Home Depeche Sarah Riisager om Britney Spears, en pløjemark, Kaj og den sidste nadver

Sarah Riisager om Britney Spears, en pløjemark, Kaj og den sidste nadver

by Nicolai Klingenberg

Sarah elsker sig kamera, mistede sin far, blev klar over sit kald og udgiver en bog. Det er historien her i ultrakort form. Der er heldigvis mere mellem himmel og jord samt mellem spørgsmål og svar. Tag flot imod Sarah Riisager og hendes flotte fotos.

Vi begynder med “Bird”

Sarah – hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
– Jeg er netop kommet hjem fra en to en halv måneder lang fotorejse i Sibirien. Det næste stykke tid kommer til at gå med at scanne alt mit materiale, så jeg kan begynde at udvælge, efterbehandle og arbejde med materialet. Jeg er helt vildt spændt, da jeg aldrig har prøvet at skulle vente så længe på at får lov til at se de billeder, jeg har taget.

Miee

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, som står med ryggen til dine fotos?
– Jeg ville nok bede personen om at vende sig om, kigge på mine billeder og fortælle mig, hvad de ser.

Hedvig

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– For fem år siden mistede jeg min far. Ti dage efter hans død startede jeg som elev på Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole. På Fatamorgana blev fotografi en måde for mig at håndtere min kærlighed, angst og sorg. Jeg vendte mig selv på vrangen og delte ud af mig selv via mit fotografi, så alle de følelser, jeg havde indvendigt kunne komme ud. Jeg husker det som en utroligt hård periode af mit liv, men også en periode der gjorde det klart for mig, at det var fotografi, jeg gerne ville beskæftige mig med.

Explosion

Et mindeværdigt øjeblik fra en fotooptagelse?
– Da jeg havde været elev på Fatamorgana i to uger gav min hovedlærer Morten Bo mig opgaven ’Når døden banker på’. Jeg skulle på hospice og tage billeder af de døende … et sted min far aldrig selv nåede hen. Jeg var sur i to uger, og jeg nægtede at gøre det. Jeg var simpelthen for bange. Dagen før aflevering fandt jeg de billeder frem af min far, som jeg havde taget under hans sygdomsforløb, og sammensatte en serie. Jeg tog kun ét nyt billede til serien af en pløjet mark fra mit barndomshjem. Dengang jeg tog de billeder, havde jeg ingen idé om, at de ville komme til at have så meget betydning for mig den dag i dag.

Fra bogprojekt “Broken unicorns and black rain”

Hvad vil du gerne med dine fotos?
– Jeg vil gerne skabe min egen virkelighed og få folk til at stoppe op – og kigge med. Få folk til at læse med på min historie og selv digte videre. Hvis jeg gennem mine billeder kan kommunikere – få folk til at undre sig, blive draget eller forelsket, føler jeg, at jeg er nået ret langt.

Kaj

Hvornår er kvinder efter din mening smukkest?
– Jeg synes, alle mennesker er ret smukke.

Girls

Hvad er den største fordel ved at være kvinde og fotografere kvinder?
– Det er jeg ikke sikker på, jeg ser som en fordel.

Skal man være lidt af en lurer for at blive en god fotograf?
– Det tror jeg bestemt ikke. Jeg tror derimod hellere, man skal være lidt vaks og på vagt. Hvis man lurer frem for at være nysgerrig, bliver der hurtigt en for stor distance til den eller det, du fotograferer.

Pink landscape

Og hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Når jeg kan mærke mig selv i andres billeder og finde frem til nerven og den dér følelse i maven, som jeg aldrig kommer til at være i stand til at forklare.

Falling in love with the dark side of the universe

Hvilken kvinde ville du helst fotografere og hvorfor?
– Det er svært at vælge mellem Britney Spears og Dronning Margrethe.

Purple stone

Hvad kan man gøre som amatør for lige at peppe sine fotografier op?
– Glem alt, hvad du har hørt, set, læst og lær – og gå ud, og tag nogle billeder.

Hvor kan man se mere til dine fotos?
– Man kan tage til Fotofestival i Arles i Frankrig i starten af juli, hvor jeg skal udstille mit projekt fra Sibirien. Ellers kan man se mit arbejde på min hjemmeside www.sarahriisager.com og min Instagram

Maria

Tre hurtige til Sarah Riisager:

Hvad byder din kommende sommer på?
– Jeg udgiver min første bog ’Frozen’ på forlaget Brothas med billeder fra Sibirien, der samtidig skal udstilles under Fotofestivalen i Arles. Derefter tager jeg på roadtrip i USA med fire af mine veninder, mit kamera og en masse ruller film.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det? 
– På min rejse i Sibirien med temperaturer der gik fra 0 til – 60 grader fandt vi en nedlagt mine på vores roadtrip. Inde i minen blev vi mødt af disse flotte iskrystaller, der voksede over det hele. Jeg blev helt forelsket!

Fra mobiltelefonen

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– I sidste uge da jeg kom hjem fra Sibirien havde to af mine gode venner Paula Duvå og Mads Holm fernisering i Museumsbygningen. Efter åbningen var vi en masse, der blev og spiste middag sammen. Der var lidt Den sidste nadver over setuppet. Vi sad alle der, drak vin og spiste brød blandt deres fotografier på væggene. Det var ret fantastisk!

Facebook Pleasure

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk