Home Automobiler Ulf og hans Mercedes 230 SL Pagode – og lidt om kørehandsker og balalajkamusik

Ulf og hans Mercedes 230 SL Pagode – og lidt om kørehandsker og balalajkamusik

by Nicolai Klingenberg

Her skal vi se nærmere på et tysk køretøj, som ikke engang har noget rigtig tag. Det er faktisk meningen, og for det ikke skal være lyv, så rangerer bilen højt på min egen liste over drømmekøretøjer af ældre dato. Vi springer fluks videre til et interview med ejermanden…

Ejeren. Og rattet...

Ejeren. Og rattet…

Ulf – du er indehaver af det ældre germanske køretøj. Hvad har vi med at gøre med?
– En Mercedes 230 SL Pagode fra 1964.

Anno 1964

Anno 1964

Hvornår og hvor faldt du over bilen?
– Man browser jo altid lidt på Bilbasen i ny og næ – på det tidspunkt havde jeg en dejlig MGA, som jeg næsten aldrig fik brugt og var på jagt efter noget mere komfortabelt. En af mine venner havde en hvid 230 SL, som jeg havde prøvet et par gange, og så dukkede ”min” op på Bilbasen og var desværre væk igen, før jeg fik solgt min MG. Men heldigvis havde jeg printet annoncen, og da MG’en så endelig blev solgt, prøvede jeg at ringe – og heldigvis var annoncen bare udløbet.

På hjul

På hjul

Der er noget med, at bilen rejste mod vest for årtier tilbage?
– Ja, jeg har faktisk kontakt til to af dens tidligere ejere i USA. Bilen kom til San Diego med et ældre tysk ægtepar i 70’erne, blev derefter købt af en fyr ved navn Sam, der omlakerede den fra beige til sølv. En dreng, Lawrence, der boede på vejen, beundrede den hver dag på vej til skole, og mange år senere købte han den så af Sam og havde den i mange år, før hans interesse vendte sig mod Datsun 240Z. Han solgte bilen til en forhandler, der solgte den til en ung dansker ved navn Lars. Lars importerede den til Danmark i 2004 og solgte den så til mig i 2007 for – vistnok – at købe en klassisk 911’er i stedet. Så det meste af dens livshistorie er altså kendt og jeg sender af og til et par billeder af dens nye liv til de tidligere ejere.

Nu med tag

Nu med tag

I dag er bilen så din – hvilke mindeværdige oplevelser har du haft med “Pagoden”?
– Hver eneste tur er næsten mindeværdig – jeg gemmer den lidt til særlige lejligheder såsom særlig skønne sommerdage eller sommernætter for den sags skyld, hvor der er lige så højt til loftet som den nærmeste stjerne”¦

Højt til himlen

Højt til himlen

Den går under navnet Maude”¦?
– Ja, det er klart inspireret af min yndlingskarakter fra Matador, der – lige som min bil – er af pæn familie, men har det med at gå op og ”lægge sig”. Egentlig startede det lidt som en joke, ligesom min tidligere MGA altid blev kaldt ”Den Engelske Patient”. Hun er nu egentlig er ret driftsikker i dag, men navnet sidder fast.

Maude har lagt sig lidt

Maude har lagt sig lidt

Og hvad har du altid med i bilen?
– Kørehandsker i lammeskind – dejlige på kølige sommermorgener med kalechen nede. Et lunt tæppe til min kuldskære hustru og en politisk ukorrekt lommelærke med en anstændig single malt”¦

Og måske også en hund

Og måske også en hund

Hvilket stykke musik vil altid passe til en køretur i Maude?
– Det er et lidt ømt punkt, du rammer der. For af en eller anden mærkelig grund kan radioen kun modtage en obskur Østeuropæisk radiostation, der kun spiller balalajkamusik. Så det skal fikses ved lejlighed, måske med noget skjult moderne stereo. Men selve motorlyden er enormt dyb og lækker at lytte til i sig selv.

Tilsæt balalajka

Tilsæt balalajka

Hvordan ser det ud med din lyst til at restaurere, pudse og polere – eller mangel på samme lyst?
– Hun bliver løbende restaureret, så patinaen bevares. Selvom jeg ikke er særlig mekanisk anlagt af natur, så lærer man hurtigt et eller andet efter at have haft klassiske biler i 25 år. Større ting overlader jeg til fagfolk, men småting som service klarer jeg selv – jeg fiksede faktisk et relæ, der havde givet op efter 50+ år ved at pille det fra hinanden, smøre delene og samle det igen. Det er helt vildt tilfredsstillende. Og jeg elsker at vaske, pudse og nusse – også selvom det tager en evighed med al den krom.

Masser af chrom

Masser af chrom

Hvad synes du, gamle biler kan, som nye biler ikke kan?
– Vække følelser og sanser, både i en selv og i andre. Det lyder lidt langhåret, men jeg tror virkelig, at ting – uanset om det er gamle huse eller klassiske biler – akkumulerer følelser over tid. ”Sjæl” er vel ordet, jeg leder efter. Jeg tænker tit på alle de mennesker, der har haft skønne stunder bag rattet i hende gennem mere end et halvt århundrede og på alt det, som hun sikkert har oplevet. Og at et design fra starten af 60’erne stadig kan få små børn til at stoppe op i beundring er også rørende.

Er bilen en keeper?
– Ja, hvis omstændighederne tillader det. Jeg vil hellere undvære min hverdagsbil og tage toget end at sælge hende.

Dis

Dis

Og hvis der var frit valg på alle hylder med vintagebiler, hvilken ville du så vælge – og warum?
– Tror alle bilglade mennesker altid har deres helt egen drømmegarage inde i hovedet – jeg er ikke anderledes, men uanset hvad, er Maude altid en del af den. Men det ville da være klædeligt, hvis hun med tiden blev flankeret af en Jaguar XJ6 Serie 1 fra starten af 70’erne og måske en Volvo P1800, en Porsche 912, en Fiat Dino Spider, en etc”¦

Sommertider

Sommertider

Slutteligt – hvad bør enhver mand M/K vide om en Mercedes 230 SL Pagode fra 1964?
– Følg din hjerte, men køb med fornuften – og så kan de godt lide at få et lille ”tak-for-turen-klap”, når man stiller dem tilbage i garagen”¦

Har du et lignende køretøj eller blot en fin ting med en spændende historie, så giv lyd på nk@my-pleasure.dk

Facebook og stjerner på kølerhjelmen her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk