sulten søn, og som du ved, så skal der fødes til. Også hos wagyu-kvæget. I dyrenes tilfælde består den daglige “menu” af en flot blanding af blandt andet majs, hvedeklid, sojabønner og ananas. Hvorfor det? Fordi den kost er med til at give kødet den delikate smag. Og netop denne smag mener Sticks ‘n’ Sushi, at man ikke finder eller får i det amerikanske eller australske kvæg.

Sønnens sovekasse og vores udsigt

Sønnens sovekasse og vores udsigt

Her kan du lige ane en glad ansat

Her kan du lige ane en glad ansat

Dyrene bliver – på japansk jord – også striglet fra tid til anden. Det gør dem godt, og det eliminerer muskelkramper. Førhen har man også spillet musik for dyrene og hældt lidt øl eller sake i foderet, eftersom disse alkoholiske drikke skulle vække appetitten og sætte fut i fordøjelsen. Og nu kommer kødet. Det er ganske simpelt: Kød på pind, grillet og med salt og peber. Det er mørt. Virkelig mørt. Det må skyldes de stressfrie omgivelser, mens den let søde smag, må skyldes den gode kost – og den halv-søde ananas. Som kok ville jeg være lidt nervøs og grille det kostbare kød – en stick står til 149 kroner på deres hjemmeside. Til gengæld kommer kødet kun med salt og peber.

Der var det længe ventede og fine kød. Nyd synet. Og smagen hvis du kigger forbi.

Der var det længe ventede og fine kød. Nyd synet. Og smagen hvis du kigger forbi.

En sidste kommentar i kødets tegn skal gå på, at hele klodens kødproduktion er skyld i en heftig Co2 udledning. Folk vil have kød. Men vil vi gøre det lidt bedre for kloden, kan vi jo vælge at spise mindre, men bedre kød. Den svada har du nok hørt før, men devisen passer jo ganske fint på waguy-kødets komme i “Sticks”-restauranterne. Bevares – kødet bliver transporteret hertil fra Japan, men nu er det jo små serveringer. Less is more, du ved. Udover de indtagne sticks, kan kødet også fås som tatar og gunkanshushi. Derudover er det alle pegene værd. Jeg ville lyve lidt, hvis jeg sagde, at jeg ikke kunne have tænkt mig “pinden” som en hel bøf – men det ville på den anden side også være lige vel i overkanten og lidt for dekadent. Uden at være nøjsom.

Departementet for velsmag

Departementet for velsmag

Det har været en fin aften. Solen er forsvundet, men kaffen er dukket op. Jeg sluprer let til koppen er tom, hvorpå turen går hjem. Med godt kød i maven.

Kaf.

Kaf.

Lige før "Tak for i aften"

Tak for i aften

En hvid forfriskning

En hvid forfriskning

My Pleasure kører let ko på Facebook

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.