Home Depeche Kia Hartelius om den bedste dag i livet, unge piger og den værste frygt

Kia Hartelius om den bedste dag i livet, unge piger og den værste frygt

by Nicolai Klingenberg

Endnu en fotograf er blevet sendt til tasterne efter at have modtaget en række spørgsmål, som gerne skulle sætte tankerne i gang – og få os til at læse interesseret med. Denne gang er depechen havnet hos Kia Hartelius, som… Nej vent – vi begynder bare nu med at spørge direkte.

Kia – hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
– Jeg roder med en masse forskellige personlige projekter for udenlandske magasiner. Kort fortalt.

Maty

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, som ikke har set dine fotos?
– Jeg arbejder hovedsageligt med mode. Mit univers er farverigt, råt og grafisk. Mere unisex end feminint.

Maria

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– Jeg boede i London, efter jeg var færdig med min bachelor i Sociologi på universitetet. Jeg var ved at finde mit ståsted, og på en eller anden måde (det var noget med en eks-kæreste) kom jeg i gang med at fotografere. Jeg kunne slet ikke slippe det igen, og siden da har det ene ligesom bare taget det andet.

Lost Kids in Less Magazine by photographer Kia Hartelius

Et mindeværdigt øjeblik fra en fotooptagelse?
– Jeg har mange skøre, sjove og udfordrende minder fra forskellige skydninger. Den seneste er ikke mere end en lille måned siden. Jeg blev spurgt, om jeg ville skyde en serie til et ret sejt internationalt magasin, og den mulighed kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej til. Udfordringen var, at jeg skulle levere 16 billeder skudt på forskellige udendørs locations rundt omkring i København – og så skulle det helst ligne sommer.  Og jeg skulle altså hilse at sige, at det er en nærmest umulig opgave i februar med seks timers dagslys – særligt når det så begynder at sne. Så vi havde modeller i sommertøj og udover de to seje piger, havde jeg et hold, der frøs helt sindssygt meget! Men vi kom i hus! Det var en sindssygt hård dag, men det er ret sjovt at tænke tilbage på.

Ida

Hvad vil du gerne med dine fotos?
– Jeg vil gerne give beskueren en oplevelse. Jeg vil ikke diktere, hvilken oplevelse vedkommende skal have. Måske er det afsky, måske er det forelskelse. Men jeg vil gerne have, at mine billeder vækker nogle følelser i folk. Om det så er, at de synes billedet er grimt eller smukt, det går jeg ikke så højt op i. Så længe mine billeder får folk til at tage stilling. Mit mareridt ville være, at folk kigger på mit arbejde og tænker, ”œdet er da fint nok”, og så ellers bladrer videre.

EAT OR DIE

Hvornår er kvinder efter din mening smukkest?
– Kvinder er smukkest, når de får lov at være sig selv. Jeg er ikke tiltrukket af konventionel skønhed, men kan godt lide at arbejde med modeller (både herrer og kvinder), som har karakter og personlighed. Derfor er jeg også ret glad for at arbejde med street cast, hvor modellerne ikke nødvendigvis passer tøjet perfekt, men til gengæld kommer de med et stærkt look i sig selv, som virkelig skinner igennem.

EAT OR DIE

Hvad er den største fordel ved at være kvinde og fotografere kvinder?
– Jeg ved ikke, om der nødvendigvis er så stor forskel på at være mand eller kvinde og arbejde med kvinder. Jeg tror, at kvinder er kvinders største kritikere, og vi kommer let til at sætte hinanden i bås. Så der er nogle andre udfordringer, men selvfølgelig også nogle fordele ved at være kvinde i branchen. Jeg har meget stor respekt for mine modeller – både de mandlige og de kvindelige – og jeg prøver egentlig at behandle alle ens uanset køn. Når det er sagt, så kan det godt være, at nogle af de yngre og mindre erfarne kvindelige modeller (som jo ofte er ret unge piger) føler sig i tryggere hænder hos mig end hos en mandlig kollega. Og trygge rammer er for mig et must for at kunne skabe en forbindelse til de modeller, jeg arbejder med. Så måske er der en fordel at hente der.

Bruised You thin Contributor Magazine by photographer Kia Hartelius

Skal man være lidt af en lurer for at blive en god fotograf?
– Haha, jeg ved ikke med andre fotografer, men jeg lurer ret meget på folk på gaden. Jeg elsker ansigter, og måske kan det være lidt intimiderende at gå forbi mig på gaden, når jeg sådan virkelig glor igennem. 

Bruised You thin Contributor Magazine by photographer Kia Hartelius

Og hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Det er, når fotografen har noget på hjerte og formår at fortælle historien på autentisk vis, så jeg bliver overbevist og tror på motivet. Nu taler jeg mest ud fra mit eget standpunkt, som jo er modefotografi. Der findes mange smukke billeder derude, men kunsten i mine øjne er at overbevise beskueren om, at billedet er et glimt af et virkeligt øjeblik, selvom det måske er konstrueret ned til mindste detalje. Der bliver jeg selv virkelig betaget af billeder.

Augusta

Hvilken kvinde ville du helst fotografere og hvorfor?
– Der er mange kvinder derude, som, jeg synes, er inspirerende. Men skulle jeg vælge en lige på stående fod, så vil jeg gerne have muligheden for at fotografere Tilda Swinton. Jeg har været fascineret af hende i mange år. Jeg synes, hun er en fantastisk repræsentant for den ikke-konventionelle skønhed og et godt forbillede for kvinder, som ikke tror på, at evig ydre ungdom nødvendigvis er vejen frem. Hun er i dag 56 år og er stadig ansigt for mange af verdens førende modebrands. Derudover er hun også en fantastisk skuespiller. Så alt i alt synes jeg, hun er inspirerende – og derudover har hun et interessant ansigt, som jeg gerne vil have æren af at forevige en dag.

Hvad kan man gøre som amatør for lige at peppe sine fotografier op?
– Øve sig! Hvis det ikke er et godt billede, er det ikke et godt billede. Så er det lige meget hvor mange filtre, man fyrer på, det bliver motivet ikke bedre af. Så er det bare op på hesten igen og skyde videre.

Hvor kan man se mere til dine fotos?
– Det kan man på min hjemmeside, som er www.kiahartelius.com eller på Instagram, hvor jeg hedder kiahartelius

Tre hurtige til Kia Hartelius: 

Hvad byder resten af dit forår på?
Jeg skal ud at rejse en del med forskellige projekter. Jeg skal blandt andet til London, Kroatien og Schweiz. Derudover skal jeg være creative director på en dansk musikers kommende album, hvilket er et samarbejde, jeg ser meget frem til. 

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det?
– Gerne. Jeg er typen, der ALDRIG tager billeder med min telefon. Det interesserer mig slet ikke. Kald det en arbejdsskade, eller hvad du vil, men jeg har stort set aldrig et kamera på mig til hverdag. Så vi skal helt tilbage til julen, som jeg holdt i Thy med min og min mands familie. Det her er et billede af min mor på Vigsø Strand. Jeg elsker Thy og det rå Vesterhav, og tager derop så tit jeg kan! Selv er jeg fra en forstad til København, så der er min mand, der har lært mig at holde af Thy. 

Fra telefonen: Mor i Vigsø

Hvornår har du sidst grædt?
– Det må have været til mit bryllup i sommer. Jeppe og jeg blev gift i naturen i Thy Nationalpark og holdt bagefter fest i laden på hans families gård, som også ligger i nationalparken. Det var den bedste dag i mit liv! 

My Pleasure her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk