Home Medier med mere Københavnske Istidende – om skønlitteratur, glemt oksekød, erfaring og perception

Københavnske Istidende – om skønlitteratur, glemt oksekød, erfaring og perception

by Nicolai Klingenberg

Jeg husker ikke helt, hvor jeg faldt over Københavnske Istidende, og selvom jeg ikke har set en fysisk udgave af tidsskriftet, så er det på min liste over snarlige gøremål. Nå. Jeg er tilhænger af skæve tiltag, og således forestiller jeg mig, at Istidende er. Jeg spurgte holdet bag – og de svarede. Læs det hele her.

Et flot hold

I står bag Københavnske Istidende. Hvad er det for et medie? 
– Det er en avis, der mimer dagbladets faste formater. Der er altså genkendelige sektioner som sporten, vejret, finans film, rejser og så videre. I stedet for journalistisk, er avisen udelukkende udgjort at skønlitteratur og kunstbidrag.

Hvor og hvornår opstod idéen?
– Engang i 2014 til forlagets årsfest hvor vi kørte segway og spiste en god 13-retters på det nu lukkede Hanzo ved søerne. Idéen til avisformatet og dagbladspastichen tog langsomt fart, da vi først valgte at trykke på avispapir og efterfølgende modtog en litterær vejrudsigt fra forfatter og kunstner Jonas Georg Christensen. Så rullede det ligsom videre derfra.
Og hvem står bag?
– Det gør vi. Det københavnske forlag Cris & Guldmann, og vi består af Marco Guldmann Nielson, Christoffer Winther Bjerregaard, Aske Tolsgaard og Frederik Kirkeskov. På vores seneste nummer havde vi en gæsteredaktør med inde over avisen, Mette Kierstein.

Hvide sokker

Hvordan er det gået jer hidtil? 
– Rigtig godt, tak ! Vi har udgivet fire numre af Københavnske Istidende, og sideløbende kører vi vores litt-serie ’Jorden søjler’ og selvstændige bøger, såsom ’Tropisk Blod’ af Kristoffer Vhre Knattrup og ’Hvis en anden’ Sigurd Buch Kristensen.

Hvad er jeres mål egentlig med jeres udgivelser?
– At få flest mulige mennesker til at læse dem og få lyst til at læse mere og måske endda tænke: mmh, at læse litteratur er my pleasure! Og kunst!

Kigger man forbi jeres hjemmeside, vil man erfare, at I kun udgiver Istidende…? (red: Her skulle have stået “ikke kun”, men det gik tjept under udfærdigelsen af spørgsmålene. Jeg undlod efterfølgende at rette, da svaret herunder ellers ikke gav mening.)
– Vil man virkelig erfare det? Jeg tror næsten man vil erfare nogle andre ting faktisk! Men erfaring og perception er også vildt subjektive størrelser! Sigurd Buch Kristensens bog er faktisk også lige kommet derind, og Kristoffer Vhre Knattrups kommer lige om lidt i genoptryk.

Såfremt man kunne tænke sig at bidrage, hvad kræver det så?
– God litteratur! Og meget gerne god litteratur som på den ene eller anden måde forholder sig til vores sektioner eller bidrag som opfinder nye geniale sektioner vi bør have med! Og så god kunst, der kan trykkes på et avisopslag!

Udgivelses tam-tam på Apollo Bar

Hvad kan vi forvente at se fremadrettet fra jeres forlag?
– En masse gode bøger, en masse aviser og en masser fede fester

Må vi se en tekstpassage fra seneste Københavnske Istidende udgivelse, som har fascineret jer?
– Denne tekst af Jakob Schweppenhäuser, sportens mester!

Hvordan får man fingre i jeres tryksager?
– På forlagets hjemmeside Crisguldmann.dk kan man se, hvor de forhandles! Og faktisk også bestille. Ellers til vores fede releasefester og alle de gode bogarrangementer vi deltager i, som fx Boghandel Skifter og Lille Bogdag

Slutteligt hvad bør enhver mand M/K vide om det trykte medie anno 2017?
– Books is money

Is? Are? Læs. Lær.

Tre hurtige til redaktionen:

Hvad byder jeres sommer på?
– Vi har et lille forlagshus i Toscana, hvor redaktørerne og deres familier tager et par ugers ferie hver sommer. Aske skal også i Fårup Sommerland.

Må vi se et hverdagsfoto fra en af jeres telefoner og høre lidt om det? 
– Jeg har et billede af en pakke hakket oksekød, som min svigerfar glemte på bagsædet af min bil og efterfølgende fik rigtig meget skæld ud over at have mistet. Fandt den først 2 uger efter han mistede den.

Fra ringeapparatet

Hvor og med hvem har I sidst spist et mægtigt måltid mad?
– Ja, der var fx rigtig lækker mad til vores seneste release på Apollo Bar og Kantine!

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk