Home Depeche Olivia Rohde – om Eja fra Instagram, et gin-shot i Paris og umiddelbarhed i billeder

Olivia Rohde – om Eja fra Instagram, et gin-shot i Paris og umiddelbarhed i billeder

by Nicolai Klingenberg

Jeg har ingen idé om, hvor gammel Olivia Rohde er. Jeg tror, hun er væsentligt yngre, end jeg er, men alligevel er der noget voksent i hendes svar – og billeder. Depechen er med andre ord havnet hos en fotograf, som herunder svarer på tiltale. Læs, nyd og bliv inspireret.

Olivia – hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
For tiden sker en masse, både med de personlige projekter og kommercielt. Det er messetid i tøjmodebranchen, så pt fotograferes der en masse kampagner til diverse brands. Jeg har sammen med en stylist lavet en rigtig fed editorial, som (forhåbentlig) snart skal optræde i et magasin. Jeg har lavet et projekt, af lidt mere abstrakt/kunstnerisk karakter, som skal udstilles og sælges i et helt nyt kurator tiltag for kreative upcomings i alle de nordiske lande. Jeg har lavet portrætter til en kunstnergruppe, der hedder Mutual Norm, som havde ferniseringen fredag d.3 juni.

Samtidig har jeg endelig fået en negativscanner, så der går også en del aftener med at få scannet film fra det sidste års tid.

Så der sker heldigvis en masse dejlige ting!

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, som står med ryggen til dine fotos?
– Jeg synes, at mine fotografier rummer et autentisk indblik fra motivet. Det er vigtigt, at man fornemmer ægthed, så det ville jeg nok fremhæve i min beskrivelse.

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– Da jeg gik på Krabbesholm Højskole i 2011, var jeg på linjen, grafisk design. Efterhånden som jeg lavede projekter, fandt jeg layout, komposition og farve mere interessant, hvis det var i samspil med fotografi – det skabte en federe kontekst, synes jeg, og jeg fik heldigvis lov til at dyrke foto med mit grafiske på mit ophold. Jeg tog også et kursus deroppe i analog fotografi og fandt håndværket ekstremt eksperimentelt og smukt.

Lige pludselig åbnede der en hel ny visuel verden, som jeg gerne ville være en del af.

Derfra gik jeg på KBH Film og fotoskole og tog efterfølgende bacheloren Fotografisk Kommunikation.

Et mindeværdigt øjeblik fra en fotooptagelse?
– Sidste år fandt jeg en en pige på Instagram, som slog benene væk under mig. Jeg spurgte, om hun havde lyst til at indgå i et portrætprojekt sammen med sine venner. Eja, som hun hedder, var klar, og jeg mødte hende og hendes venner. Ikke nok med, at jeg blev/er mega glad for billederne, så fik jeg lov til at møde de skønneste personer. Jeg blev helt for- elsket i dem alle sammen, både på grund af deres vilde attitude og stil, men også på grund af deres åbenhed og ydmyghed.

Jeg fik lov til at blive lukket ind i nogle universer, som jeg ikke kender til og opleve teenage-ungdom i aller bedste klasse.

Siden har jeg taget en del billeder af Eja og nogle af de andre, og jeg er slet ikke færdig endnu.

Hvad vil du gerne med dine fotos?
-Jeg tror gerne, jeg vil blande genrerne dokumentar og iscenesat fotografi. Hvis det da overhovedet er muligt, da de jo modsiger hinanden. Symbiosen mellem autencitet og iscenesættelse er til tider ret svær at skabe, men det er nok også derfor, den interesserer mig. Jeg har ikke fotojournalistiske briller på, når jeg forholder mig til et motiv, men samtidig, synes jeg, at det vigtigste er, at motivet udstråler ægthed – ikke for meget kontrol. Jeg vil gerne have, at folk kan fornemme, at jeg har taget bevidste valg med mine billeder, men samtidig skal de også udstråle umiddelbarhed, som er en  undervurderet egenskab i den iscenesatte genre.

Hvornår er kvinder e er din mening smukkest?
– Hmmm, det er svært at definere synes jeg. Jeg synes ofte, at det smukke eksisterer i deltaljerne hos personer. Smukhed går hånd i hånd med unikhed, om det så vises i karakteren eller udstrålingen, eller om de ved det eller ej. Jeg synes, der er virkelig, virkelig mange smukke kvinder, og jeg tror egentlig ikke, at de har en fællesnævner for deres ”smukhed”. At være smuk kan være virkelig mange ting, tror jeg bare jeg vil sige, og det er godt!

Hvad er den største fordel ved at være kvinde og fotografere kvinder?
– Jeg ved ikke om mit køn nødvendigvis hjælper mig til nemmere at fotografere andre kvinder. Man har selvfølelig en slags relation, men det betyder jo ikke, at jeg derfor kan præstere, eller udføre mit arbejde bedre. Jeg tror at mine personlige kompetencer hjælper mig til at kommunikere ”korrekt” i fotografiske sammenhænge, ikke mit køn. Dog tror jeg, at mit køn kan være en fordel med børn. Der er en anden tryghed både fra barnets og forældrenes side.

Skal man være lidt af en lurer for at blive en god fotograf?
– Tja, jeg tror ikke man skal være bange for at observere, men ikke nødvendigvis lurer, det er lidt creepy.
Til gengæld må jeg ærligt indrømme, at jeg stalker en del på Instagram efter interessante mennesker.

Men altså, en SoMe stalker er vel en ”skabs-lurer”.

Og hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Puha! Det tror jeg faktisk ikke jeg kan svare på.

Hvilken kvinde ville du helst fotografere og hvorfor?
– Der er mange seje kvinder derude, men en af de sejeste (og smukkeste) er nok Erykah Badu, hende ville jeg elske at fotografere. Hun har så vild en “vibe” og livsfilosofi . Samtidigt er hun prydet med smykker fra top tå og hendes påklædning er for vild. Hun har en af de smukkeste stemmer i verden – jeg bliver helt star struck bare ved tanken om, at skulle møde og fotografere hende.

Hvad kan man gøre som amatør for lige at peppe sine fotografier op?
– Fotografi er, ligesom mange andre håndværk, ikke noget man bare bliver god til – man skal øve sig. Når man er ny i faget, så handler det jo egentlig om, at finde sin stil – og hvad der tiltaler en.

Derfor skal man bare skyde løs, jeg tror virkelig ikke, der er andet for.

Inspiration er altid fedt at få, da det også kan stimulere en, så køb nogle fotobøger eller magasiner, som virker spændende, og oplev hvor mange seje og dygtige fotografer der er ude i verden, og lad dig hernæst inspirere. Og så tror jeg det er vigtig, at acceptere, at man nok løber ind i en foto-kliché eller to til at starte med, det skal jo prøves.

Hvor kan man se mere til dine fotos?
Oliviarohde.com og på Instagram

Tre hurtige til Olivia Rohde:
Hvad byder din kommende sommer på?
Sommeren bliver rigtig god i år, da jeg skal rejse en masse. Jeg skal til Paris og Nice med familien. Efterfølgende skal jeg til Island med min kæreste, for at opleve den storslåede natur og friske luft. Vi skal på hvalsafari, gå på gletchere, i varmebade og så ellers bare spise lækker mad, mens vi ser på nordlys. Og så slutter jeg sommeren af med en smuttur til Budapest med mine dejlige veninder, og det glæder jeg mig virkelig meget til. Jeg hører det skulle være en undervurderet (billig) by. Udover det er der diverse sommerhusture, og så selvfølgelig også gode gamle København, som er en fornøjelse at cykle rundt i i sommermånederne, her sker jo altid en masse.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det? 
– Fra et undervands-shoot forleden taget med min iPhone.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– I januar var jeg i Paris med min mor, hvor vi spise på restauranten ”La Mangerie” i Marais-kvarteret.
Det var simpelthen så lækkert og virkelig en kulinarisk oplevelse. Betjeningen og indretningen er ret spøjs, på den gode måde. Meget kitchet krims-krams på væggene og vi fik da også serveret et gin-shot med lime, lige da vi kom ind gennem døren (vi bestilte det ikke). Hvis man er til det sydamerikanske køkken med et twist af thai, så skal man bare derhen!

My Pleasure er positiv over tanken om negativer på Facebook

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk