Sponseret indhold / affiliate link. Du tænker måske, at det er en skrøne, at man kan sove sig til et sundere og bedre liv, men der er faktisk noget om snakken. Din søvn har i hvert fald enorm betydning for dit energiniveau og livskvalitet. Alene af den grund bør du prioritere din nattesøvn højt.
Ingen ønsker at døje med diverse søvnproblemer, men faktum er, at de fleste problemer med relation til søvnen er selvforskyldte. Dette vil vi komme nærmere ind på i denne guide, hvor vi giver dig en masse gode tips til at arbejde med søvnbesvær. Der er nemlig mulighed for at komme de fleste problemer til livs med den rette strategi. I dag jagter vi den gode nattesøvn.
Indledningsvis skal vi pointere, at det er meget individuelt, hvor meget søvn man har brug for. De fleste har brug for at sove mellem 6 og 8 timer, men der findes også mennesker, som har et endnu større søvnbehov. Hvor mange timers søvn man har brug for afhænger af både alder, helbred, aktivitetsniveau og en række andre faktorer. Opsummeret; der er forskel på folk. Det er alt andet lige vigtigt, at du kender dit individuelle søvnbehov.
Dine søvnproblemer er muligvis selvforskyldte
Der kan være mange grunde til, at man ikke sover godt om natten. Det kan skyldes, at man har en kronisk smertelidelse, som af gode grunde forstyrrer ens søvn, men det kan også skyldes, at man drikker for meget kaffe inden sengetid.
Faktum er, at langt de fleste, men ikke alle, søvnproblemer er selvforskyldte på den ene eller anden måde. At du muligvis selv er skyld i dine søvnproblemer er dog ikke ensbetydende med, at du skal acceptere, at du sover dårligt om natten. Du bør derimod handle på det. Selvforskyldte søvnproblemer er typisk de letteste at løse, idet det som regel blot kræver, at du skiller dig af med dine dårlige vaner.
Det vigtigste er, at du finder ud af, hvorfor du sover dårligt om natten. Svaret er desværre ikke altid så indlysende. Der er nemlig ofte mere end én god grund til, at man døjer med søvnproblemer. Din læge kan formentlig hjælpe dig med at belyse årsagerne, hvis du ikke selv er i stand til det.
Din seng (og madras) kan være synderen
En afgørende faktor for en god nats søvn er sengen – og alt det der følger med en seng. I princippet er det vigtigere at stille skarpt på madrassen end sengen. Det er nemlig madrassen, som afgør, hvordan du ligger og dermed sover. Vågner du ofte med spændinger og ømhed, så skyldes det med al sandsynlighed, at du har valgt den forkerte madras. Dette løses heldigvis let – ved at købe en ny og mere ergonomisk madras. For at finde den bedste madras er du nødt til at tage højde for din vægt og personlige præferencer.
Da der findes mange forskellige madrastyper, er det klogt at starte ud med at beslutte sig for, hvilken man vil gå efter. Skal det være en boksmadras, springmadras eller skummadras? Der er fordele og ulemper ved alle tre typer. Dette kan din sengeforhandler fortælle dig alt om. En boksmadras bliver normalt fremhævet som det sikre valg, men der findes som sagt også andre fine alternativer. Valg af madras er på mange måder en smagssag.
De fleste forbrugere på jagt efter en madras tænker, at de bare skal købe en blød en af slagsen. Det virker da også meget fornuftigt, hvis ikke det forholdt sig sådan, at en blød madras i princippet kan give ondt i ryggen. Omvendt må sengen heller ikke være for hård.
Det bedste du kan gøre er at vælge en madras, som automatisk tilpasser sig din krop. Du bliver i denne artikel præsenteret for flere forskellige metoder til at tjekke, om du har valgt den rette madras. Dette forudsætter dog, at du prøver madrassen inden køb. Her bliver du altså en smule udfordret, hvis du er vant til at handle madrasser på nettet.
Politiken.dk giver dig her en række gode råd til at vælge den perfekte seng, hvis du er på bar bund. Der udbydes efterhånden så mange forskellige senge, at det er umuligt at vælge. Derfor kan og bør man søge professionel hjælp. Tag med fordel din kiropraktor med på råd, når der skal investeres i ny seng.
En ny hovedpude kan også gøre underværker
Din seng og madras har stor indflydelse på din søvnkvalitet, jovist, men hvad med hovedpuden? Den bør naturligvis også være ergonomisk, hvis du skal kunne falde i søvn og sove trygt og godt indtil næste morgen.
Man behøver ikke at have prøvet ret mange hovedpuder for at vide, at der er forskel på kvaliteten af disse. Ligeledes er der forskel på prisen – pris og kvalitet hænger jo typisk sammen. En god hovedpude er en god investering, idet du i princippet investerer i din søvnkvalitet og dit helbred. Derfor bør du ikke holde dig tilbage med at bruge lidt penge på den rette hovedpude, hvis du med denne investering kan gå en fremtid med færre eller ingen søvnproblemer i vente. Det er trods alt målet.
En hovedpude skal give maksimal støtte til både hoved og nakke. For at indfri det ønske er det alfa og omega, at den hverken er for høj eller lav. Den bør endvidere byde på fleksibelt fyld, så puden automatisk tilpasser sig dit hoved, uanset om du ligger på siden eller ryggen. Det skal jo gerne være sådan, at du ligger godt, hvad enten du ligger på den ene eller anden måde. Flere undersøgelser har vist, at vi generelt bruger for høje hovedpuder, hvilket er kritisk, idet det sætter et øget tryk på nogle bruskskiver og desuden giver nakken et knæk frem.
Opsummeret er det sund fornuft at undersøge og overveje, om det ikke er på tide at købe en ny hovedpude. Denne investering vil formentlig give et godt afkast – i form af en bedre nattesøvn.
Sov bedre om natten med disse råd
Internettet bugner i øjeblikket med mere eller mindre gode tips til at sikre sig en bedre nattesøvn. En stor del af disse tips vedrører brug af medicin og andre hjælpemidler. Det er for eksempel meget udbredt at indtage sovemedicin blandt især unge og voksne. Man bør dog ikke eksperimentere med sovemedicin, medmindre man har prøvet alt andet uden held. Man skal under alle omstændigheder en tur forbi lægen.
Det er et faktum, at man sagtens kan slippe af med sine søvnproblemer uden at fylde sig med sovepiller. Med en håndfuld ufarlige tiltag vil du kunne skabe en bedre hverdag med mere overskud, mindre irritation, bedre humør og øget koncentrationsevne. Alt dette kan man nemlig sikre sig gennem en bedre søvn.
- Skær ned på kaffen og energidrikken – Tandlægen vil helt sikkert anbefale dig at holde dig helt fra både kaffen og energidrikken. Det behøver du dog ikke at gøre for at sikre en bedre søvn. Det er ikke desto mindre vigtigt, at du ikke drikker kaffe eller andre koffeinholdige drikke inden sengetid. Med inden sengetid mener vi 3-4 timer, inden du skal sove. Koffeinen kan nemlig blive i kroppen i mange timer. Netop koffein gør det svært for dig at falde til ro og vil derfor helt naturligt have en negativ indvirkning på din søvnkvalitet.
- Vælg skærmfri underholdning om aftenen – I dag foregår langt det meste underholdning digitalt – typisk via en tablet eller smartphone. Det er helt naturligt i vores digitale verden. Det er ikke desto mindre usundt at tilbringe for mange timer foran de blinkende skærme. Det går nemlig ikke kun ud over dine øjne, men også din søvnkvalitet. Derfor opfordrer vi dig til at vælge skærmfri underholdning om aftenen. Du kan for eksempel spille brætspil eller lytte til musik – i stedet for at se film eller surfe på nettet.
- Mørklæg dit soveværelse – Der findes et meget effektivt produkt til at mørklægge soveværelset; nemlig mørklægningsgardinet. De kære mørklægningsgardiner er særligt uundværlige om sommeren, hvor der nærmest er lyst døgnet rundt. At investere i mørklægningsgardiner er en god idé, uanset om man er lyssky eller ej. Forskning viser nemlig, at man lettere kan falde til ro i et mørkt lokale. Indhent evt. tilbud på mørklægningsgardiner til både soveværelset og børneværelserne på nettet.
- Kør din krop træt med løb eller anden motion – Oplever du ofte, at du har svært ved at falde i søvn, selvom du føler dig meget træt? Så kan det måske skyldes, at du ikke har ydet nok rent fysisk. Blot 20-40 minutters løb eller anden motion om dagen kan hjælpe dig til en bedre søvn. Foruden at kunne sove bedre kan du glæde dig over, at du får en flottere og sundere krop. Der er udelukkende fordele ved at dyrke sport og motion, hvorfor det bør være en fast del af din hverdag. Alle kan få tid til at motionere i hverdagen – det handler blot om at prioritere rigtigt.
- Hold dig røgfri – Som ryger løber du en meget høj risiko for at udvikle søvnproblemer og andre helbredsmæssige problemer. Du vil for eksempel kunne opleve, at du vågner midt om natten, fordi din krop skriger efter nikotin. Dette vil selvsagt forstyrre din nattesøvn og vil gå hårdt ud over din hverdag, herunder karriere og privatliv. Det er nemlig svært at præstere, hvis man ikke sover godt. Af følgende grund bør du arbejde på at blive røgfri. Meld dig evt. på et rygestopkursus, så du kan stoppe sammen med ligesindede.
- Brug ørepropper – Er du typen, som forstyrres af fuglefløjt og andre naturlige lyde, så bør du bruge ørepropper. Der er jo ingen grund til at blive vækket af fuglefløjt kl. 4 om natten, hvis du først skal op kl. 7. Dette kan du nemt og effektivt slippe for ved at bruge ørepropper. Bemærk at ikke alle ørepropper er lige effektive. Ligeledes er der stor forskel på, hvor godt ørepropper sidder.
Terapi kan også være effektivt
Terapi er – modsat manges opfattelse – ikke det rene hokus pokus.
Man har i årevis haft stor succes med at behandle både fysiske og psykiske lidelser med forskellige former for terapi. Terapi er som udgangspunkt noget, man selv skal afholde udgifterne til, medmindre man har fået en lægehenvisning. Du kan med en lægehenvisning ved hånden typisk få gavn af terapi uden at skulle lægge en mindre formue hos en terapeut. Ergo er det en god idé at besøge lægen, inden man foretager sig yderligere. Lægen vil typisk være mere interesseret i at sende dig til en terapeut i stedet for at udskrive en recept på sovemedicin. Der er trods alt ingen bivirkninger ved terapi i modsætning til sovemedicin.
Terapi er især effektivt, hvis ens søvnproblemer er opstået pga. noget psykisk. Det er meget almindeligt, at man har problemer med at sove, hvis man lider af bestemte psykiske lidelser som angst, depression, stress og skizofreni. Disse lidelser bør behandles med både medicinsk og terapeutisk behandling. Din læge og evt. psykolog vil kunne give dig et indblik i mulige behandlingsformer.