Home Ure Rolex GMT Master fra 1973 – et vaskeægte hip-hop ur

Rolex GMT Master fra 1973 – et vaskeægte hip-hop ur

by Nicolai Klingenberg

Beats ‘n’ stuff – Rolex GMT Master ref. 1675

Spænd sikkerhedsselen, og gør dig klar til en rejse bagud i tiden. Vi skal nemlig tilbage til 1973, hvor en mand trådte ind hos urhandler Povl Klarlund på Vesterbrogade 6D. Da han trådte ud af forretningen, havde han et nyt ur med sig – et Rolex GMT Master reference 1675 for at være helt nøjagtig.

Rolex GMT Master 1675

Rolex GMT Master – sikke en skønhed

Men hvor kommer hip-hoppen ind i billedet? Det skal jeg sige dig. Det var nemlig den 11. august 1973, at DJ Kool Herc fik tilskrevet sig den ære, at etablere hip hop som musikgenre. Det fortæller Wikipedia, og det var i øvrigt i New York, at det faktum blev en realitet. Købsdagen for uret? Den 11. august. Hvad siger du så!

Rolex Gmt Master 1675

11. august 1973

Nå. Det var i øvrigt selv samme år, at Henry Kissinger snuppede Nobels fredspris, og Kim Larsen kunne opleves for første “alene” med sit album Værsgo. Selv tak.

I april måned samme år blev det første opkald fra en mobiltelefon foretaget – apparaturet vejede 1,1 kilogram. Manden, der ringede op, var Motorolamanden Marty Cooper, og hele seancen blev genskabt for omkring et årti siden, som du kan se herunder.

Manden med sin DynaTAC
Foto: Rico Shen / Best DSC!

Er du begejstret for heste? Så ved du sikkert, at Little Pumpkin kom til verden den 15. april. To år efter hans fødsels havde han sneget sig op på en vægt på 9 kilo og en højde på 35,5 centimeter. Men nok om ham. Det var nemlig den 1. april, at både 1-øren og 2-øren blev udfaset af det danske møntsystem.

Rolex gmt master

Rundt om håndleddet

Roger Moore var samtidig at finde på det hvide lærred i rollen som James Bond, da “Live and let die” fik premiere. I den film bar 007 et Rolex Submariner, og det fejrer vi med en flot video herunder.

Omend jeg ikke fik fingre i det ur, der er at finde i denne artikel, så må jeg tilstå, at jeg fint kunne se mig selv med vintage-apparatet på mit håndled. En klædelig omgang “Pepsi”, som modellen også er kendt som, grundet den blå og røde farve.

rolex ur

I kassen

På sin vis var 1973 også fredens år – i hvert fald hvis man fulgte med i Vietnamkrigen, for den 29. marts forlader den sidste amerikanske soldat Vietnam. Jeg har ladet mig fortælle, at en del amerikanske soldater byttede deres ure for ting og sager, inden de tog hjem, hvorfor nogle gennem tiden har fundet fantastisk vintage-modeller fra Rolex, når de har besøgt Vietnam.

rolex gmt master pepsi

Klokke og papirer

1973 var også året, hvor den danske skuespiller Jakob Cedergren blev født, og selvom året har meget mere at byde på – godt såvel som skidt – så holder jeg for nu.

Rolex GMT Master 1675 Pepsi

Og et sidste skud

Har du mod på flere ur-artikler, kan du besøge ur-kategorien her

F A C E B O O K

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.