Home Ure Frederik Plum har fundet syv fantastiske ure fra Dr. Crott Auktioner

Frederik Plum har fundet syv fantastiske ure fra Dr. Crott Auktioner

by Nicolai Klingenberg

November-auktion hos Dr. Crott Auktioner

Gode initiativer – og auktioner – skal gerne have omtale. Førstnævnte kommer fra Frederik Plum, som var så venlig at skrive til mig – han havde nogle fine idéer til ditto artikler, som han gerne ville prøve kræfter med at skrive. Den slags bakker jeg op om – derfor skal der lyde et flot tak til Frederik for den ditto artikel. Herfra er ordene hans… Urene? De kan til gengæld blive dine…

Dr. Crott Auktioner

Her har du de herlige ure, Frederik har fundet frem fra den kommende auktion…

Phillips, Sotheby’s, Christies. Tre af de største (og vigtigste) auktionshuse, når det gælder vintageure. Det er igennem auktionshuse som disse, at Paul Newmans Rolex Daytona, Henry Graves Supercomplication, Eric Claptons Patek Philippe 2499 i platin og utallige andre historisk vigtige ure er blevet solgt til samlere og andet godtfolk.

Dr. Crott Auktioner

Ref. 2499 tidligere ejet af Eric Clapton. Solgt i 2012 hos Christies for mere end $3.500.000. Foto: Christies.com

Men der findes andre, mindre kendte, auktionshuse rundt om i verden, som også tilbyder fabelagtige ure. Ét af disse er Auktionen Dr. Crott fra Mannheim i det sydvestlige Tyskland. Hos Dr. Crott kan man finde ure fra de kendte brands, men også mere specielle, sjældne ure – både armbåndsure, såvel som lommeure. Derudover, har auktionshuset et ret så stort fokus, på tyske urfirmaer – især A. Lange & Söhne.

Den 10. november afholder Dr. Crott en stor auktion i Frankfurt. I den anledning, har jeg udset mig syv ure – i to forskellige prislejer – som jeg synes er ekstra interessante og indenfor noget, der minder om økonomisk rækkevidde. Jeg håber, at jeg derved kan inspirere dig til enten at finde lige netop det ur, som du bare ikke kan undvære eller til at grave dybere i historiebøgerne for at tilegne dig mere viden om disse tikkende tingester.

Vurdering 0 – 5.000 €

I dette prisleje, er der hos de føromtalte større auktionshuse, ikke ret meget at komme efter. Der er der derimod hos Dr. Crott. Her har jeg fundet fire ure, som jeg personligt ville elske at gå med, eller at eje.

Gallet & Co. MultiChron Yachting
Sjove farver, kronograf og en god, dog lidt lille størrelse. Ifølge Dr. Crott, har dette ur været gemt væk i 50 år og har derfor ikke været brugt. 
Uret er, som skrevet, udstyret med en stopursfunktion – det særlige ved denne er, at den er lavet specielt til regattaer. Kronografskiven er derfor opdelt i tal og felter, som passer til de nedtællinger, man foretager sig i forbindelse med sportssejlads. 
Uret måler 35 mm, men har tilpas lange horn til, at man sagtens ville kunne bære det i dag, uden at det ser komisk ud. Man bør huske på, at 32-33 mm dengang var standarden for et armbåndsur.
Det estimerede hammerslag på uret er €1.400 – 2.500

Tid til.. Kronograf

Byd på uret her

Omega Speedmaster Apollo XI 1969-1994
Omega Speedmaster er en så velkendt klassiker, at den ikke behøver nogen introduktion. Grunden til, at jeg har valgt dette ur er, at det er blevet produceret samme år, som jeg selv blev født. Af en eller anden grund, bliver ursamlere ofte ekstra tiltrukket af ure, som er produceret i deres fødeår. Det gør jeg også. 
Derudover er netop denne model (ref.nr. ST145.0062) limiteret til 2.500 eksemplarer. 

Estimeret hammerslag på dette ikon er €1.700 – 3.000

Dr. Crott Auktioner

En sand klassiker

Byd på uret her

Urban Jürgensen lommeur
Efter Urban Jürgensen i 2015 blev købt tilbage til Danmark af fem velhavere (heriblandt Lars Seier), har deres ure været på mange danskeres læber, så at sige. Derfor er det også sjovt, at grave sig ned i historien og komme til at lære mere om deres traditioner, gøren og laden. Dr. Crott tilbyder det afbildede lommeur, som er udført i 18k guld. Uret blev produceret omkring år 1824, hvilket betyder, at uret trækkes op via en separat nøgle. Først i 1841 opfandt urfirmaet Patek Philippe det ”nøgleløse optræk”. 

Som om det ikke var nok, er uret udstyret med repetition à quarts – kvarterrepetition. Uret kan altså både fortælle dets ejer (og andre interesserede) klokken visuelt og auditivt. Repetitionen er dog begrænset til 15-minutters intervaller. At have muligheden for at høre hvad klokken er, var især brugbart før man havde elektrisk belysning. Vågnede man om natten, kunne man, uden brug af olielamper eller stearinlys, aktivere sit urs repetitionsmekanisme og derved få oplyst tiden. I dag er det mindre brugbart, men mindst ligeså fantastisk. 

Estimat: €2.500 – 5.000

Dr. Crott Auktioner

Lige i lommen – eller vestens lomme

Byd på uret her

A. Lange & Söhne Fliegeruhr 
Jeg ville aldrig kunne gå med dette ur. Dermed ikke sagt, at jeg ikke har lyst til at eje det. Det er et ur med så meget historie tilknyttet, at det næsten gør ondt. Uret måler 55mm (!!!) og blev lavet omkring år 1940 med ét formål: At assistere tyske piloter fra die Deutsche Luftwaffe med at vise klokken, så de kunne bekymre sig om den store krig. Grunden til at uret er så stort er, at det blev lavet til at sidde uden på piloternes jakkeærmer. 

Med til uret følger et Armbandkompass som ligeledes monteres uden på tøjet. Uret og kompasset er sammenlagt estimeret til at skulle kunne indbringe mellem €4.000 – 6.000.

Dr. Crott Auktioner

XL…

Byd på uret her

Vurdering: €5.000 – 20.000

A. Lange & Söhne Lange 1
Da A. Lange & Söhne genopstod i 1994 med Walter Lange og Günther Blümlein i spidsen, lancerede firmaet fire nye ure – et af disse var Lange 1. Til forskel fra de andre tre, nemlig Saxonia, Arkade og Tourbillion Pour le Mérite, har der nærmest ikke været ændret på designet af Lange 1. Dette bør tages som et signal om, at designet holder – og altid har gjort det. Lange 1 er for A. Lange & Söhne, hvad Submarineren er for Rolex – nærmest et symbol på hele brandet. I denne auktion tilbydes uret i platin. Uret er fra 1999 og akkompagneres af såvel boks som papirer. I uret sidder det håndoptrukne kaliber L901.0, og uret måler 38,5 mm. Dr. Crott estimerer urets værdi til mellem €12-18.000, hvilket jeg mener er i den billige ende, urets stand taget i betragtning.

Dr. Crott Auktioner

En sand 1’er

Byd på uret her

Heuer Autavia 2446C – Abercrombie & Fitch
Er man til vintage kronografure og motorløb, er man helt sikkert bekendt med Heuer. Denne model er i sig selv fantastisk: Uret har en meget moderne størrelse (40 mm), omvendt pandaskive, stopursfunktion og en god portion patina. Det specielle ved netop dette ur er:
1) at Abercrombie & Fitch, som i sin tid solgte Heuers ure, har fået skrevet deres navn på skiven. Dette ses af og til på Heuer ure, men det hører til sjældenhederne.
2) Uret er blevet båret af den amerikanske, dog ret ukendte, skuespiller Ted Yardley. Dette er altså et ur med en historie – uret er altså, som amerikanerne ville kalde det, et ”conversation piece”. 

Uret er fra 1969 og blev kun produceret i tre år (1968-71). Uret er estimeret til €6.500-12.000.

Dr. Crott Auktioner

Abercromie – og helt uden duft

Byd på uret her

Breguet lommeur
Få urmagere i historien, har haft så stor betydning på de næste generationers arbejde som Abraham Louis Breguet. A. L. Breguet blev født i Neuchatel i 1747 og startede i 1775 med at producere lommeure under eget navn. Før han grundlagde sit eget ”mærke”, blev Breguet oplært af to andre historisk meget vigtige urmagere, nemlig F. Berthoud og J.A. Lépine. Breguet er blandt andet kendt for at producere ure til Marie-Antoinette og for at opfinde tourbillionen (fransk for hvirvelvind).
Hvis man er interesseret i teknikken bag disse skønne ure, kan man få utroligt meget for sine penge, hvis man vælger at købe et lommeur i stedet for et armbåndsur. Dette ur har både en minutrepetitionsfunktion – hvilken fortæller timer, kvarterer og minutter med to toner, der afspilles på tre forskellige måder – og en stopursfunktion. Derudover har uret emaljeskive, er produceret i 18k guld og måler 55 mm. Dette ur er fra omkring år 1900 og med uret følger et arkivudtræk samt den originale æske. Urets værdi estimeres til at være €8.000-20.000.

Dr. Crott Auktioner

18 karat og finmekanik

Byd på uret her

Rundt om forfatteren – Frederik Plum

Jeg hedder Frederik Plum, er 23 år og bor på Frederiksberg. Jeg er netop påbegyndt en kandidatuddannelse på Handelshøjskolen med fokus på forretning, kultur og sprog.

Jeg blev introduceret til urenes verden da jeg, som 13 årig blev konfirmeret. Her fik jeg min et lommeur foræret af min morfar. Det havde han fået af sin far, men da han aldrig brugte det, syntes han ligeså godt, at det kunne gives videre til den næste generation. Uret går endnu, og jeg åbner det af og til, for at se det forholdsvis simple, men samtidig meget betagende, værk.

Først omkring fire år senere, da jeg var 17 år, købte jeg mit første “rigtige” ur. Det var et Rolex Day-Date på læderrem fra 1977. 
Siden da har jeg både købt og solgt utallige ure. Især vintage Rolex og Omega vakte (og vækker stadig) min interesse, dels grundet deres design og forskellige typer patina,  dels grundet deres historier. I de sidste par år, er jeg blevet mere interesseret i teknikken bag disse små maskiner og mindre i hvor sjældent et givet ur er. Selvfølgelig  er det fantastisk at se og prøve en 6263 Big Red Daytona. Men eksempelvis at se et smukt udført og dekoreret værk, som i et A. Lange & Söhne Datograph, synes jeg mindst ligeså fantastisk.

Jeg holder meget af at følge med i de tekniske fremskridt, der gøres indenfor branchen, men jeg holder ligeså meget af at følge med i 
auktioner af sjældne (ældre) ure. Mit interessefelt spænder altså forholdsvis bredt.
Der er flere ure på My-Pleasure.dk her

Her er Facebook

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk