Home Automobiler Tommy overtog mormors VW Boble 111 – den uden radio

Tommy overtog mormors VW Boble 111 – den uden radio

by Nicolai Klingenberg

Gode historier hænger ikke på træerne – men de kan hænge i bilerne. Og bilernes historik og sjæl. Således er det i denne historie, hvor et barnebarn har fået fat i en bil, der oprindeligt tilhørte “mormor”. I dag er mormor næsten 100 år – og bilen er vendt hjem. Mormor har også været med på tur. Bliver det mere nostalgisk? Næppe.

Tommy du har et særligt køretøj – hvad har vi med at gøre?
– Det er en 1969 Volkswagen Type 1 model 111 – eller i folkemunde en Bobbel. Modelvarianten er – for kendere – en Sparkäfer. Det betyder den er helt uden noget udstyr, selvom det jo ikke ligefrem er noget, man fremhæver ved en bobbel for der er jo ikke noget. Men i en Sparkäfer har man også sparet det meste af loftbeklædningen, radioen, dørlommerne, tankmåleren, et par kromlister og 12 volt er der heller ikke…

Tommy og hustru. Og VW Boble 111

Og for det ikke skal være løgn, så har bilen været i familien i en rum tid”¦?
– Ja! Min Mormor købte den fra ny, hvor hun byttede sin Morris 1000 ind i handelen. Da hun så nåede frem til cirka 1993, gik hun op og afleverede kørekortet, da hun ikke mente, at hendes øjne var gode nok mere – og jeg fik boblen, som virkelig trængte til en ordentlig overhaling! Jeg gik efter noget tid i gang med den og for at gøre en lang historie kort, så blev vi nødt til at flytte og havnede i en lejlighed på 1. sal uden mulighed for at kunne have et sted at lave den, så jeg solgte den til en nøje udvalgt mand, der for 500 kroner fik lov at købe den med den betingelse at den skulle på vejen igen og ikke hugges op til dele, for så kunne jeg jo forhåbentlig finde den igen, hvilket jeg gjorde omkring 2005 – cirka to kilometer fra hvor min mormor boede på Amager, så den har været ude af familiens hænder i omtrent 10 år, og den var nu blevet grå.

Og hvad har du gjort ved den siden?
– Jeg har holdt bilen meget original, for det er nu sådan, jeg kender den, så da jeg fandt den igen, var der ting, der var blevet skiftet og opgraderet… Det meste er nu skiftet tilbage til originalt, og den blev i al hast også malet hvid igen, så den “var til at kende”. Dog vil jeg altid huske nummerpladen, for det var jo den, man stod og spejdede efter, når mormor skulle komme, og vi skulle på “landet” (Sjællands Odde). Nummerpladen var vigtig at huske, for hvide bobler var der nok af dengang! Og nej – der er ikke kommet radio i, og det kommer der heller ikke! Der er dog skiftet til 12 volt.

Her er det Tommys mor og mormor, da Tommy lige havde købt den tilbage

Hvordan bruger du den i dag?
– Boblen er registreret som brugsveteran, og den bliver brugt som hverdagsbil i sommermånederne, hvor jeg sidder og nyder den infernalske larm fra motoren, som på en eller anden måde er tryg og dejlig! 

En mindeværdig oplevelse fra bilen?
– Der er rigtig mange minder i den bil! Vi havde kun den ene bil i familien, indtil jeg flyttede hjemmefra, så det er den, der har fragtet mig rundt fra jeg blev født, og jeg har sovet adskillige timer på bagsædet (uden sele naturligvis). Og det er sjovt, som man husker detaljer som for eksempel, at hver gang vi bremsede hårdere end normalt, så holdt mormor på passagersædets ryglæn, for der er ikke nogen lås på det, og jeg sad jo gerne bagved, så det var for, at jeg ikke skulle ryge med frem.
Det var også en god dag, da jeg kørte til Sjællands Odde, efter jeg havde købt den tilbage og viste mormor den og naturligvis tog hende med ud på en tur i området. 

Og hvad har du altid med på en køretur?
– Reservedunk og en klud – hvis det skulle blive regnvejr og ruderne dugger. Og masser af tid!

Hvilket musiknummer vil passe glimrende til en køretur?
– Det ved jeg faktisk ikke, for jeg har aldrig prøvet at høre musik i den! 

Hvilke reaktioner har du fået på bilen?
– Jeg får rigtig mange kommentarer og små snakke med folk, der er 50+ for andelen af dem, der selv har haft en Bobbel, er utroligt stor, og der er altid tilknyttet sjove historier og minder. Som min kone siger: Hvis hun kører i en Mustang, er det unge mænd, der gerne vil snakke, og hvis det er boblen, så er det gamle mænd 🙂 

Boblen på sin sædvanelige plads ved sommerhuset på Odden.

Hvad kan gamle biler, som nye ikke kan?
– De lyder rigtigt, de lugter rigtigt, de er flottere i deres former, og generelt kan de også noget helt specielt … Derudover kan gamle biler afstedkomme en akut følelse af lykke, når man barer tøffer derudaf – så sidder man der og smiler uden at have en anden grund end, at man bare nyder at køre i sin bil. Og så har gamle biler sjæl! 

Er det en keeper?
– Det er det i hvert fald, så længe mormor lever. Hun er i dag en frisk dame på 99, og jeg nyder at komme forbi og tilbyde en lille køretur i boblen, når tiden tillader det! Om jeg vil beholde den bagefter er uvist – det kommer an på, om jeg kan holde fast i alle de gode timer og ikke dvæle ved savnet! 

Mormor i bilen

Slutteligt – hvad bør enhver M/K vide om en VW Boble?
– At den er utroligt driftsikker.
– At man skal have god tid, når man skal tanke, handle eller andet, da det nemt kan lede til en snak med andre.
– At den larmer meget.
– At den er meget nem at køre.
– At man ikke skal være bange for at springe ud i at købe en til sig selv for de er nemme og lave og meget billige i reservedele! Men husk at tage en med ud og kigge, hvis man ikke kender så meget til biler, for bobler ruster også.

Tommy og hustru ved førstnævntes værksted


Har du en gammel vogn med charme? Eller en anden “ting”, der rummer en god historie, så skal du bare skrive til nk@my-pleasure.dk

Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk