Home Depeche Dennis Morton – om at bade sine planter, ej at følge gængse tips og en blitz

Dennis Morton – om at bade sine planter, ej at følge gængse tips og en blitz

by Nicolai Klingenberg
Pin It

Her skal vi træffe Dennis Morton. Han har fået overleveret den virtuelle SpørgeJørgenDepeche, og jeg skal lige love for, at Dennis er leveringsdygtig i fotografier – og svar – som fik mig til at tænke. Og smile. Nu er det din tur. Værsgo. 

Dennis – hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
– Sådan generelt skyder jeg en masse billeder af musikere til blandt andet presse og covers, da jeg selv førhen har spillet musik. Da jeg ikke længere spiller, er det en meget rar måde stadig at have et slags forhold til musikken på.

Derudover har jeg en masse negativer liggende, som jeg sådan stille og roligt får kigget igennem og scannet ind, og hvor planen er at få samlet de bedste billeder, som så skal munde ud i en lille bog med en tilhørende udstilling.

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, som står med ryggen til dine fotos?
– I mine personlige ting arbejder jeg meget i sort og hvid.. snapshots af ting, steder og personer jeg møder på min vej, som jeg finder interessant.. For mig handler det om at opfange detaljer i bybilledet, som andre normalt bare går forbi, men ellers er min stil rimelig random egentlig.

Og sådan mere arbejdsrelateret prøver jeg gerne at fange noget ægte og umiddelbart i det opstillede..

I bund og grund synes jeg bare, at personen skal vende sig om og kigge på mine billeder i stedet. Der er jo ikke nogen grund til, at han eller hun står med ryggen til.

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– Det startede nok først i gymnasiet.. Jeg kan huske, jeg på det tidspunkt egentlig var ret draget af meget flotte og pæne billeder og anskaffede mig derfor et digitalt spejlreflekskamera, så jeg også kunne tage flotte og pæne billeder.. Men det blev sgu hurtigt lidt kedeligt og så fik jeg Lademanns Store Fotohåndbog fra ’77 af min moster, og der fik jeg øjnene op for det analoge fotografi. Dernæst fik jeg købt mig et analog-kamera, og da jeg fik de første fremkaldelser tilbage, som selvfølgelig var fyldt med slørede og forkert eksponerede billeder, var jeg solgt.. Der fandt jeg ud af, at fotografiet kunne noget andet end det pæne og perfekte. Jeg så pludselig de muligheder, der lå i at kunne manipulere lidt med virkeligheden.

Et mindeværdigt øjeblik fra en fotooptagelse?
– Det er egentlig ikke som sådan fra en decideret fotooptagelse.. men for mange år siden da jeg arbejdede som pædagogmedhjælper i en børnehave, var vi ude på tur, og vi gik så forbi den her nedbrændte bil.. To af drengene stoppede op og kiggede på den, som om de stod og beundrede deres eget “værk”.

Jeg skyndte mig at tage et billede af det, og lige efter jeg havde gjort det, vendte den ene dreng sig om og spurgte først, om det blev et godt billede, men tilføjede så, om det egentlig ikke havde været federe, hvis det nu havde været mørkt, og jeg havde taget det med blitz.. Jeg blev helt paf den fem åriges geniale kommentar.. Han havde muligvis ret, så respekt for hans visuelle sans. Hvis jeg dog bare selv kunne have set sådan noget som 5-årig…

Hvad vil du gerne med dine fotos?
– Det ærlige svar er sgu nok, at jeg ikke rigtig ved det endnu. En blanding af at dokumentere mit liv så jeg kan huske, hvad fanden det er, jeg render rundt og laver – og at glæde andre ved at hjælpe dem med at tage billeder af dem eller for dem, og det kommer der så forhåbentlig noget ud af, som andre også har interesse i at se på og føle noget ved.

Hvornår er kvinder efter din mening smukkest?
– Når man kan mærke, hun hviler i sig sig. Og selvfølgelig også i fine sommerkjoler.

Hvad er den største fordel ved at være mand og fotografere kvinder?
– Det ved jeg ikke rigtig, om der er nogen fordel i. Jeg ved heller ikke, om det er en fordel at være kvinde og fotografere kvinder. Jeg tænker, det mere handler om tillid til hinanden.

Skal man være lidt af en lurer for at blive en god fotograf?
– Tror ikke jeg vil sige det er en decideret nødvendighed for at blive en god fotograf.. men altså det skader da aldrig at være en lille smule lurer.. også generelt i livet. Og hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Jeg har ikke nogen specifikke regler eller rammer for, hvornår et billede er godt.. Hvis det kan få mig til at kigge på det i længere tid end et par sekunder, så må der vel være noget godt over det.

Hvilken kvinde ville du helst fotografere og hvorfor?
– Uhh, der er mange kvindelige artister, jeg godt kunne tænke mig at fotografere.. Men egentlig har jeg også altid gerne ville lave et virkelig godt portræt af min mor og søster. Jeg har bare ikke lige helt luret, hvordan det skal laves endnu.

Hvad kan man gøre som amatør for lige at peppe sine fotografier op?

– Jamen der findes jo mange fede fototips i bøger og på det store internet – og så kan man jo så prøve at lade være med at følge dem..

Hvor kan man se mere til dine fotos?
– På min hjemmeside www.detokay.com eller på Instagram

Tre hurtige til Dennis Morton:

Hvad byder din kommende sommer på?
– Hm – ikke så mange fastlagte planer endnu.. Et smut på Roskilde Festival og så kunne jeg da godt tænke mig at chille lidt på en strand sydpå og lave absolut ingenting. Og så ellers bare nyde København, når solen forhåbentlig snart får den varmet godt op.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det? 
– Jeg har en stor kærlighed til mine planter derhjemme, og jeg har vel omkring 30 stykker i min lille lejlighed på 45 kvadratmeter, og de skal jo også have det lækkert med et lille bad i ny og næ.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Hm, der har nok været en del gode måltider, men et der stadig står meget klart, var på en ferie til Sicilien forrige sommer med en rigtig god ven. Efter en del timer på scooter havnede vi i en lille by, der hedder Priolo Gargallo, hvor ingen talte et kvæk engelsk. Jeg tror, vi var de eneste turister i byen, men sent om aftenen fandt vi den fineste lille lokale restaurant og sad udenfor under kulørte lamper, og der fik vi den bedste pastaret, jeg længe har smagt og den billige lokale vin flød lige ned.

My Pleasure på Facebook

Pin It

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk