Home Living ENTER Art Fair – København får sin egen kunstmesse

ENTER Art Fair – København får sin egen kunstmesse

by Nicolai Klingenberg

ENTER Art Fair – kunsten får endnu mere liv i København

Hvad har Lars Seier og kunst til fælles? Altså det nemme svar er, at begge vil være at finde til ENTER Art Fair, som er en ny kunstmesse, der løber af stablene i sensommeren. Er det bare det? Langt fra. Faktisk er der allerede planlagt tre år ud i fremtiden. Det handler dog om mere end som så – virtual reality, champagne og gourmetmad. Og lidt om priser. Du bliver klogere på det hele i dette interview med Julie Alf, som er direktør for Enter Art Fair.

Julie Alf – du er direktør for ENTER Art Fair. Hvad er det for et tiltag?
– Enter Art Fair er kort sagt en international kunstmesse, der præsenterer interessant og banebrydende samtidskunst i både analog og digital form. Messen tiltrækker gallerier fra hele verden, der på den fysiske messe på Refshaleøen viser en nøje udvalgt præsentation fra deres program, mens den virtuelle messe udkommer online i ny version hver måned hele året.

Enter Art Fair

Det er her, det kommer til at ske!

I lover, at I har nytænkt stort set alt, hvad der har med traditionelle kunstmesser at gøre?
– Lover vi det? Ha ha – vi har i hvert fald nytænkt at lave et ’fast greb’ på kunstformidlingen fra gallerierne i den virtuelle verden. Den tilstedeværende oplevelse af kunsten og det fysiske møde imellem mennesker, som man får på en fysisk messe er nødvendig og efter vores mening uundværlig. Men med den digitale overbygning kan relationen og oplevelsen forlænges og vedligeholdes året rundt. Derudover har den kunstinteresserede mulighed for at følge med i galleriernes udvidede program – og flere kunstnere kan blive set af en bredere gruppe af beskuere.

Der er i forvejen masser af kunst på online medier, men selv for den erfarne kan det være noget af en jungle at finde rundt i – særligt hvis man ønsker at finde noget, man ikke kender i forvejen. Med den virtuelle messedel kuraterer vi denne søgning, og tilbyder dermed et hurtigere og mere kvalitativt overblik.

Kunstbranchen kan være et pudseløjerlig og til tider lukket område for udenforstående – er ENTER for etablerede samlere eller også for dem, der vil stifte bekendtskab med kunst fra niveau nul?
– Begge dele. Etablerede samlere er jo en vidunderlig gruppe, for noget af det, der karakteriserer dem alle, er nysgerrighed. Og vi håber at vække nysgerrigheden både hos samlere og blandt dem, der aldrig har været på kunstmesse før. Også de unge er ofte drevet af nysgerrighed og på den virtuelle del, har vi allieret os med kunstapp’en Artland, der ligesom den fysiske messe har til mission at vække kunstinteressen hos en bredere gruppe, som ikke har nogle forudgående forudsætninger for at vide noget om kunst.

Sammen med Artland lægger vi op til at alle skal føle sig velkommen i kunstverdenen. Enter the art world. Enter the art fair.

All right – I har allieret jer med kunstapp’en Artland – og I slår også et slag for virtual reality. Kan du uddybe lidt?
– I kraft af Artland’s 3D film af galleriernes udstillinger i løbet af året, kan den virtuelle besøgende gå på udstilling i gallerier fra hele verden hjemme i deres egen stue. Det kan ikke erstatte oplevelsen af en fysisk udstilling, men det kan være et rigtigt godt alternativ, hvis man ikke lige kan rejse til København, Cuba eller New York for at se udstillingen med egne øjne.
Samtidig har vi et fokus på det digitale medie og på værker i VR (Virtuel Reality briller). Vi vil gerne være med til at danne er dedikeret ramme for kunstnere, der arbejder i dette medie og Enter Art Fair Powered by Artland, har derfor en sektion for digitale kunstværker samt en pris til en kunstner, der arbejder med VR.

Men kan man vurdere et værk ordentligt via virtual reality?
– Ja, det kan man godt. En 3D oplevelse er jo ganske tæt på virkeligheden. Der kan dog være detaljer og materie, som ikke kan ses eller fornemmes uden den fysiske tilstedeværelse.

Hvis jeg siger telt, hvad siger I så?
– Så siger vi: kom til Refshaleøen og oplev det hele for første gang i et stort messetelt, som ligger lige ud til kanalen.
Og hvis jeg siger Frieze London, hvad siger du så?…..

Enter Art Fair

En rendering. Jeg ved, at det bliver meget flottere i virkeligheden. Men nu kan du se, at “teltet” er meget mere end som så.

All right – hvor og hvornår kommer det hele til at løbe af stablen?
– Sidste weekend i August. Den 29. august – 1. september 2019.

Hvad gør København særligt interessant som kunstby?
– København er kendt som en progressiv og afslappet-cool by. Tidligere i år udnævnte Lonely Planet vores hovedstad som “… the epitome of Scandi cool”, og vi støder på rigtig mange kunstsamlere rundt i verden, der taler om København. Vi har museer i verdensklasse med blandt andre Copenhagen Contemporary, som Enter Art Fair ligger lige ved siden af, Statens Museum for Kunst, Glyptoteket, Thorvaldsens Museum, og selvfølgelig Louisiana og Arken, som – selvom de ikke ligger i centrum – bør besøges af enhver, der interesser sig for samtidskunst.

Derudover markerer København sig også inden for arkitektur, mode og gastronomi – hvilket ofte får det hele til at gå op i en højere enhed for kunstelskeren, der ofte også vil have en forkærlighed for førnævnte.

Geografisk set er København ’hub’ og indgang til resten af Norden, hvilket gør byen interessant i forhold til den internationale kunstscene. Samlet set er København og Enter Art Fair i dagene 29.08- 01.09 et ’not to miss’ event.

Man kan jo blive helt forpustet og sulten af en sådan messe. Hvordan ser det ud med traktementerne?
– Refshaleøen er allerede kendt for sit store udbud af spændende spisesteder , lige fra street food madboderne på Reffen til gourmetmad på Amass og Alchemist, så man bør ikke forlade området sulten.

I teltet kan man også finde en champagnebar og snacks – kunst og champagne hænger godt sammen.

Det er også noget med, at Lars Seir er med på sidelinjen – og dermed også Alchemist?
– Det er et ambitiøst projekt, og vi har været heldige at have Lars Seier med blandt projektets cool investorer. Lars er selv kunstsamler, og mon ikke han ser en synergi mellem hans partnerskab i Alchemist og kreativiteten i kunstverdenen? Gourmetmad og kunst tiltrækker i hvert fald begge nysgerrige levemennesker.

Enter Art Fair

En installatinosskud

Hvordan er det nu med sådanne messer – kan man forelske sig i et værk og få det med hjem samme dag?
– Ja. Nogle gange bliver man dog bedt om at vente til at dagen eller udstillingen er omme, så værket ikke mangler fra den samlede oplevelse af standen. Hvis galleriet har flere værker med, har de mulighed for at lave en anden ophængning dagen derpå.

Hvordan ser det ud med startpriserne på kunstværkerne?
– Der er værker i flere prisklasser. Men da langt de fleste værker, der bliver præsenteret, er unikaværker eller værker, der kun findes i ganske få udgaver, er det nok et spørgsmål om prioritering for de fleste. Det er dog ikke usandsynligt at man kan finde sig i et værk i større oplag, som for eksempel litografier fra 5-6.000 kroner og opefter.

Hvad skal der til for, at ENTER bliver et tilbagevendende arrangement?

Planen for de næste tre år er allerede lagt, så man kan allerede nu glæde sig til Enter i årene fremover!

Hvad skal man stille op, hvis man er kunstner og gerne vil ses på messen?
– Enter Art Fair er en kurateret galleriudstilling, hvilket vil sige, at gallerierne ansøger med en motiveret ansøgning, som gennemgåes af messens udvalgskomité. Som kunstner har man således mulighed for at vise på messen, hvis man har et galleri, der ansøger – og godkendes på messen.

Hvad glæder du dig personligt mest til ved messen?
– At se hvordan teamets dedikerede arbejde og vores mange partnerskaber går op i en højere enhed – og forhåbentligt se en masse glade mennesker, som er blevet beriget med nytænkende kunst og kunstoplevelser.

Slutteligt – hvornår mener I, at man kan kategorisere noget som kunst?

Kunst er kunst, når det er skabt af en person, der definerer sig selv som kunstner. Om det så er god eller dårlig kunst – relevant eller irrelevant kunst – er en lang diskussion, som der altid vil være delte meninger om.

Enter Art Fair gør sig umage for at udvælge og præsentere gallerier, der arbejder dybt professionelt og ambitiøst for de kunstnere, de har valgt at repræsentere. Derigennem stræber vi efter at vise interessant samtidskunst på højt niveau – både i fysisk og digital form.

Enter Art Fair

Data – og dato(er)

Du kan læse mere om Enter Art Fair her

Tre hurtige til Julie Alf:

Hvad byder din tilværelse på i resten af foråret i privat regi?
– Skisæsonen er ovre, så jeg forbereder Enter Art Fair hele tiden… Det inkluderer en del rejser til diverse kunst ’hot spots’. Derudover skal min ældste søn konfirmeres til maj. Det er stort.

Må vi se er hverdagsfoto fra din telefon og høre lidt om det?
– Jeg har vedhæftet et nyligt foto fra Madrid. Vi var der for at se kunstmessen ARCO, men smed os hen mod aftenen ind i en taxi for at nå Reina Sofia museet før lukketid. Jeg har siden gymnasietiden drømt om at se Picassos Guernica, men har aldrig haft chancen. Det var en fantastisk oplevelse for mig, som gav mig både gåsehud og tårer i øjnene. Man måtte ikke tage billeder, men det øjeblik skulle nu alligevel foreviges…

Enter Art Fair

Fra telefonen: Billede af Guernica

Hvad ville du helst have hængende i hjemmet: En Monet plakat i glas og ramme eller et sort-hvidt foto af en mand i bar overkrop, der holder en hundehvalp i armene?
– Mand og hundehvalp. What’s not to like? Særligt hvis det er af min egen mand. Han har en pæn overkrop.

Du kan i øvrigt genlæse mit interview med Artland-teamet her
Facebook er her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk