Home Ure Når du dør, lever uret videre i 400 år – Andersen Perpetuel Secular Calender

Når du dør, lever uret videre i 400 år – Andersen Perpetuel Secular Calender

by Nicolai Klingenberg

I 1980 var jeg to år, men det var også året, hvor urmageren Svend Andersen åbnede ur-atelier i Schweiz. Siden da har han skabt en lang række uhyggelig komplicerede, eksklusive og lækre ure. Han har blandt andet kreeret klodens mindste perpetual calendar værk og det tyndeste world timer ur. Og i år lancerer han noget ganske heftigt på Baselworld.

Svend. Eller en tegning af ham. Han er i øvrigt dansk, og han har også leveret urværker til Linde Werdelin.

Navnet er Andersen Perpetuel Secular Calender 20th Anniversary, og her får du altså et ur, der kommer til overleve dig, dine børn, børnebørn og oldebørn. Muligvis også et par generationer mere – og det postulat frembringer velvidende om det faktum, at vi levere længere. Og længere.

Begyndelsen ser du her.

Uret tager hensyn til alle årets måneder – uanset om der er tale om 30 eller 31 dage, men så sandelig også hvis der er 28 eller 29 dage i februar. Det er matematik-lir på ganske højt niveau at udregne og udtænke, hvilke forhold der skal i spil for at få uret til at fungere således, og derfor har jeg meldt mig selv helt og aldeles ud at det regnstykket (og tankerne omkring urværksudviklingen).

Her er sagen, der vil overleve dig, din børn og et par generationer mere.

Faktisk er nyheden gammel, for den første Andersen Genève Perpetual Secular Calendar blev lavet i 1996. Men er det så bare det samme anno 2017? Niks. Man – urmager Svend that is – har nemlig tilføjet en ugedags indikator til klokkeværket.

Er Andersen Perpetuel Secular Calender et ur, der står højest på mit visuelle forelskelsesbarometer? Nej ikke rigtigt. Måske det vil ændre sig, hvis jeg får mulighed for at prøve og føle sagen på eget håndled, men jeg er til gengæld vildt imponeret over funktionaliteterne og urmageriet. Virkelig.

Jamen er ugedagsangivelsen på engelsk? Niks. De er angivet som planeter – herunder solen, månen og fem planeter. Jeg skal ikke bevæge mig udi nogen større astrologisk udredning, men hvis jeg siger søndag og SUNday, så er du nok med. Og nej det er ikke den hedengange natklub, jeg henviser til.

Planeter.

Nå. Et det så bare det? Nej. Du skal også vide, at uret er lavet af platin (forvent en herlig tung vægt) og kun i 20 eksemplarer. Urskiverne? De leveres i platin eller guld – enten hvidguld, rødguld eller BlueGold. Sidstnævnte er jeg ikke stødt på før, men det lyder og ser ganske innovativt ud.

Hvordan fungerer værket? Det er både mekanisk og automatisk, og når maskineriet er på sit maksimum, har det en gang reserve på 40 timer. Men hvad med måneangivelse? Den får du også med. Du kan springe i vandet og gå ned til 30 meter med uret på håndleddet, men jeg ville lade være. Diameteren er i øvrigt ganske stor – hele 42,8 millimeter.

Det er i øvrigt på bagsiden, at funktionerne for alvor lever. Jeg vil dog anbefale, at de tyve nye ejere sætter sig godt ind i funktionerne eller lader Svend selv fortælle om funktionerne. Jeg ville dog ikke vente til kalenderfunktionens sidste funktionsdygtige årti. Med al respekt.

Bare to vrid til højre, så kører vi. I 400 år. Ses.

Prisen på Andersen Perpetuel Secular Calender har ikke lige været til at finde, men du skal regne med at bladre heftigt af. Dividerer du prisen med 400 år, vil årsomkostningen nok være mere end acceptabel, men det er en anden saga.

My Pleasure 4 ever

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk