Home PindemadderBobler Kaffe Bueno – når bonden er lige så vigtig som bønnen

Kaffe Bueno – når bonden er lige så vigtig som bønnen

by Nicolai Klingenberg

Nu skal vi omkring et kaffeprojekt, som har rødder i Colombia, men som ristes i København. Det handler ikke kun om god – og dårlig – smag i denne artikel, men også om at gøre lidt for dem, der dyrker. Tag flot imod holdet fra Kaffe Bueno!

Karen – du er involveret i et nyt kaffefirma. Hvem er I – og hvad kan I?
– Vi er mere end bare et kaffefirma. I Kaffe Bueno sætter vi en ny standard for kaffe – lige fra bønne til kop. Vi sætter ind på etisk kaffehandel og ønsker at forbedre kaffedyrkernes levevilkår. Samtidig gør vores tætte relation til kaffedyrkerne, at vi kan sikre kaffens kvalitet og din smagsoplevelse. 

Hvor kommer jeres kaffe primært fra?
– I Kaffe Bueno har vi tre karakterfyldte kaffer med vidt forskellige smagsnuancer. De er dyrket på organiske mikrolots i det colombianske højland – der er kun høstet 500 kilo af hver. Vi får de grønne kaffebønner fra disse små kaffeterroir og rister dem her i København. På den måde kan vi levere din kaffe så frisk som mulig. 

En fin plantage

Og hvad er det gode ved netop jeres kaffe?
– Vores kaffe ristes lyst for at fremhæve de unikke smagsnuancer, og så følger der en god historie med hver enkel kaffevariant. Jeg er selv stor fan af Kaffe de Yiver, der er en balanceret kaffe med fin sødme. Ud over at smage fantastisk ligger der et empowerment-projekt bag, som støtter kvindelige kaffedyrkere i Colombia.

Bryggetid

Hvordan i al verden havnede I i øvrigt i Danmark?
– De tre kaffeentusiaster Alejandro, Camilo og Juan er stifterne af Kaffe Bueno. De har tidligere boet i London, hvor de bed mærke i deres skandinaviske venners exceptionelle kaffetørst. Herfra var det den danske kaffekultur og det stigende fokus på organisk landbrug, der gjorde, at de valgte at satse på det danske marked.

Trioen i sort-hvid

Hvad er de tre gutter i ejertrioens eget forhold til kaffe?
– Fra barnsben af har ”œkaffe” været en essentiel del af kaffetrioens hverdag på godt og ondt. De har oplevet de sociale forskelle på tæt hold og set, hvordan de hårdtarbejdende kaffedyrkere ikke havde de samme muligheder som dem selv. Derfor er den personlige relation til kaffedyrkerne utrolig central i Kaffe Bueno.

Bønner

Hvad er det i bund og grund Kaffe Bueno gerne vil? Og hvordan ser I gerne, at biksen udvikler sig?
– Det kommer så let til at lyde som en kliché, når jeg siger, at vi i Kaffe Bueno gerne vil gøre en forskel. Det er dog sådan det forholder sig – og kaffetrioens brændende ønske om at innovere kaffeindustrien med bæredygtige tiltag i forskellige afskygninger er vores drivkraft.

Field of Dreams – fint navn til en ditto plantage

Og tre facts om kaffe, som de færreste sikkert ikke kendte til?

  1. Den bitre intense kaffe som de fleste er vant til skyldes faktisk defekte kaffebønner, der mørkristes for at skjule den dårlige kvalitet! Med mørkristningen mister man også kaffens smagsnuancer.
  2. Din kaffe opbevarer du bedst i en lufttæt beholder – gerne mørkt og køligt. Her vil kaffen holde sig frisk længere, da den undgår fugt og ilt. Og nej, ikke i køleskabet! Dine madvarer og temperaturskiftet vil påvirke smagen af kaffen. 
  3. Kaffefarmeren skal løbende skifte sine kaffeplanter ud, da udbyttet på et tidspunkt begynder at falde. Kaffeplanten når dens fulde potentiale efter fire år – det er faktisk her vi høster vores Kaffe Bueno.

Og hvor kan man smage og købe jeres kaffe?
Du kan købe det på www.kaffebueno.com eller hos Kødbyens Mad & Marked butik på Saxogade.

Lidt syd for København

Vi deltager faktisk også på Kødbyens Mad & Marked den 16. april, hvor kaffetrioen vil brygge løs og sælge vores friskristet kaffebønner.

Tre hurtige til Karen:

Hvad skal du bruge resten af dit forår på?
– I arbejdsregi har Kaffe Bueno et spændende innovativt projekt, der sætter fokus på genanvendelsen af kaffeaffald – det glæder jeg mig til at gå i krig med!

Helt personligt skal jeg fortsætte, som jeg gør; lytte til mit hjerte, omfavne alle udfordringer og forfølge mine drømme.

Må vi se et hverdagsfoto uden kafferelation fra din telefon og høre lidt om det?
– Det må I i hvert fald! Jeg tager sjældent billeder med min telefon, men har dette liggende, som en god ven har taget. I vinters drog jeg meget spontant væk fra nordens kulde til varmere kendte himmelstrøg; Buenos Aires. Jeg er her blevet ”œfanget” i min venindes inspirerende atelier fordybet i min notesbog af egne refleksioner, mantras, digte”¦

Med hvem og hvor har du sidst nydt en mindeværdig kop kaffe?
– Jeg mindes sidst, jeg besøgte gården – mit barndomshjem på Lolland. Lyden af kaffebønner, der kværnes, erstatter mit vækkeur. Den milde kaffearoma danser hele vejen op til mit gamle soveværelse og får mig hurtigt ud af sengen. Min far er en ægte kaffenørd! Kaffebønnerne rister han selv, og kaffen brygges omhyggeligt. En kop kærlighed med udsigt over de bare forårsmarker – det var en mindeværdig kop kaffe. 

Mere Kaffe Bueno på deres hjemmeside her

Facebook-kaffe

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk