Home Depeche Katrine Møbius om furer i ansigtet, mormors hænder og noget lidt flipperen

Katrine Møbius om furer i ansigtet, mormors hænder og noget lidt flipperen

by Nicolai Klingenberg

Jeg bliver noget så inspireret, når jeg læser interviews med fotografer – og jeg kan næsten ikke vente med at se de fotografier, som de har sendt med til de spørgsmål, jeg har sendt dem. Denne gang er depechen havnet hos Katrine Møbius. Hun svarer og viser fotos her. Nyd begge dele.

Katrine – hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
– Jeg roder altid med en masse forskellige ting, men helt for nyligt har jeg skudt en musikvideo sammen med nogle virkelig seje damer for en musiker, der hedder VERA.

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, som står med ryggen til dine fotos?
– Uh ha, den er svær. Jeg er ikke så god til at beskrive det, jeg laver, men hvis jeg nu skal, så fotograferer jeg mest stemninger, atmosfærer og mennesker jeg holder af – og hverdagslige situationer. Jeg kan bedst lide at skyde analogt, fordi processen er så spændende, og så er det ofte svært at aflæse, hvor mine billeder er taget henne.

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– Den første erindring, jeg har, hvor jeg virkelig kunne mærke, at jeg følte mig hjemme bag kameraet, var engang, jeg var i Zoologisk Have med min mor og søster. Jeg fik lov til at låne min mors kæmpe klods af et analogkamera og skød en hel film. Jeg fandt faktisk billederne for nyligt. De var sgu ikke så gode, men følelsen kan jeg stadig huske. Jeg har altid vist, at jeg var meget visuelt tænkende, men det er først i mit voksne liv, at jeg sådan for alvor beskæftiger mig med at fotografere og bruger det som en levevej.

Et mindeværdigt øjeblik fra en fotooptagelse?
– Det er ikke fra et shoot, men derimod et billede af min mormors hænder, som jeg desværre ikke kan holde i hånden mere. Jeg tog det kort tid før hun døde sidste sommer, og det billede kigger jeg ofte på.

Hvad vil du gerne med dine fotos?
– Jeg vil bare gerne dele dem, sende dem ud i verden og give folk, der ser dem, en masse associationer og stemninger. Mest af alt fotograferer jeg for min egen skyld, fordi jeg holder helt vildt meget af hele processen.Hvornår er kvinder efter din mening smukkest?
– Det er lidt flipperen, men jeg synes, alle mennesker er ret smukke. Jeg kan godt lide det skæve i mennesker. Det synes jeg, der er noget vildt smukt i at være.

Hvad er den største fordel ved at være kvinde og fotografere kvinder?
– Jeg synes ikke, der er nogle fordele. For mig handler det mere om at være god til at komme derind, hvor masken forsvinder. Når det sker, så føler jeg virkelig, jeg har gjort det godt.

Skal man være lidt af en lurer for at blive en god fotograf?
– Jeg synes ikke man skal være en lurer, men derimod en betragter. Og så skal man være modig og ret ydmyg – særligt hvis man gerne vil fotografere mennesker. Der er ikke noget værre end fotografer, der har kilometer lange objektiver med kæmpe zoom, fordi de ikke tør at komme tæt på.Og hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Det er det, når man kan mærke nærværet. Og hvis jeg tænker, at jeg godt selv gad at have taget billedet.
Hvilken kvinde ville du helst fotografere og hvorfor?
– Nu har jeg tænkt over det et stykke tid… Jeg ved det faktisk ikke.

Hvad kan man gøre som amatør for lige at peppe sine fotografier op?
– Man skal prøve at kigge lidt mere over det hele. Der er mange fede ting ude i verden… Når man begynder at gøre det, så tror jeg, at ens perspektiv og syn ændrer sig – og dermed også de billeder, man tager.

Hvor kan man se mere til dine fotos?
– Det kan man på Katrinemoebius.com og på Instaweb’en her

Tre hurtige til Katrine Møbius:

Hvad byder din kommende sommer på?

– Jeg skal på roadtrip sammen med min kæreste i vores Toyota Hilux 93’. Vi regner med at køre ned gennem Europa og måske lande i Italien et sted.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det?
– Det er et billede af min far fra sidste sommer på en kanalrundfart i Københavns kanaler. Min far er et af de mennesker, jeg fotograferer allermest. Det betyder meget for mig at skabe det nærvær mellem os, og så har han de der markante furer i ansigtet, som viser, at han virkelig har levet livet.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Det gjorde jeg for nyligt på Lynetten ude på Refshaleøen med nogle af de allerbedste mennesker i mit liv.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk