Home PindemadderBobler Dekadencen længe leve – Louvre-skålen fra Georg Jensen koster en halv million

Dekadencen længe leve – Louvre-skålen fra Georg Jensen koster en halv million

by Nicolai Klingenberg

En champagnekøler til 500.000 kroner

Begejstres du ved sølv og flot håndværk? Og sætter du pris på at holde din champagne kølig? Alle tiders. Georg Jensen har nemlig en sag i bestillingssortimentet, som går under navnet Champagneskål 19D. Jeg lagde vejen forbi sølvsmedjen hos Georg Jensen for at blive klogere…

Champagneskål 19D

Således kan en million kroner også se ud: Champagneskål 19D fra Georg Jensen

Vi skal tilbage til 1926, hvor champagnebowlen første gang blev produceret som et bestillingsarbejde. I dag skriver vi 2019, og selvom den dekadente køler ikke er noget, du bare kan plukke ned fra hylden hos Georg Jensen, så sker det af og til, at en kunde bestiller en af de kostelige kølere.

Et lille udsnit af en hemmelig tegning…

Det er ikke hverdagskost, at der ryger en 19D’er over disken. Det hænger angiveligt sammen med både pris og ventetid, men ikke desto mindre blev jeg vældig begejstret, da min veninde Francoise Delvaux viste mig rundt. Hun er i øvrigt global salgschef for Georg Jensens sølvdepartement, men det er en anden historie. Og dog – for skålen er lavet af sølv.

Jeg fik lejlighed til selv at slå et par slag….

Med en hammer…

Louvre-skålen har faktisk ligget i dvale i en rum tid, men i 2010 gik man i arkivet og fandt de gamle tegninger frem. Meningen var, at man ville lave en ekstra stor variant, som altså er den, vi i dag kender som 19D. I løbet af de sidste ni år er der blevet skabt omkring 12 varianter – og det er primært en sølvsmed, der står for det meste af arbejdet.

Faktisk kan kendere se små forskelle på håndlavet Georg Jensen sølv – det er muligt, at der er tale om det samme design, men hver sin smed har sit eget “aftryk”. Det vil sige, at arbejdsstilen kan være en anelse forskellig, hvilket blot gør hvert emne endnu mere unikt.

Fun fact? Så gerne. Post Danmark hyldede i sin tid dansk design ved at gengive danske designikoner på frimærker, og her var Louvre-skålen blandt de udvalgte motiver.

Champagneskål 19D

En skål begynder at tage form…

Skålen har i øvrigt en diameter på 49 centimeter, og højden ligger på 31,7 centimeter. Sevel skålen er banket ud med uhyggelig mange slag, som giver det aldeles betagende udseende, hvis du spørger mig. Skålen støttes af en enhed, som selvsagt også er lavet i hånden. 12 separate dele med 24 perler bliver slebet, poleret og sammensat, så det færdige resultat fremstår lettere svævende.

Remedier fra en smedje

Måtte du ydermere være træt af dine champagneglas med sort stik, så kan du lige så vel fortsætte sølvfesten med et par håndlavede sølvlabaner i samme stil. Se bare her…

Champagneskål 19D

Der kan i øvrigt også bestilles glas til… Gør det endelig – jeg dukker gerne op med en flaske, hvis du erhverver dig hele sættet

Der findes mere information om 19D hos Georg Jensen her

Der er meget mere champagnerelateret indhold på My-Pleasure.dk her

Facebook er her

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk