Home Living Gør dit hjem unikt med abstrakt kunst

Gør dit hjem unikt med abstrakt kunst

by Nicolai Klingenberg

Dette indhold er sponsoreret

Et hus er i sig selv ikke et hjem, for et hjem bliver først til når vi, der bor der, skaber det igennem vores indretning. Den måde, vi indretter os på, skaber ikke blot et hjem, men er også et billede af, hvem vi er. Er du på udkig efter noget helt unikt til boligen, der kan sætte et personligt præg på indretningen, kan du med fordel kigge efter et abstrakt maleri.

Historien bag

Abstrakt kunst bliver i daglig tale ofte omtalt som ‘kunst, der ikke forestiller noget’ eller som ‘kunst, et barn ville kunne lave’. Den abstrakte kunst er dog en anerkendt disciplin indenfor billedkunst, der fremhæver karakteristiske træk via uvæsentlige og individuelle detaljer. Abstrakt kunst ligner ikke ved første øjekast noget genkendeligt fra den ydre virkelighed, men kan tolkes og fortælle en lang række alment kendte fortællinger og problemstillinger. Den abstrakte kunst opstod i forbindelse med en række billedeksperimenter, under kubismens kunstart, og maleren Wassily Kandinsky var én af pionererne indenfor den abstrakte kunst. Selv samme kunstner formidlede det teoretiske grundlag for den abstrakte kunst i 1912. I en dansk kontekst var Vilhelm Bjerke-Petersen én af de første, der udstillede abstrakt kunst i Danmark, hvilket skete i starten af 1930’erne. Den abstrakte kunst har i dag bredt sig ud over flere kunstfelter, for eksempelvis fotografiets område. 

Kunst, der styrker fantasien

Kunst i hjemmet fungerer ikke blot som pyntegenstande i hjemmet, for kunst fortæller også historier til beskueren. Det gælder også ⎯ måske i endnu højere grad ⎯ for den abstrakte kunst. For at kunsten skal lykkes med sin formidling, kræver det af beskueren, at denne sætter tid af til at fordybe sig i billedets fortælling. Abstrakt kunst forestiller muligvis ikke noget genkendeligt per se, men de former, mønstre og farver, der er til stede, er alle brudstykker i kunstens samlede fortælling. Samtidig lægger kunst op til personlig fortolkning, og at man kan få aktiveret sin fantasi. Netop ‘fantasi’ omtales ofte som børnenes område, men voksne har også godt af at bruge deres fantasi. Kig for eksempelvis på et abstrakt maleri. Hvad fortæller de forskellige former? Formene er måske trekanter i forskellige størrelser og ved at gøre brug af dét billedsprog, der allerede er lagret i vores hjerner, vil trekanterne muligvis symbolisere hierarkier, samfundslag eller toblerone-chokolade. Det smukke ved den abstrakte kunst er, at man kan få lige præcis dét ud af det, som fantasien tillader.

Billedkunst til alle hjemmets rum

I alle hjemmets rum har vi brug for kunst eller interiør, der både udfordrer og er en fryd for øjet. Det gælder også på børneværelset, hvor abstrakt kunst kan lægge op til fordybelse hos barnet og åbne op for samtaler mellem forældre og børn. Børn har måske selv nogle holdninger til, hvad forskellige farver betyder for dem, hvilket kan smitte af på dén måde, de fortolker for eksempelvis abstrakt kunst. Gæstetoilettet er også et oplagt sted at hænge abstrakt kunst op. Hæng for eksempelvis kunsten overfor toilettet og bed dine gæster om at skrive i en lille ‘toiletbog’, hvad de mener, at kunsten forestiller. Dette vil med garanti lægge op til spændende samtaler blandt vært og gæster.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk