Home Rejser Louisiana-Månen tur retur – jeg var til kunst- og rumudstilling i Humlebæk

Louisiana-Månen tur retur – jeg var til kunst- og rumudstilling i Humlebæk

by Nicolai Klingenberg

Louisiana har hevet Månen ned til Humlebæk

Jeg fik engang på puklen for at have kaldt månen for en planet. Jeg er nu heller ikke astro-uddannet, men det er efter sigende basal viden. Derfor vil jeg gøre mit ypperste for, at fejlen ikke gentager sig. Men hvad er det med den måne? Den har jo været kendt i årtusinder, og den er langt fra den eneste i vores solsystem: Der er nemlig spottet over 160 måner i vores “nærhed”. Kloden har dog kun én måne, og den har man som fokus på Louisiana netop nu. Og jeg var forbi (Louisiana).

louisiana månen

Det er her, der hele begynder…

Jeg læste et eller andet sted, at man mener, at jordens måne kan have været afgørende for, at der i det hele taget kunne opstå og eksistere, så i bund og grund skylder vi – angiveligt – den store klump en del. Jeg har – lige så længe jeg kan huske – haft for vane at kigge på månen, når den viser sig som halv, hel, lavthængende eller sågar rød. Og det er jeg ikke den eneste, der har.

louisiana

Så er vi på vej…

Jeg husker, at min far engang fortalte mig som ganske lille, at selvom det så ud som om, man kunne stå på et tag og røre månen, så var det ikke muligt. Den slags med synsfordrejninger var ikke basal viden for en fire-årig, men udtalelsen satte sig. Og jeg slap for en tur på et tag.

På Louisiana har man hamstret kunst til udstilling fra nær og fjern, og du finder værker, som danske C.W. Eckersberg har malet for over 150 år siden, men også det italienske månekort, som Galileo begik for over 400 år siden.

louisiana månen

C.W. Eckersberg øverst med “Måneskinsbillede” og J.C. Dahl med “Bugten ved Napoli”. Begge malerier er fra 1821

louisiana månen

Vor måne

Bliver det for historisk? Eller gammeldags? Slet ikke. Du kan nemlig også se en vaske ægte månedragt (replika, men hvad pokker), som Neil Armstrong havde på ved den første månelanding i 1969. Jeg skulle hilse at sige, at den mondering nemt får en flyverdragt til at blegne. Dragten er designet til at kunne tåle et temperaturspænd, som strækker sig fra minus 173 til plus 127 grader celcius…

louisiana månen

Beta-cloth – således blev rumtøjet døbt

Udstillingen er en oplevelse for alle sanser. Du kan kaste dig i lag med virtual reality (der var en times ventetid, da vi var forbi, så vi lod andre tage ventetjansen), men der er også skabt finurlige dronefilm, som kører på tre kæmpe skærme, der dækker dit synsfelt i omtrent 180 grader. Det kunne få både store og små til at sidde stille for en stund.

louisiana månen

Så er der rum-bio. Fiks video-installation.

Min kone og jeg havde taget vores søn med til udstillingen. Han er to et halvt. Det kan give nogle udfordringer, men hele besøget forløb aldeles glimrende. Der er ingen emsige kustoder, der tysser eller kigger skævt, og der er sågar indrettet et værksted for de mindste, hvor der kan rumsteres med Lego, raketbyggeri og andet finurligt.

louisiana månen

De små rum…sterer

Hvis du titter forbi udstillingen i snarlig tid, så snyd ikke dig selv for udendørsområdet. Her er ikke blot en skøn udsigt med vindpust med røde kinder til følge, men også en planet-installation med hertilhørende måne (antager jeg). Kæmpemæssige “kugler” af marmor er flyttet ind på græsarealet, og selvom du ikke må røre ved kreationerne, så er det aldeles fascinerende at spadsere rundt om de store installationer.

louisiana

Sublim udsigt

Marmor planeter. Ikke røre (ret meget)!

På Niels Bohr Instituttet læse jeg desuden følgende:

Måner, det er større sten og planetlignenede masser, som kredser omkring en planet. Jorden har som bekendt en, månen (eller også ofte satellit), som er stor i forhold til mange andre, diameter 3476 km eller ca. ¼ af jordens. Den gør jordens omdrejningsakse stabil, og kan godt være en komponent i, at der opstod liv her på jorden.

louisiana månen

Det er her udstillingen begynder…

louisiana månen

Flotte fotografier fra en rumvandring

Måtte månen og den hertilhørende udstilling have din interesse, kan den opleves frem til og med den 21. januar 2019. Du kan se flere informationer hos Louisiana her

louisiana månen

En del af universet. Det er lidt en teaser for, hvad der er der ude – og deroppe (på Louisiana)


Kan du lide at rejse, så er der mere rejseri på My-Pleasure.dk her

Her findes Facebook

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk