Bliv mæt i Sverige aka The Edible Country
Vidste du, at 96 procent af Sverige er ubeboet? Det vidste jeg ikke – men jeg ved, at landet er stort, langt og fuld af skove. Og natur. Jeg har været i Sverige et utal af gange, og landets natur har noget, vi ikke har. Det er den korte historie. En anden historie går under titlen “The Edible Country” – og den historie kunne nemt være noget for dig. Det handler nemlig om gratis middage, som fire svenske Michelin-kokke har stået for…
I bund og grund går konceptet på, at Sverige gerne vil vise, hvor let det er at lave sund mad – og hvor nemt det er at finde. Der er tale om en ni retters menu, som du selv skal lave – og finde ingredienserne til – i den svenske (semi)vilde natur. Det er til gengæld gratis, og fire svenske Michelin-kokke skulle være garant for velsmagen – med mindre du selv spolerer tilberedelsen.
Kokkene hedder i øvrigt Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Jacob Holmström og Anton Bjuhr, og med udgangpunkt i de mange spiselige ingredienser fra naturen er opskrifterne blevet til en realitet. Og du skal faktisk blot booke et bord på Bookatable.com
Dernæst er det blot at møde op på et af de udvalgte steder i Sverige, hvor det hele løber af stablen. Visit Sweden har nemlig sørget for, at der er opstillet syv træborde (håndlavede – måske i Emils snickerboa) rundt om i Sverige. Der venter desuden køkken-remedier og madlavningsværktøjer, så det er en – forholdsvis – simpel “plug and cook”løsning.
Bordene er spredt over hele det lange land og er således at finde i Skåne, Vestsverige, Lapland, Jämtland, Småland, Stockholms skærgård og Värmland.
Hvad skal vi spise?
Det bestemmer sæsonen – og området. Der er blandt andet en pocheret aborre med skov bouillon og smeltet urtesmør på menuen, men også en friskrøget ørred med kantareller og skovsyre. En film? Så gerne.
For mig har svensk natur altid været min største inspirationskilde ved madlavning. De timer, jeg har brugt i skoven, er blevet til en erkendelse af, at madlavning udendørs med ingredienserne lige foran mig er kernen i det svenske køkken. ’Det spiselige land’ er et symbol på, hvor let, tæt på og ukompliceret mad kan og bør være.
Ordene kommer fra Michelin-kokken Niklas Ekstedt, som har været med til at udvikle menuen. Måtte du i øvrigt erfare, at bordene måtte være “udsolgte” de dage, der passer dig, er det selvsagt stadig muligt at besøge “The Edible Country” og kokkerere retterne et andet sted i den svenske natur. Dog uden førnævnte borde og tilberedningsremedier.
Tiltaget bliver en realitet i perioden maj til september, og du kan blive klogere på det hele her
Der er mere mad på My-Pleasure.dk her – og flere rejser her
Facebook er her