Home Ure En tidsrejse med et 55 år gammelt guld ur fra Jaeger-LeCoultre E.386

En tidsrejse med et 55 år gammelt guld ur fra Jaeger-LeCoultre E.386

by Nicolai Klingenberg

På tidsrejse til Birkerød med Jaeger-LeCoultre E.386

I denne historie er vi havnet i 1963. Destinationen er Birkerød, hvor sølvsmed Ove Wend sælger et ur af 18 karat guld. Hvem køberen er, ved jeg ikke, men jeg har opsnappet lidt løjer om uret og året. Om dette ur – et Jaeger-LeCoultre E.386 – handler skrivelsen her.

Jaeger-LeCoultre E.386

Her har vi dagens – og datidens – ur…

Det er sommer og nærmere bestemt den 4. juni 1963. På selv samme dag sker der ting og sager i Amerika, for præsident John F. Kennedy underskiver et dokument, der giver “the Secretary of the Treasury” lov til at udstede en række særlige sølvcertifikater. Der er med andre ord sølv på dagens agenda i Amerika, mens en dansk sølvsmed sælger guld.

Jaeger-LeCoultre

Birkerød, juni 1963

Uret er dog ikke fra fra 1963, men produceret i 1961, hvorfor vor sølvsmed i Birkerød angiveligt har haft uret liggende en rum tid på hylden. Om der har været tale om en rabat, kan jeg kun gisne om.

Til gengæld er det et faktum, at den australske dykker Max Cramer bliver den første person, der dykker ned til vraget af det hollandske skib Batavia, som sank helt tilbage i 1629.

Lommeskud

President Kennedy har travlt det år, og det er endda i selv måned, at John tager til Berlin, hvor han ytrer en ganske legendarisk sætning. De fire ord – samt introen hertil – kan du høre herunder. Det er desværre selv samme år, at John F. Kennedy bliver dræbt, og dermed er endnu uopklaret mord en trist realitet selv den dag i dag.

Nå. Uret er af 18 karat guld, skiven er både simpel, lys og elegant – du får tre visere og timemarkeringer. That’s it. Datoen måtte ejeren af det nye ur selv holde styr på, men til gengæld skulle vedkommende ikke tænke på at trække uret op, da det har mekanisk urværk med automatisk optræk.

vintageur

På bordet…

Et par måneder forinden – i det tidlige forår – udgiver The Beatles deres første studiealbum, som går under navnet “Please Please Me”. De britiske gutter med raffi coiffure formår ganske hurtigt at stable en succes en og tung skare af følgende fruentimmer på banen. Det fejrer vi med en liveoptræden med nummeret “Please Please Me”.

Ah ja. Så fik vi rystet støvletterne med plushæl, for blot at springe videre til lænken. Den er ligeledes af 18 karat guld og på denne sidder et originalt Jaeger-LeCoultre spænde, som – ganske passende – også er af 18 karat guld.

Hvis du måtte være nysgerrig på selv urets reference, lyder denne i følge Jaeger-LeCoultre E.386.

Jaeger-LeCoultre E.386

Det komplette “kit”

Jaeger-LeCoultre archive

Jaeger-LeCoultre siger det selv…

Måtte du have en væsentlig videoen om radioprogrammer, vil du sikkert nikke genkendende til det faktum, at år 1963 var året, hvor Danmarks Radio for første gange begyndte at sende under endnu et navn: Program 3. Således kom vi omkring stort såvel som småt.

Jaeger-LeCoultre gold

Lænke – og spænde…

Vil du læse flere ur-artikler på My-Pleasure.dk, så er det her, det sker

Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk