Home Living Tobias Ginsborg om hvorfor det er kilden til lykke at frigøre tid til ingenting

Tobias Ginsborg om hvorfor det er kilden til lykke at frigøre tid til ingenting

by Nicolai Klingenberg

Jeg har kendt Tobias Ginsborg i en menneskealder, hvis det er min menneskealder, vi tager udgangspunkt i – og trækker lidt fra. Han er ikke en af mine nære venner, men jeg har fulgt ham på afstand, skrevet om ham før, og så har jeg gået i grundskole med ham. Jeg har ydermere et af hans fine malerier hængende i min spisestue, og så indrømmer jeg gerne, at jeg fascineres over hans kunstnertilværelse. Han er et behageligt menneske, men du skal også holde tungen lige i munden, når du læser dette interview.

Her er han. Tobias Ginsborg.

Du skal dog også vide, at Tobias er højaktuel med fernisering i morgen i Gilleleje. Du er inviteret. Det foregår i dag, lørdag på Rosmosegaard, Almevej 150 3250 Gilleleje fra 12 til 18.

Tobias – du har kreeret 32 værker over flere år, som nu kommer på en udstilling. Hvad og hvornår foregår det?– Ferniseringen er lørdag den 27. maj fra 12-17  på Rosmosegård i Gilleleje. Udstillingen fortsætter til den 24. juni og har åbent i alle weekender. Udstillingen fortsætter der til den 13. august i modificeret form.

Min veninde Ida Thürmer, som nu kommer på en udstilling, har over flere år givet mig muligheden for at udstille oppe på hendes smukke landsted Rosmosegård. Ida har en meget succesfuld antik-handel, og vi passer derfor tingene sammen, så alle er glade…

Første gang jeg så hendes sted, så jeg en udstilling for mit indre blik, så jeg glæder mig rigtig meget til at se værkerne hænge der nu – og i virkeligeden. 

Kulørte løjer

Og hvad er det rent konkret, vi kan forvente at se?
– Da min egen gård er under om bygning, var det her den bedste mulighed for at lave en retrospektiv udstilling, der kunne sætte et ordentligt punktum for en periode i mit liv. En stilart, en levemåde, en udtryksform som jeg gerne ville lave en afrunding på.

Der kommer nogle få kreative indslag – blandt kommer Thomas Biehl med hans håndbyggede instrumenter, en sumocord, man kan sidde på og få spillet toner direkte ind i kroppen og nogle film, Michael Elo har lavet, hvor jeg har lavet speaks, der kan få folk ind i Tomheden. Denne udstilling afrunder måske i virkeligheden første kapitel af mit liv, som har handlet om at projicere ud af total forstand for at samle stykkerne af så meget kaos som muligt og så stykke det sammen og få alt til at kommunikere med sig selv. En film, der indikerer og viser min nye retning og arbejdet med tomheden eller “space” bliver vist i filmen from Nothing to Nothing, som er en film, hvor jeg maler et billede og dernæst maler det over med hvidt – alt sammen i samspil med skøn musik fra Jonsi og Alex (tidligere Sigur Ros) og en speak, hvor jeg klarificerer sammenhængen med den kreative frigørelsesprocess, er sådan set hovedværket på udstillingen

Men der er mange smukke rum og endnu flere hovedværker, som er lavet i Berlin, New York og Tokyo, så der er mange oplevelser at komme efter.

Du har været kunstner i en del år – hvordan vil du selv sige, du har udviklet dig?
I de sidste mange år -og faktisk siden den udstilling i Milk contemporary “B who U are”, som du så, har jeg fokuseret på den indre udvikling, og måden at kommunikere den igennem kunsten – eller det vil sige, jeg havde lige et par år i NY, hvor jeg kom i kontakt med en masse store folk og fik set i øjnene, at det ikke var den måde, jeg havde lyst til at angribe kunsten på. Jeg ville gerne forene Healing/selvudvikling med kunsten, hvilket er grunden til, at jeg har lavet mit eget selvudviklingssystem, der handler om “ Nothing” – det giver mennesker mulighed for at kommunikere om alle mulige personlige ting uden at blive blokeret af personlige tendenser. Så hvis du siger, “Nå, det er ingenting”, så kan man grine af alle sine personlige forestillinger, som jo er det, der gør kreativiteten så unik, at man kan opfinde og gå igennem ting, som er parallelle med ens virkelighed, og som er nemmere at se, hvis man opfinder en historie om den konstellation, og det sjove ved ordet “ingenting”, er, at der er en oxymoron

… det vil sige, at ordet denoterer sig selv, og det er sin egen modsætning, og det skyldes, at i tomheden er fuldstændigheden, og vice versa…

Når din udstilling er færdig, hvad skal der så ske?
Jeg er i gang med nogle projekter ude på Carlsberg. Jeg malede Carlsbergbyens galleri og kunstsalon, en fast installation på et år. Det er et 700 kvadratmeter stort rum, og nu er vi ved at få stillet et 600 kvadratmeter stort rum til rådighed, hvor vi laver media lab og Carlsberg City concerts,  men ellers trækker Island Ibiza og Tokyo. 

Jeg satser på live malerier her det næste års tid, og så er Elo Docs ved at lave en dokumentar film om mig.

Dernæst regner jeg også med, at de sidste mursten på foundation of Nothing i Græsted bliver lagt i år – det er en del af fem års ombygning af en 1400 kvadratmeter stor kunstproduktions og mødested, hvor en gruppe på 20-30 kunstnere fra hele verden kommer og går.

Du er i øvrigt autodidakt – hvad har det givet dig af positive oplevelser?
– Oh det er så mange, det at blive undervist højst kan resultere i, at man lærer at lære af sig selv….

Det har jeg lært igennem rejser verden over og ved at bo i så mange forskellige metropoler og smålandsbyer i bjerge og ved strande i alle verdensdele. 

En uddannelse, jeg føler mig så utrolig taknemmelig for, er den tillid, der til stadighed gør det muligt at genopfinde sig selv påny – uanset om det er med opbakning fra forældre, venner, kunder, legatgivere eller bare mennesker, der tør dele, når man står der midt i ingenting.

Og negative?
– Det er altid svært at søge efter ingenting – folk forstår det ikke. De største ambitioner handler ikke om at blive til noget, men om at blive til alt – en kunstretning uden grænser, der ønsker at omfatte alt, kan være svært at forstå, men når det så bliver puttet i rammer og rammet ind, og der er succes, så er spørgsmålet, hvordan man bliver ved med at kigge ind i det uendelige. Det har været årsagen til, at jeg altid er smuttet, hver gang der virkelig kommer gang i den….Jeg føler nu, at med denne her udstilling er jeg “graduated”, om du vil – jeg føler ikke behov for at smutte længere, og føler mig klar til at høste frugten af utrolig mange års intensiv vocation/uddannelse. 

Slutteligt Tobias – hvornår er noget kunst i din verden?
– Når det får folk i kontakt med “ingenting” indeni… 🙂 Jeg taler altid om transcendens, når det handler om kunst – kom i udvikling fra status quo, frigør dig selv, se igennem forestillingerne indtil den rå følelse, face den, udtryk den, tør den, lev den….nyd det… Og kommuniker det dernæst, så det er forståeligt, for en forholdsvis bred skare, en kort beskrivelse af et sundt kreativt liv, levet. 

Tre hurtige til Tobias Ginsborg:

Hvad byder din sommer på?
– Forhåbentligt en hel masse ingenting, hvor der er plads til bare at følge mit flow og arbejde, når jeg har lyst. Jeg tror aldrig, jeg har haft sådan en sommer i Danmark. Jeg rejser som regel om vinteren, og så er der så meget arbejde om sommeren. I år har jeg arbejdet hele vinteren, og derfor er det tid til at slappe lidt af. Jeg skal som sagt (live) male til store shows på Ibiza og i USA til August. Så skal jeg op til Ida og drikke lidt kaffe og sludre med folk om ingenting, og hvorfor det er kilden til lykke at frigøre tid til ingenting. Vi bygger yogasal og orangeri på gården her til sommer, og så er der Carlsberg med mange sjove kunstnere på programmet, et par smut til Island og planlægge et kæmpeprojekt deroppe med heste og telte og backup biler og maleri og musik og film…ja sådan du ved…..Ingenting 🙂

Må vi se et hverdagsfoto fra din telefon og høre lidt om det?
– Alf, vores Mexicanske Rockstjerne, der rullede sig i malingen ude på Carlsberg… 

Fra telefonen

Hvor og med hvem har du sidst været høj på livet?
– Lige for Tiden er det Niki (Tearlich), der gør mig mest høj – vi finder hele tiden på så mange sjove skøre ideer, som vi glemmer med det samme igen, og bliver helt tomme sammen bagefter. Man kan jo ikke være høj særlig længe uden tillid, så det er nok opbygningen af ro i tilliden, der gør mig mest høj for tiden…

Husk, det foregår i dag, lørdag (og hver lørdag til og med den 24. juni) på Rosmosegaard, Almevej 150 3250 Gilleleje fra 12 til 18.

My Pleasure svinger penslen på Facebook

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk