Home Living Artspoil – kunst på væggen i nye klæder

Artspoil – kunst på væggen i nye klæder

by Nicolai Klingenberg

Vi skal omkring kunst, Kickstarter, egen kreativitet, men også tryk og unika. To mænd har nemlig hittet på noget nyt, som kan havne i dit hjem. Duoen satser i øvrigt globalt, og når du har læst interviewet, giver det mål faktisk fin mening. Er du selv kreativ og kunstnerisk, bør du også læse med…

Det er væggen, du skal holde øje med. Og Artspoil, som firmaet hedder...

Det er væggen, du skal holde øje med. Og Artspoil, som firmaet hedder…

Per og Frederik – I står bag Artspoil. Hvad er det for et tiltag, hvis I skal sige det kort?
– Ideen er helt kort, at vi ønsker at få god kunst og design ud i alle hjem, og at vi samtidig ønsker at delagtiggøre alle de mennesker, der skal se på kunsten, i selve tilblivelsesprocessen.
For at det kan lade sig gøre, har det været nødvendigt at vende den måde vi tænker og handler kunst helt på hovedet. For eksempel handler vi både med unikke værker og med reproduktioner – side om side. Prisen er forskellig, men vi vil gerne understrege, at et godt kunstværk også er godt, når der bliver fotografisk reproduceret på 300 grams syrefrit papir. Hermed bliver dygtige kunstneres værker tilgængelige for forholdsvis små penge. Samtidig har vi konstrueret et modulbaseret system, der tillader, at kvadrater på 25 x 25 cm kan sættes sammen i vikårligt små eller store systemer direkte på væggen. I disse systemer på væggen indsættes billedfliserne efter eget ønske, og man kan til enhver tid tage en flise ud og rotere den, udskifte den eller såmænd skille hele systemet ad og sætte det sammen til nye billeder i nye formater.

Med tæt på utallige sammensætninger

Med tæt på utallige sammensætninger

Hvor og hvornår opstod idéen?
– Ideen opstod i foråret 2015 mens Frederik Lindskov, billedkunstner og ansvarlig for vores kreative profil, gik en tur i skoven. Han havde netop holdt et foredrag om Jørn Utzon og dennes idé om såkaldte ”œadditive principper”. Altså den tanke, at mursten – præcis som blade på et træ – faktisk sagtens kan danne utrolige og ”œnaturlige” systemer – det handler blot om at de sættes sammen på en anden måde end den som murstenen selv lægger op til. Frederik fortæller, at han pludselig så muligheden for, at man med det rette system ville kunne flytte rundt på billedelementer direkte på ens væg i stuen, mens billedet hang på væggen. Altså forestillingen om at et system af billedfliser, som tilsammen dannede ét stort billede, ville kunne rearrangeres og drejes og flyttes i det uendelige – ikke af en kunstner, men af personen hos hvem kunstværket hang. Dette ville samlet set give “brugerne” nogle helt nye muligheder som forbrugere af kunst på private vægge.

Fra firmaets Sailor Jerry kollektion

Fra firmaets Sailor Jerry kollektion

For det første ville vi kunne købe ind langt mere ”œforsigtigt” eftersom det at udfylde en stuevæg med fliser a 25 x 25 cm jo naturligt nok tager mange køb. Dette ville så igen afspejle en modning og en lang række overvejelser hos den enkelte forbruger. Man ville pludselig skulle forholde sig til en masse ting såsom farve, stil og komposition – vel vidende at det hele kan splittes ad og rearrangeres efter køb. Altså en brugeroplevelse der reelt komme meget tæt på såvel den kunstneriske skabelse og den spændende rejse, som det er at være kunstsamler. Efter flere års anstrengelser kan man så forestille sig en meget personlig væg i et hjem i dagligstuen, hvor der hænger en flisemosaik på 10 x 10 fliser – dvs 100 selvstændige kunstværker, og som samlet til ét værk giver et fuldstændigt unikt billede. En komposition lavet af forbrugeren selv. Et kunstværk som er mere end 100 enkeltværker tilsammen – kunstner nr. 101 er nemlig forbrugeren selv. 

Du er nummer 101....

Du er nummer 101….

Og hvad foretog I jer så herfra?
– Vi indgik i sommeren 2015 et tæt samarbejde vel vidende, at Per havde en viden om markedet, innovation og virksomhedsopbygning, og Frederik havde erfaring med produktopfinderi, patentering og kunstnerisk indhold.

Sådan kunne det også se ud...

Sådan kunne det også se ud…

Men hvem er I?
– Per Askestad er mangeårig partner i reklamebureauet Bates Y&R med stor viden om kommercielle strategier. Frederik Lindskov, uddannet i filosofi og kunsthistorie, er produktudvikler, foredragsholder og billedkunstner og har tidligere været formand for Kunstnernes Efterårsudstilling.

Som du vil...

Som du vil…

Det handler altså om at ramme kunst ind i det uendelige. Hvem har kreeret de ”œspoilers”, I sælger – og vil sælge?
– I første omgang er det kunstnere og designere, som vi opsøger. Men det er mest for at komme i gang. På sigt er det meningen at kunstnere, grafikere og designere selv uploader værkserier direkte på vores hjemmeside, hvorefter de bedste serier går i produktion. Vi diskuterer stadig, om det er os, der skal stå for denne udvælgelse, eller om vi skal gå all in og lade markedet og forbrugerne selv vælge hvilke kunstnere, der skal sælges og reproduceres.

Og hvor ligger vi prismæssigt?
– Vi ligger fra 499 kroner og opefter. Når vi tager fat i salg af de helt dyre kunstnere, så vil unikaværker af disse formentlig ligge meget højt. Omvendt ligger vores reproduktioner på papirtryk altid fast på en butikspris på 499 kroner.

Hvordan ser I gerne, at projektet udvikler sig fremadrettet?
– Globalt. Vores målsætning er at blive en Pandora til væggen.

Der er også noget med Kickstarter.com?
– Ja, vi er gået på Kickstarter for tre dage siden – vi har fået 20.000 kroner ind, så det kører rigtig godt med en måned igen – og netop blevet udvalgt af Kickstarter til “a project we love”, men vi mangler stadig en del, før vi når vores mål på 250.000 kroner, så du og alle i dit netværk må meget gerne hjælpe os ved at donere eller købe en lille smule. Det gør man på Kickstarter linket her

Mere Sailor Jerry

Mere Sailor Jerry

Slutteligt skal vi omkring klicéen, som lyder: Hvornår mener I, at noget er kunst?
– I denne sammenhæng er det vigtigt at skelne mellem kunst som et offentligt fænomen og kunst til private hjem. Det er muligt, at Noma laver verdensmad med levende myrer, men vi er mange, der også bare gerne vil have en halv med sild og æg. Kunst i den private sfære handler ikke om stor kunsthistorie og om partout at skulle kigge på en væltet toiletkumme af Marcel Duchamp. Kunst i det private hjem handler om at omgive sig med ting, man holder af – og ting man holder af, er defineret af smag. Derfor handler Artspoil om at lave stor privat kunst. Stor privat kunst er at kunne blande sig; selv at kunne vælge til og fra; dét at kunne bytte ud og skifte om til noget andet. Artspoil hylder den personlige stil og det personlige valg og dét at tillade at folk nu og fremover selv vil kunne spejle sig i den kunst, der nøje er udvalgt og ophængt rundtomkring i hjemmet. Det er også derfor vores manifest lyder:

“ARTSPOIL is a revolt against the white wall. All great moments in life are full of colour and attitude and art is similar. ARTSPOIL provides an opportunity to express a personal story, by a puzzle of moments on the wall.”

Tre kvikke til Artspoil:
Hvad byder jeres efterår på i privat regi?
– Arbejde, arbejde, arbejde.

Må vi se et ikke-kunstrelateret foto fra jeres telefon?
– Frederik blev 40 i år og fejres af familien. Familien forærer ham et fotoalbum med billeder fra de første 40 år og det er tæt på at der knibes en lille tåre.

Fra telefonen...

Fra telefonen…

Hvad ville I helst have hængende på væggen – en sort-hvid plakat med en baby i en mandefavn eller en springende delfin i solnedgang og med svajende palme?
– Det er et godt spørgsmål – det lyder som to flotte billeder begge to. Delfinen og solnedgangen er kitch – men dog ikke mere end, at Frederik netop har været på Arken for at holde omvisning i Anselm Reyles store flotte sal med malerier. Anselm Reyle er en nulevende og meget anerkendt tysk kunstner, hvis værker går for tocifrede millionbeløb. Hovedværket i Arkens samling afReyle er netop et kæmpemaleri af en springende delfin i solnedgang. Så hvad er hvad? I forgårs havde Frederik en anden omvisning på Vesterbro omhandlende street art og nye gavlmalerier i området. Ved det lille søde Hotel & Café Central klods op ad Gl. Kongevej har HUSKMITNAVN sidste sommer lavet et flot gavlmaleri med en hipsterfar, der holder sit lille barn i favnen. Så hvad er hvad? Hvad er god smag – og hvad er dårlig? Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at det er vigtigt at lytte til sig selv – så hvis man bedre kan lide æggemad med sild end levende myrer, så er det jo nok det, man bør spise til frokost! Og det er måske netop her at ARTSPOIL kommer ind, for med ARTSPOIL kan du løbende variere og dermed hele tiden holde det nyt og interessant.

Artspoil er på Facebook her

My Pleasure hænger også her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk