Home Rejser Henrik Thierlein aka Mr. Copenhagen fortæller om – og guider til – København

Henrik Thierlein aka Mr. Copenhagen fortæller om – og guider til – København

by Nicolai Klingenberg

Mød Henrik Thierlein. Det har jeg nemlig gjort talrige gange, og han er virkelig en rar mand. Og morsom. Jeg tænkte, at du skal møde ham, fordi han – blandt andet – arbejder med at promovere vores hovedstad, og det har han gjort i mere end to årtier. Men hvordan har byen udviklet sig? Hvor kan han selv lide at være i byen? Og hvor tager han hen, når han skal opleve noget andet? Alt det og meget mere omhandler dette interview. God fornøjelse!

Henrik Thierlein

Dagens mand, Henrik Thierlein. Elsker at man på ingen tid kan komme til de skønneste steder rundt om København. Fra Michelin restauranterne på henholdsvis Søllerød Kro, Dragsholm Slot & Hotel Frederiksminde ved Præstø Fjord til dette billede ved Roskilde Fjord. En perle kun 30 minutter fra Københavns Hovedbanegård.

Henrik – du har arbejdet med at promovere København i en menneskealder (hvis dette menneske er i 20’erne vel at mærke), men hvordan har København udviklet sig med danske øjne i den tid?
– Da jeg flyttede til København i 1994, var byen dybt provinsiel. Restaurantscenen var nærmest ikke eksisterende. Der var en håndfuld spisesteder, man kunne promovere. Og resten tør jeg ikke tænke på. Hotelmæssigt ligeså. Siden da er København blevet en metropol på det gastronomiske verdenskort. Skulle man dengang til lufthavnen, var det med bus. I dag er der både tog- og metroforbindelse, og bydelene er forbundet med endnu mere metro og et fantastisk net af cykelstier.

Og de væsentligste ændringer for turisterne?
– København har altid været gateway til Skandinavien. Og København har et stort forspring i forhold til vores nordiske naboer, idet vi har holdt fast i vores traditioner og særegenhed, samtidig med, at vi har et langt tættere forhold til kontinentet og dermed har været åben for nye strømninger. København er blevet en verdensby i miniput-format, med lige dele tradition og fornyelse.

I juli var jeg en af fire coaches på DR1 i programmet ” Anderledes som mig – Naevus Flammeus”. Utroligt spændende og tankevækkende projekt.

Hvad overrasker dig mest ved danskerne og disses forhold til København?
– København er per tradition befolket af især jyder og fynboer, sagde fynboen selv. Og alligevel undrer det mig til stadighed, at folk i provinsen ikke kan se, at uden en stærk hovedstad vil Danmark som land stå langt svagere, også internationalt. Når det regner på præsten, drypper det på degnen. En stærk hovedstad har en stor afsmittende effekt på resten af landet, både turistmæssigt og kulturelt. København afspejler jo hele landet, tag bare Christiansborg, hvor politikerne kommer fra hele landet.

Kan du erindre en “trend” fra de tidlige år, som aldrig rigtig fik fat? 
– Mange har næsten glemt sagen om den sorte busterminal på Rådhuspladsen, men lad os bare rippe op i den igen. Med nedrivningen af terminalen så vi starten på det helstøbte bymiljø, nu med metro, hvor man stiger op til rådhustårnets silhouette på himlen. Hvor der før stod bastant sort klods, er der nu en skov med 49 træer – og som noget nyt runde københavnerbænke.

Bor i et gamle nedlagt ismejeri udsalg fra 1890 på Frederiksberg og slog det sammen med en gamle cykelbutik og bor med denne skønneste have foran mit New Yorker-stylekøkken, hvor der er pragtfuld udsigt til den grønneste gård et stenkast fra Landbrughøjskolen og Frederiksberg Metro.

All right – hvad overraskes turisterne mest ved, når de er i København? Og den med at havfruen er meget mindre end de troede, kender vi godt, så spar os for den, tak.
– Det er slående for mange tilrejsende, hvor cykelvenlig København er. I mange lande har man prøvet at gøre København kunsten efter, og byer som eksempelvis Amsterdam er også verdensberømt for deres cykeltradition, men ingen steder ser man det så integreret som i København. Tag bare eksemplet med, at man kan tage sin cykel med i S-tog og metro. Cyklerne har også deres egen lyskurve mange steder og hele fem supercykelstier, en form for highways for de tohjulede. Og selv når du er for fuld til at køre hjem, så har taxierne opfundet et metalstativ til at få både dig og cyklen sikkert hjem. Og københavnerne cykler i stilethæle i al slags vejr. Dét overraskes mange over.

henrik thierlein

Er frivillig cykelpilot i organisationen “Cykling uden alder “, hvor jeg mindst en eftermiddag om måneden cykler med de ældre fra Dronning Anne-Marie Centret i min kommune Frederiksberg, og hvor Café Sokkelund byder på en kop kaffe til os.

Hvad kan København, som andre hovedstæder ikke kan?
– København har og kan det hele. Byen er overskuelig lille, om man opholder sig i centrum eller brokvartererne. Og det tager mindre end en time at komme fra vikingeskibe, kridhvide strande med rent badevand til kongelige slotte, Hamlets Kronborg til Sveriges tredje største by, Malmø. Og så ligger lufthavnen tretten minutter fra centrum, og er Vesteuropas billigste transport mellem lufthavn og hovedstad. Copenhagen Airport er i øvrigt er med sin elegance – unikke trægulve, som ikke ses andre steder i verden og kæmpe kvalitetsudbud på mad- og butikssiden – nummer ét.

Og hvad kan vi lære af andre hovedstæder?
– Andre hovedstæder kan lære noget af os. Tag bare vores gennemtænkte og elegante byudstyr som eksempel: I Københavns Kommune er det blåt pga. vandet, på Frederiksberg grønt på grund af de mange parker. Vi har også et minimum af reklamer i forhold til andre hovedstæder. Caféer og restauranter må ikke have reklamer på askebægre, borde og stole må ikke være plastic og parasoller skal være cremefarvede uden reklame. Linjen er konsekvent og stringent.

I juni var jeg inviteret på pressetur af Destination Bornholm til Danmarks største kokkekonkurrence “Sol over Gudhjem” – herfra Jantzens Hotel på Danmarks smukkeste ø… efter fødeøen Fyn.

Hvad vil du mene, kan blive den næste store ting, som folk vil rejse til København for at opleve?
– Amager Bakke, eller Copenhill som den officielt kaldes, er en banebrydende nyhed for byen. Skisport, vandring og klatring rangerer højt på mange danskeres ønsker for ferieaktiviteter. Nu har man siden september haft mulighed for at være aktiv tæt på Københavns centrum – og så endda på toppen af et forbrændingsanlæg, det sætter nye standarder for bæredygtig turisme. BIG er BIG!

Du er nok ikke meget for at dele dine egne hemmelige favoritsteder i København, men hvis jeg nu spørger pænt…?
– Når jeg rejser på sommerferie, kan jeg ikke nævne én destination, hvor vand ikke har haft en central rolle. Og derfor er en tur rundt om Havneringen et must for mig, når jeg cykler gennem byen på min Bycykel. Kombinationen af Sydhavnens bådskure og flydende caféer, over ny arkitektur langs havneløbet til husbåde, nyanlagte og mere intime badezoner og street food på holmene og Refshaleøen.

Elsker simpelthen vand, både på ferier men også i vores smukke hovedstad, som har promoveret i 25 år i år. Her et foto fra Islands Brygges i september fra en af de nye badezoner. En tur rundt om Havneringen på min hvide Bycykel er et hit både forår, sommer og efterår.

Uanset om man bor i København eller andre steder i Danmark, hvad mener du så, at enhver dansker som minimum bør have set i København – og lad os da bare gøre den liste til en top 5, nu vi er i gang…

1. Christiania og holmene – blandingen af det blå, maritime og romantiske kanaler
2. Vesterbro og Nørrebro – gamle brokvarterer med anarki og kant
3. Frederiksberg – grøn og elegant dame
4. Tivoli – sin egen by i byen og danskernes yndling
5. 2150 Nordhavn – ny, industriel bydel, som har lært af Ørestads fejl

Hvad synes du personligt, vi har set nok til i København?
– Provinskoncepter har desværre gjort stort indtog i bybilledet med kæderestauranter og buffet på prominente adresser og mainstreambutikker har gjort mange københavnske hovedgader til rene kønsløse indkøbscentre og fortrængt det personlige og nørdede, som dog heldigvis lever i flere små gader rundt i byen.

Hvordan står det til med Nordvest København rent turistmæssigt?
– Der er stadig langt mellem snapsene, når man kommer på den anden side af Jagtvej. Dog skal Nordvest Ølbar, Byhumle, Tribeca, Ghetto Tours, Flying Couch Brewing og Moskeen på Rovsingvej fremhæves. Med de to nye metrostationer kan man håbe på, at der vil komme endnu flere spændende initiativer de kommende år.

Når du får nok af hovedstaden, hvor opholder eller ferierer du så gerne?
– Som før nævnt betyder vand vanvittigt (!) meget for mig, og alle mine ferier er gået til verdensdele ved havet, søer eller floder. Jeg elsker simpelthen solnedgange ved vandet, selv om jeg også frygter det, når man omkring det indiske ocean lægger sig til at sove. I år var jeg i Libanon i fem havnebyer, og næste års ferie går 14 dage til Algeriet med havnebyen og hovedstaden Algier. Herhjemme er jeg i 50 år kommet i familiens hus på Vestfyn, som lå i første række ned til vandet og med de smukkeste solnedgange. Nu blev det store hus for meget for min mor, så nu er det et penthouse ved Odense Å – igen vand. Og så må jeg indrømme at Mr. Copenhagen elsker Aarhus. Jeg er kommet der i over 30 år. Det er den hyggeligste by i Danmark, og jeg elsker menneskene og…. vandet.

Har det sidste kvarte århundrede holdt en halv måneds sommerferie i februar, da sommeren er min højsæson med international presse her i landet. Dette billede er fra Libanon i februar i år, hvor jeg kørte med chauffør mellem 5 forskellige charmerende byer fra Syrien i nord til Israel i syd. Kan stærkt anbefales. Næste års ferie går til Algeriet igen ved vandet.

Slutteligt – hvad mener du, at enhver dansk M/K bør vide om København?
– At København er en hovedstad med en enormt spændende historie. Det kom også frem under de syv lange år med de grønne metrohegn, hvor arkæologer gravede i Biskop Absalons historie. Var det virkelig ikke ham, der grundlagde byen! Og så er historien om byfornyelsen af Nørrebro i 80’erne og Vesterbro i 90’erne også enormt interessant.

Nye kvarterer som Carlsberg Byen, Ørestad, Porcelænshaven, Nordhavn og snart Frederiksberg Hospital og planerne om landvindingen af Refshaleøen. Det er simpelthen bare en helt utrolig by, vi bor i og med relativt korte afstande til både Nord – og Sydsjælland/Møn og Roskilde. Jeg elsker at rådgive partnere i regionen omkring deres produkt og dets potentiale og så inspirere international presse til at komme hjem med de bedste historier.

Tre hurtige til Henrik Thierlein:

Hvad byder resten af dit 2019 på?
– Ja, lige for tiden har jeg givet mig selv tid til to måneder på skolebænken hos Bigum&Co i digital markedsføring for bedre at kunne rådgive kunder om de muligheder, der ligger deri. Som rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi laver jeg blandt andet en PR-opgave for Formel b Group og deres fem meget forskellige steder rundt om i byen og på Nordsjælland. Så har jeg holdt foredrag for Osakas Handelskammer om nomas og Nynordisk gastronomis betydning for turismen i København. Jeg har lige været dj på Disk Klub på Skovshoved Hotel, og så er der opgaver som rådgivning af hoteller og VisitSydsjælland/Møn, er jeg lige startede op med, bare for at nævne nogle eksempler.

Hvor og med hvem har du sidst spise et mindeværdigt måltid?
– Hold nu op, der er mange. Jeg prøvespiser mindst en gang om ugen på restauranter i København for at være på forkant med byens steder og har sovet på alle byens hoteller, senest på CitizenM og Ottilia. Tror nok, de bedste minder er med mine forældre og senest med min mor på Søllerød Kro, restauranten mod nord jeg i mange år har besøgt en gang om året. Det sted mangler bare intet. Måske lige en metro til døren. Nej, det er nok det, der gør det specielt, at man netop skal rejse dertil. Og så er Jan og Brian Mark de perfekte værter.

Må vi se et ikke-københavner relateret foto fra din telefon og høre lidt om det?

Var dj på Skovshoved Hotels legendariske onsdagsklub Disk Klub i oktober. Min søn kiggede forbi sammen med mange andre til temaet Solid Pop og pludselig var en regnvåd onsdag som forvandlet.

Du kan læse og se mere til Henrik på hans hjemmeside her

Er du på jagt efter noget at spise og drikke, så har My-Pleasure.dk en masse i spil her

Facebook findes her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk