Home Ure Klarlund Expo 2018 – runde nummer to

Klarlund Expo 2018 – runde nummer to

by Nicolai Klingenberg

Så er fotorulle og notesblog blevet gransket, og det er dermed blevet tid til at bringe endnu en omgang ur-nyt fra den veloverståede Klarlund Expo 2018, som løb af stablen på Børsen tidligere på måneden. Denne gang skal vi se på ure – mange ure. Både gamle – og nye. Velkommen til!

kalrlund expo

På pletten hos Klarlund Expo 2018

Lad os begynde hos Rolex – folkene herfra havde blandt andet medbragt en overskuelig udstilling, som gik under navnet “The Quest for the Deep”, som kort fortalt omhandler udviklingen af Rolex’ dykkerure: Submariner, Sea-Dweller og Deepsea. Førstnævnte var i sin tid banebrydende, da den første model så dagens lys med en dybdetolerance på 100 meter.

klarlund expo

Før åbningen… Foto: Klarlund

I 60’erne – årtiet efter introduktionen af Rolex Submariner – havde mennesket og den teknologiske udvikling gjort det muligt at være under vandet i længere tid – og på helt andre dybder. Det betød nye behov – og efterspørgsler. I 1967 blev Rolex Sea-Dweller lanceret, og uret kunne dengang tåle 610 meter vand. 11 år efter? Der kunne modellen tåle 1.220 meter vand… Sådanne dybder kræver trykudligning, og derfor udviklede Rolex sin egen helium-ventil, mens dykkeren selv måtte klare egne behov.

klarlund rolex

Dybt…

Men vi skal længere ned. I 2008 lanceres Rolex Deepsea, som har en diameter på hele 44 millimeter – uret kan nemlig tåle en dybde på 3.900 meter (!) eller 12.800 fod – selv samme dybde ville efter sigende kunne knuse en atomubåd…

Der er langt mere at komme efter – faktisk monterede Rolex et Rolex Deep Sea Special på ydersiden af undervandsfartøj tilbage i 1960 – fartøjet hed Trieste og nåede en dybde på hele 10.916 meter – uret holdt og fungerede, men var altså en prototype. Det samme “stunt” foregik med et Rolex Deepsea Challenge i 2012, hvor uret og filmmanden James Cameron dykkede 10.908 meter ned i Marianergraven.

Comex…

Men er det bare “lir”? Nej. Urene er brugt som et livsnødvendigt værktøj for professionelle dykkere hos fra det franske dykkerselskab French Compagnie Maritime d’Expertises (Comex), som oven i købet fik Comex logoer på de ure, de handlede hos Rolex. Måtte du have en erhvervsdykker i familien, som har jobbet hos Comex, vil jeg anbefale, at I lige kigger i gemmerne efter et sådant ur…

Måske husker du også, at sidste Expo-reportage havde et foto af det nye Rolex GMT Master II med jubilee lænke, som du skal vente uhyggelig længe på at få fingre i? Godt. Det er nemlig ikke alle, der vil vælge, og da jeg talte med Rolex-folkene hos Klarlund, fremviste de et par andre frække alternativer.

rolex klarlund

Hvidguld. Urmagerens egen favorit…

rolex klarlund

Onde tunger kalder guld-stål varianten for hestehandlermodellen. Lad os i stedet prøve med en “rootbeer version II”

Massivt guld – faktisk kaldet Everose gold. Referencen? Den er mundret og lyder 126715CHNR

Et stop hos Glashütte

glashutte

Tid til at gøre holdt…

Man skal ikke kaste med sten, når man bor i… Nå, den lader jeg stå. Vi skal omkring et brand, som jeg personligt ikke har ejet noget fra, men som sagtens kunne friste. Jeg fik åbnet montren hos de rare udstillere, og her røg der to modeller ud til mine nysgerrige hænder. Først er det Glashütte Senator Excellence Panorame Date Moon Phase.

Hvid som sne: Glashütte Senator Excellence Panorame Date Moon Phase.

Uret måler 42 millimeter, men har et klassisk look. Værket er automatisk og husets eget, og gang-reserven er på hele 100 timer. Flot hvid urskive, lækker dato og ganske funky månefase. Uret fås i øvrigt også med lænke og med andre farver på urskiven.

Bagsiden…

Og nu skal vi tilbage til 70’erne med Glashütte Seventies Chronograph Panorama Date. En drønfræk kasse med lettere atypisk rem-montering. Den blå urskive er klart den pæneste, hvis du spørger mig, men modellen fås også med grå og hvid urskive.

glashutte klarlund

Hvad siger du så? Jeg siger enormt flot urskive. Og lækker gummirem. Glashütte Seventies

Jeg prøvede en model med gummirem, som giver et mere sporty look, men du kan også vælge læder – eller lænke. Måtte du finde en chronograph overflødig, så kan du spare dig nogle kroner og erhverve dig en “seventies” uden chrono.

Vil du vide endnu mere? Så smut ind forbi Klarlund.

Og tilbage i tiden…
Efter en omgang nyt, springer vi over i afdelingen for ældresagerne – godt og blandet endda.

tag heuer klarlund 2018

En farlig fin Monaco. De nye modeller siger mig personligt ikke al verden, men skulle jeg gå efter en Monaco, ville jeg gå efter en ældre…

Hvis du i øvrigt har grublet over, om det kun er i nyere tid, at sportsmodellerne kan fås i guld, så må jeg desværre skuffe dig.

Og en Omega Speedmaster i fuld guld. Reference BA 145.022 fra 1969

Der var engang, hvor vintage Rolex ikke var, hvad det er i dag. Og den udvikling fortsætter. Omend priserne er gået agurk, så tror jeg – som minimum – de holder sig på samme niveau. Læg mærke til den tosset flotte patinering på Explorer II (fra 1986) øverst til højre…

Trioen…

IWC trak denne nydelige laban af 14 karat guld op fra gemmerne – en særdeles innovativ måde at vise tiden på den gang. Lommeurets måde at vise cifrene på er genbrugt den dag i dag i IWC Tribute To Pallweber Edition 150 Years armbåndsurene.

Anno 1886 og fra International Watch Company

IWC TRIBUTE TO PALLWEBER klarlund

Fra lomme til håndled

Nå ja – man kan vel næppe sige IWC uden at sige – eller skrive – Big Pilot.

2002 versus 1940

Men det er ikke bare macho – IWC er og var også urmageri på højt niveau. For omtrent ti år siden interviewede jeg husets tidligere chefurmager Kurt Klaus, som i den grad har sat sit præg på huset ved blandt andet at udvikle komplicerede evighedskalendre som i uret herunder. Uret har ydermere tourbillon, og den mekaniske evighedskalender er udviklet til en tidshorisont på 500 år. Uret er i øvrigt fra 1998.

I 1998 kunne man også en hel del…

Longines har som tidligere nævnt trukket godt i heritage-trådene, og som annonceret havde firmaet også været i de historiske skuffer. Herunder ser du Longines Skin Diver fra 1959.

“It can not come out…”

Og den nye, hvis du skulle have glemt den…

Longines Skin Diver

Tæt på den gamle…

Hov – på vej mod finalen fik jeg øje på Jesper Conrad og TAG Heuers udstilling.

Jesper med montrer og en gæst

All right. Denne Monza ville jeg klart vælge over førnævnte Monaco, hvis der skulle handles nyt.

En sort Tag Heuer Monza

Er du til noget grønt og mindre kosteligt? Så kunne svaret være en Aquaracer.

Og en klædelig grøn quartz-laban

Afslutningsvis må vi hellere have lidt at styrke os på…

klarlund borsen

Så er der mixet og serveret

Du kan se den første reportage fra årets Klarlund Expo her

STEMNINGSREPORTAGE FRA KLARLUND EXPO 2018

Her findes Facebook

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk