Home Depeche Marie Anine Møller – om polakker, still-life, at kunne se og fantastisk beige

Marie Anine Møller – om polakker, still-life, at kunne se og fantastisk beige

by Nicolai Klingenberg

Interview-depechen er denne gang havnet i Glasgow, hvor Marie Anine Møller stod parat med fotos og fine svar på de gængse spørgsmål. Læs – og bliv klogere på en fotografs tanker. Det er spændende sager. Jeg lover.

Picture 003

Marie – hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
– For tiden er jeg ved at færdiggøre min Ba(Hons) fra Glasgow School of Art, som munder ud i et Degree Show. Mit projekt involverer en masse rejser i østeuropa, hvor jeg finder meget inspiration.

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, som står med ryggen til dine fotos?
– Mine billeder vil jeg karakterisere som farverige og fragmenterede. Jeg kan godt lide at placere seeren midt i en form for masse, som man selv må træde et skridt tilbage fra, selektere i og sammensætte til sin egen helhed.

Picture 021

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– Jeg har altid stræbt efter at leve af at være mig selv, og da jeg fik et gammel analogt Canon kamera af min mors ven, fangede mediet mig ret hurtigt. Sidenhen har jeg erfaret, at fotografiet altid er den udtryksform, jeg vender tilbage til, og som falder mig mest naturlig.

Picture 004

Et mindeværdigt øjeblik fra en fotooptagelse?
– En veninde og jeg fik en gang forvildet os ind på en mark ved Amager Fælled med et storformats kamera og stativer, men vi kom hurtigt ud igen, da en flok store, islandske heste havde observeret vores indtrængning og begyndte at galopere stålfast mod os…

Picture 002

Hvad vil du gerne med dine fotos?
– Ved at udforske poler og modsætninger i mine omgivelser søger jeg altid en eller anden form for sandhed. Jeg mener, at for at forstå, hvad noget er, bliver man nødt til at overveje, hvad det ikke er. Jeg håber, at mine fotografier skaber nogle tanker hos folk, der kan sammensmelte mine tanker med deres – og derved skabe en ny sandhed. En form for individuel fortsættelse af den historie, jeg starter…

Hvornår er kvinder efter din mening smukkest?
– Jeg synes, at alle mennesker er smukkest, når de er dem selv.

Picture 001

Hvad er den største fordel ved at være kvinde og fotografere kvinder?
– Da der meget sjældent er mennesker i mine billeder, er det ikke noget, jeg har overvejet. Jeg ved ikke, om der er nogen fordele ved at være en kvinde, der fotograferer kvinder. Jeg tror generelt ikke på at opdele mennesker alt for meget.

Skal man være lidt af en lurer for at blive en god fotograf?
– Nej, man skal kunne se.

Picture 027

Og hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Det er et spørgsmål med mange svar. Umiddelbart er et fotografi godt, hvis det vækker en stemning eller følelse inde i een, når man kigger på det. Den følelse kan bestå af mange forskellige ting…

Picture 018

Hvilken kvinde ville du helst fotografere og hvorfor?
– Da jeg helst fotograferer still-life, er det ikke noget, jeg har overvejet, men min farmor er jeg altid glad for at fotografere.

Picture 013

Hvad kan man gøre som amatør for lige at peppe sine fotografier op?
– Jeg bruger ikke efterredigering særlig meget. Det er rammen, man ser, når man tager billedet, der giver kraft, så jeg tror, man bare skal ud og se – og tage billeder.

Picture 008

Hvor kan man se mere til dine fotos?
– Lige nu kan man se mine fotografier på Project Cafe i Glasgow og til Degree Show i juni i Glasgow – ellers er der også meget at se på Marieaninemoller.com

Picture 004

Tre hurtige til Marie Anine Møller:

Hvad byder din kommende sommer på?
– Jeg regner med, jeg som altid skal på Roskilde Festival, og ellers skal jeg bare flytte hjem til København og finde mig til rette i min by igen efter fire år i Glasgow.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det?
– Jeg tog det her billede i Kaunas i Litauen, i et form for folkekøkken, hvor vi spiste. Jeg synes, farverne er helt fantastisk beige – og alt fra jakke til mad smelter sammen til den samme tone. Jeg tog også en analog udgave, men snappede det samtidigt på telefonen, da jeg ville være helt sikker på at få et billede med hjem.

Beige. Fra telefonen.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Jeg har lige været i Warszawa i Polen for at tage billeder. Jeg rejste med min veninde, der er derfra, og 2. Påskedag spiste vi middag hos hendes forældre. Samtalerne om bordet var af meget stærk karakter, og det var inspirerende at høre dem fortælle om deres by, og hvordan de fleste af bygningerne i byen er genopført, som de stod, før de blev bombet under 2. Verdenskrig. Polakkerne er et folkefærd med nogle stærke historier, og det var meget rørende at få et dybere indblik i.

Face for My P

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk